Bahar gelmek üzere, kış sebzeleri ile yapılabilecek tarifleri bitirmem lazım :)
Kış sebzesi denince akla hemen gelse de, tercih edilmede arka sıralarda yer alan pırasayı pazardan her hafta alırım.
Genellikle zeytinyağlısını ve yumurtalısını pişiririm ama etli pırasayı da çok severek yeriz.
Hele bu et dana kuşbaşı yerine kuzu kuşbaşı olursa pırasanın lezzeti ikiye katlanır.
Ben pırasayı etli de yapsam, zeytinyağlı da yapsam salça kullanmıyorum.
İsterseniz salça ekleyebilirsiniz, diyet yapıyorsanız pirinç yerine bulgur ekleyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
Malzemeler;
1 kilo pırasa,
250 gram kuzu veya dana kuşbaşı,
1 adet orta boy havuç,
2 yemek kaşığı pirinç,
Tuz, zeytinyağı.
ETLİ PIRASA YEMEĞİ TARİFİ;
Pırasanın ilk katını soyup, atın.
Baş kısmını kesin, yıkayın.
Yapraklarının iç kısmı çamurlu olabiliyor, o bölgedeki çamurları ayrıca dikkatli yıkayın.
Pırasaları isterseniz halkalar halinde, isterseniz bu tarifte olduğu gibi verev biçimde kesin.
Havuçları da pırasalar gibi doğrayın.
Eti tencereye alın, suyunu salıp çekinceye kadar pişirin.
Eğer kuzu eti kullanırsanız etiniz hemen pişecektir.
Fakat dana eti kullanırsanız suyunu salıp çekince halen sert olabilir, bu yüzden 2 su bardağı su ilave edip, et biraz yumuşayıncaya kadar pişirin.
Et pişince üzerine 1 çay bardağından biraz daha az zeytinyağı ekleyin.
Tencereye pırasaları, havucu, pirinci, tuzu ilave edin.
Salçalı yapacaksanız bu aşamada salçayı ekleyebilirsiniz.
1 su bardağı su ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"