Kaşık helvası pek çok kişinin bildiği, en azından tattığı yöresel bir lezzettir.
Kastamonu'nun yöresel lezzetlerinin başında gelir.
Yapması, özellikle şekil vermesi ustalık ister.
Normal helvalar gibi yumuşak bir yapısı yoktur, daha çok kurabiyeye benzer, hafif bir kıtırlığı vardır.
Bu tarifte gördüğünüz kaşık helvasını annemin Abana'da ki komşusu olan Ayşe teyze yaptı.
Bu helvayı biz Ayşe teyze ile birlikte kavurduk ama ben şekil verme işi ustalık istediği için şekil vermeyi ona bıraktım.
Kaşık helvasının şekli kadar yeteri kadar iyi kavrulması da çok önemli, biz bu helvayı neredeyse 1,5 saat kavurduk.
Bu helva çelik tencerede yaparsanız 1,5 saatte, alüminyum tencerede yaparsanız 2 saatte kavruluyormuş.
Biz ocağın üzerinde tereyağını eritip, ununu ekledikten sonra yere küçük tüpü koyduk ve karşıklı oturarak sırayla karıştırdık.
Ertesi gün annemin mevlidi vardı onun için yapmıştık.
Telaşlı bir gün olduğu için yapılış resimleri çok özenli olmadı :(
"Afiyetle Kalın"
15 Mart 2016 Salı
11 Mart 2016 Cuma
TRABZON HURMASI MARMELATI
Cennet hurması-Cennet elması adı ile de bilinir.
Ham halinde yendiğinde ne yazık ki ağızda hiç hoş bir tat bırakmaz, olgunlaştığı zaman kabuğunu üstten açıp, kaşıkla muhallebi yer gibi yiyebilirsiniz.
Ben bu şekilde yediğim zaman mutlaka meyvenin içine tarçın serpiyorum, daha kolay yeniyor.
Trabzon hurması ile daha önce bir kaç tarif vermiştim (linklerini aşağıya ekledim) bu yıl neden marmelat da yapmayayım dedim.
Olgunlaşmış hurmalardan marmelat yaptım.
Bu hem Trabzon hurması tariflerime, hemde reçel-marmelat kategorime yaradı :)
Tadını merak edenlere hemen belirteyim;
Çok hafif ama tatlı bir burukluk kalıyor ama kaymakla yerseniz o burukluğu hissetmiyorsunuz.
Ben tadına biraz daha lezzet versin diye limon kabukları ve çubuk tarçın ekledim.
İkisinin de marmelata çok yakıştığını söyleyebilirim.
10 Mart 2016 Perşembe
FIRINDA BEŞAMELLİ PANCAR
Ben sevilmeyen her sebzeye, farklı pişirerek veya hazırlayarak bir şans daha verilmesi taraftarıyım.
Mesela sıcak sevmediğiniz bir sebze soğukken daha lezzetli olabilir.
Bunu biz kereviz de yaşamıştık.
Kızım sıcak yemek içinde kerevizi (kokusu sıcakken daha baskın olduğu için) sevmezdi ama yoğurtlu ve soğuk olarak zeytinyağlı yaptığım zaman severek yerdi.
Beşamel sosla fırında pişirmek ise neredeyse her sebzeye uyguladığım bir pişirme şekli.
Beşamel ve üzerinde ki nar gibi kızarmış kaşar, pek çok sebzeyi daha lezzetli yapabiliyor.
Pek sevilmeyen hatta bilinmeyen pancarı da bu şekilde pişirmeye karar verdim.
Pancarı sevdiğim için bunu da sevdim, sonuç umduğumdan iyi oldu.
"Afiyetle Kalın"
Daha önce tarifini verdiğim pancarlı tarifler dosyasına aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.
Pancar dosyasında şimdilik 24 adet tarif var.
Kırmızı Pancarlı Tarifler
FIRINDA BEŞAMELLİ PANCAR;
Malzemeler;
4 adet orta boy kırmızı pancar,
Tuz, zeytinyağı,
Beşamel sos için;
1 tepeleme yemek kaşığı un,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1,5 su bardağı süt,
Tuz,
Üzeri için;
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.
FIRINDA BEŞAMELLİ PANCAR TARİFİ;
Pancarları iyice yıkayın.
Diriliği gidip, yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Not;
Bu tarifi yapmak için küçük veya orta boy pancar kullanın.
Büyük boy pancarların pişmesi uzun zaman alacağı için vakit kazanmış olursunuz.
1- Haşladığınız pancarın kabuklarını soyun, dilimleyin.
Pancarı pişireceğiniz fırın kabını yağlayın, pancar dilimlerini dizin.
2- Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin, unu ilave edip sürekli karıştırarak un kokusu gidinceye kadar kavurun.
Azar azar sütü ilave edin, tuzunu ekleyin, topaklanmaması için iyice karıştırın. Hazırladığınız beşamel sosu pancar dilimlerinin üzerine dökün.
3- Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpin.
4- Önceden ısıttığınız, orta hararette ki (180 derece) fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
Mesela sıcak sevmediğiniz bir sebze soğukken daha lezzetli olabilir.
Bunu biz kereviz de yaşamıştık.
Kızım sıcak yemek içinde kerevizi (kokusu sıcakken daha baskın olduğu için) sevmezdi ama yoğurtlu ve soğuk olarak zeytinyağlı yaptığım zaman severek yerdi.
Beşamel sosla fırında pişirmek ise neredeyse her sebzeye uyguladığım bir pişirme şekli.
Beşamel ve üzerinde ki nar gibi kızarmış kaşar, pek çok sebzeyi daha lezzetli yapabiliyor.
Pek sevilmeyen hatta bilinmeyen pancarı da bu şekilde pişirmeye karar verdim.
Pancarı sevdiğim için bunu da sevdim, sonuç umduğumdan iyi oldu.
"Afiyetle Kalın"
Daha önce tarifini verdiğim pancarlı tarifler dosyasına aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz.
Pancar dosyasında şimdilik 24 adet tarif var.
Kırmızı Pancarlı Tarifler
FIRINDA BEŞAMELLİ PANCAR;
Malzemeler;
4 adet orta boy kırmızı pancar,
Tuz, zeytinyağı,
Beşamel sos için;
1 tepeleme yemek kaşığı un,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1,5 su bardağı süt,
Tuz,
Üzeri için;
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir.
FIRINDA BEŞAMELLİ PANCAR TARİFİ;
Pancarları iyice yıkayın.
Diriliği gidip, yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Not;
Bu tarifi yapmak için küçük veya orta boy pancar kullanın.
Büyük boy pancarların pişmesi uzun zaman alacağı için vakit kazanmış olursunuz.
1- Haşladığınız pancarın kabuklarını soyun, dilimleyin.
Pancarı pişireceğiniz fırın kabını yağlayın, pancar dilimlerini dizin.
2- Beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin, unu ilave edip sürekli karıştırarak un kokusu gidinceye kadar kavurun.
Azar azar sütü ilave edin, tuzunu ekleyin, topaklanmaması için iyice karıştırın. Hazırladığınız beşamel sosu pancar dilimlerinin üzerine dökün.
3- Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpin.
4- Önceden ısıttığınız, orta hararette ki (180 derece) fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak veya ılık olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)