5 Mart 2015 Perşembe

TEPSİDE İÇLİ KÖFTE

 içli köfte
İçli köfteyi sevmeyen var mıdır acaba?
Çok lezzetli olan gerçek içli köfteye şekil vermek tam bir ustalık ve uzun zaman istiyor.
Bugün tarifini vereceğim tepside içli köfte ise sizi hiç uğraştırmadan çabucak hazırlanıyor.
Elbette gerçek içli köftenin yerini tutmaz ama en azından canınız içli köfte istediğinizde kısa sürede hazırlayabilirsiniz.
Çay misafirlerinize salata niyetine hazırlayabilirsiniz.
Geçenlerde çay misafirlerime hazırladım, menüsünde "tepside içli köfte" olan çay masalarım;

Çay Masası-25

Çay Masası-26

Bu arada unutmadan belirteyim, bu ölçüler büyük dikdörtgen borcama tam geliyor.
Ben dikdörtgen borcamdan biraz daha küçük bir tepside yaptım, bulgur kısmı biraz kalın oldu.
Not; Tarifi "Pınar Sedef Ünal" sayfasından aldım.
"Afiyetle Kalın"
 
muhteremle afiyetle

TEPSİDE İÇLİ KÖFTE;
Malzemeler:
3 su bardağı köftelik ince bulgur,
1 su bardağı irmik,
4 adet haşlanmış iri patates,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 yemek kaşığı biber salçası,
2 tatlı kaşığı tuz,
İç Malzemesi:
500 gr kıyma,
4 adet iri soğan,
1 demet maydanoz,
1 çay bardağı kıyılmış ceviz,
4 diş sarımsak,
1 yemek kaşığı biber salçası,
4 yemek kaşığı sıvı yağ,
Arzuya göre karabiber, kırmızı pul biber, kimyon,
1 tatlı kaşığı tuz,
Üzeri için:
25-30 gr tereyağ.

turşu suyu

TEPSİDE İÇLİ KÖFTE TARİFİ;
Derin bir kapta köftelik ince bulgur ve irmiği yaklaşık 4 su bardağı sıcak su ile ıslatın.
Bulgur ve irmik şişerken bir yandan soğanları küçük küçük doğrayın.
Sarımsakları rendeleyin veya havanda ezin.
Kıymayı ocakta kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Üzerine küçük küçük doğradığınız soğanları, sarımsağı ve zeytinyağını ilave edip kavurmaya devam edin.
Soğanlar pişince salçayı, baharatları ve tuzu ilave edip 1 - 2 dakika daha kavurun.
En son ince ince doğradığınız maydanozu ve cevizleri ilave edip malzemeleri karıştırıp ocağı kapatın.
Şişen bulgurun üzerine patatesi rendeleyin.
Salçayı ve tuzu ilave edip yoğurmaya başlayın.
Köfte hamuru macun kıvamında olacaktır.
Macun kıvamındaki hamurun yarısını fırın kabına yayın.
Elinizi ıslatarak hamuru daha kolay düzleyebilirsiniz.
Düzlediğiniz hamurun üzerine hazırladığınız bütün iç malzemeyi eşit şekilde yayın.
Geri kalan hamurla iç malzemesinin üzerini kaplayın.
Tepside ki içli köfteyi bıçakla istediğiniz büyüklükte dilimleyin.




Her dilimin üzerine birer tatlı kaşığı tereyağı yerleştirin.
Önceden ısıtılmış fırında, altı ve üzeri kızarana kadar yaklaşık 45-50 dakika 200 derece de pişirin.


"Afiyet Olsun"

28 Şubat 2015 Cumartesi

KAHVALTI MASASI-47

kahvaltı menüsü
Hafta sonları kahvaltı resimleri paylaşmayı seviyorum.
Pazar kahvaltısı için fikir almak isteyenlere, misafiri için menü oluşturmak isteyenlere faydam oluyordur umarım :)
Bu kahvaltı masasını Pazar kahvaltısı olarak  misafirlerime hazırladım.
Bu kahvaltı menüsünde diğer masalarımdan farklı bir kaç tarif var.
Gül kalıbında poğaça, garnitürlü zarf böreği, kahvaltılık patates püresi ve tatlı olarak yaprak çikolatalı tart keki kahvaltı masası için ilk kez hazırladım.
Kahvaltılık patates püresini tek porsiyonluk değil daha büyük hazırladım, servis sırasında kaşıkla tabaklarımıza aldık. Et kavurmanın yanına çok yakıştı.
Son aylarda sık sık meyveli tart kek hazırlıyorum, o gün kahvaltı için hazırladığım tart keki yaprak çikolata ile süsledim.

breakfast
KAHVALTI MASASI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz. 
 




Domates-Salatalık-Biber-Maydanoz

Yaprak Çikolatalı Tart Kek
Farklı meyvelerle tart kek yapıyorum, ilk defa bu menüde tart kekin süslemesinde yaprak çikolata kullandım.
Tart kek tarifini uygulayıp, süslemesini yaprak çikolata ile yapabilirsiniz.

1- Böğürtlen Reçeli
 

"Afiyetle Kalın"

25 Şubat 2015 Çarşamba

MANDALİNA PELTELİ KUP

tangerine kup
Mandalina kış aylarının ilk akla gelen meyvelerinden birisi, özellikle çocukların çok sevdiği bir meyve.
Kışın bizim evin meyveleri arasında mandalina mutlaka yer alır.
Geçenlerde eşim biraz fazla! (4 kilo) mandalina almış, gelmiş.
Bu kadar çok mandalinayı yemeye kalksak biz bitiremeden bozulmaya başlayacaklardı.
Bende yiyeceğimiz kadarını ayırdıktan sonra, 1 kilosu ile reçel yaptım.
2 kilosunun suyunu sıktıktan sonra derin dondurucuya kaldırdım.
Daha sonra halis muhlis saf mandalina suyu ile pelte hazırladım.
Bu pelteyi muhallebi ile birlikte sunarak kuplar hazırladım.
Bir de mandalina peltesi kullanarak tart kek hazırladım.
Mandalinayı hiç ziyan etmeden değerlendirmiş oldum.
Mandalina reçelinin tarifi burada
Mandalinalı tart kekin tarifi burada
"Afiyetle Kalın"

tangerine orange
MANDALİNA PELTELİ KUP;
Malzemeler; (5 adet kup için)
1 litre süt,
3 yemek kaşığı mısır nişastası,
2 çay bardağı un,
1 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
100 gram labne peyniri,
Mandalinalı Pelte için;
2 su bardağı mandalina suyu,
Yarım çay bardağı su,
2 yemek kaşığı nişasta,
2 yemek kaşığı toz şeker,
Üzerini süslemek için;
Mandalina dilimleri,
Nane yaprakları veya ceviz içi, antep fıstığı gibi kuru yemişler.

mandalinalı muhallebi
MANDALİNA PELTELİ KUP TARİFİ;
Muhallebiyi pişirmek için;
Sütü ve diğer malzemeleri (vanilya ve labne peyniri hariç) tencerede iyice karıştırın.
Dibini tutmaması için düşük ısıda ki ocakta koyulaşıncaya kadar karıştıra karıştıra pişirin.
Pişen muhallebiye vanilya ve labne peynirini ekleyip, mikserle iyice çırpın.
Hazırladığınız muhallebiyi kuplara yada kaselere paylaştırın.
Not;
Mandalina peltesinin üzerini dolduracağı bölüm için kupları tamamen değil 1 parmak eksik doldurun.
Muhallebinin soğuyup, üzerinin kabuk tutması için 10 dakika bekletin.
Mandalinalı pelteyi pişirmek için;
2 su bardağı mandalina suyunu, yarım bardak su, nişasta ve şeker ile karıştırın.
Muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin.
Soğuyan muhallebinin üzerine kaşıkla mandalina peltesinden 1-2 kaşık döküp, üzerini düzleştirin.
Servis yaparken üzerini mandalina dilimi veya kuruyemişle süsleyin.
Soğuk olarak servis yapın.

nasıl yapılır?
"Afiyet Olsun"