14 Şubat 2017 Salı

ÇİKOLATA KAPLI KESTANELİ BONBON

Muhteremle afiyetle
Kestane kış akşamlarının en güzel yemişlerinden birisidir.
Kestaneyi haşlayabilir veya fırında kebap yapabilirsiniz.
Veya bir kaç malzeme ekleyerek nefis bonbonlar hazırlayabilirsiniz.
Daha önce 👉 BURADA kestaneli bonbon tarifi vermiştim.
Bugünkü kestaneli bonbonumuz ile biraz daha süslü ve lezzetli 😊
Bonbonları hazırladıktan sonra bisküvilerin üzerine diziyorsunuz ve üzerine eritilmiş çikolata döküyorsunuz.
Erimiş çikolatanın etkisi ile bisküvi ve bonbon birbirine yapışıyor.
Tek lokmalık nefis bir tatlınız oluyor.
Bu çikolatalı bonbonlar kahvenin yanına da çok yakışıyor😏
"Afiyetle Kalın"


10 Şubat 2017 Cuma

ERİŞTELİ KEREVİZ SALATASI

muhteremle afiyetle
Kerevizi çok severim, soğuk yada sıcak olarak her şekilde hazırlarım.
Her hafta pazardan aldığım sebzeler arasında kereviz mutlaka bulunur.
Misafir masalarım için de yoğurtlu kereviz yaparım.
Kereviz yoğurtlu ve soğuk olarak  yendiği zaman o kendine has kokusu ve tadı o kadar çok hissedilmiyor.
Ben kerevizi sevmeyen pek çok kişinin yoğurtlu salatasını severek yediğine çok şahit oldum.
Bugünkü tarif ise tamamen doğaçlama ortaya çıktı.
Bir gün yine yoğurtlu salatasını hazırlamak için kereviz rendeledim, şekli o an bana eriştenin şeklini anımsattı.
Hemen evde bulunan erişteyi haşladım, rendelediğim kereviz ve yoğurt ile karıştırdım.
Ortaya çok lezzetli ve doyurucu olan bu salata çıktı.
Bu sene kerevizi sadece bu şeklide hazırladım.
Erişte ve rendelenmiş kereviz birbirine şekil olarak çok benziyor, çok güzel de uyum sağladılar.
Kereviz ile hazırladığım diğer tariflerim  BURADA
"Afiyetle Kalın" 

celery salad
ERİŞTELİ KEREVİZ SALATASI;
Malzemeler;
3 adet orta boy kereviz,
2 su bardağı erişte,
2 su bardağı yoğurt,
1 diş sarımsak,
1 yemek kaşığı mayonez, (isteğe bağlı)
Tuz,
Zeytinyağı,
Sunum 1 için;
Maydanoz yaprakları,
Turp dilimleri,
Sunum 2 için; 
4-5 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı salça,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber.

celery
ERİŞTELİ KEREVİZ SALATASI TARİFİ;
Kerevizin kabuklarını soyup, yıkayın, rendeleyin.

Kararmaması için hemen üzerine yoğurt ekleyin, karıştırın.
Kerevizin yeşil yaprakları varsa yıkayıp, ince ince keserek salatanıza ilave edin.
Dövülmüş sarımsağı, mayonezi, tuzunu ekleyin.

Erişteyi tuzlu suda haşlayıp, süzün.
Üzerinden soğuk su geçirip, iyice süzülmesini sağlayın.
Erişteyi kerevize ilave edin, sızma zeytinyağı döküp karıştırın.
Hazırladığınız salatayı servis tabağına yerleştirin.
Sunum 1 için;
Maydanozları yıkayıp, iyice süzdürün.
Salatanın üzerine maydanoz yapraklarını yerleştirn.
Üzerine ince dilimlediğiniz turpları çiçek şeklinde yerleştirin.
Sunum 2 için;
Zeytinyağını ısıtın, içine salçayı, kırmızı pul biberi ve kuru naneyi ilave edip, biraz pişirin.
Hazırladığınız sosu salatanın üzerine dökün.

celery
"Afiyet Olsun"

8 Şubat 2017 Çarşamba

FRENK ÜZÜMLÜ TART KEK

muhteremle afiyetle
Frenk üzümü Türk mutfağında çok fazla yer almayan bir meyve, pazar tezgahlarında kolay kolay görünmez.
Tabii bu durum gittiğiniz pazarın büyüklüğüne göre değişir.
Ben bu görmüş olduğunuz Frenk üzümünü Cumartesi günleri kurulan Bakırköy pazarından aldım.
Bakırköy pazarının en çok sevdiğim özelliklerinden birisi sebze ve meyvenin en kalitelisi ve en bol çeşidinin bulunması.
Frenk üzümünü aldığım anda "ben bununla ne yapsam?" diye düşünmeye başladım.
Reçel yapmak için yeterli miktar yoktu, bu sebeple tatlı veya pasta yapıp üzerini süslemede kullanmaya karar verdim.
Geçen hafta ailemizin genç üyeleri için hazırladığım çay masasına mönü hazırlarken tatlı olarak şerbetli tatlılar yerine tart kek yapmaya ve frenk üzümünü süslemede kullanmaya karar verdim.
Ben tart kek hazırlamayı çok seviyorum, hemen hemen tüm meyveler ile tart kek hazırlıyorum.
Böylece ortaya bu görmüş olduğunuz tart kek çıktı😊
Çay masasının resimleri BURADA
"Afiyetle Kalın"

redcurrant
FRENK ÜZÜMÜ;

Botanik Bilgi:
Taşkırangillerden, çoğunluğu kışın yaprağını döken, bazıları da her zaman yeşilliğini muhafaza eden bodur çalılardır. 
Kökleri saçak şeklinde olup, fazla derine inmezler. 
Dalları zayıftır. Her sene dipten yeni sürgünler meydana getirir. 
Meyveleri küçük salkımlar halindedir. 
Salkımlar üzerinde taneler yuvarlak ve çok parlak renklidir. 
Kabuk yarı saydam olduğundan, tanenin içerisindeki çekirdek fark edilebilir. 
Meyveler mayhoş ve tatlıdır.
Başlıca dört çeşit tanınmış frenküzümü vardır:
I-Küçük kırmızı frenk üzümü,
II-Büyük kırmızı frenk üzümü,
III-Siyah frenk üzümü,
IV-Sarı frenk üzümü.
Bunlardan en makbulü büyük taneli kırmızı frenk üzümüdür. 
Bu üzüm çeşidi tesirlidir ve suyu çoktur. 
Şurup yapmaya elverişlidir. 
Frenk üzümlerinin iyice olgunlaştırdıktan sonra toplanması gerekmektedir.
Frenk Üzümünün Faydaları:
İştah açar ve hazmı kolaylaştırır.
Vücuda rahatlık verir.
İdrar söktürür ve böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.
Sindirim sistemindeki iltihaplarda faydalıdır.
Karaciğer şişkinliğini ve sarılığı giderir.
Romatizma ve mafsal şikâyetlerini azaltır.
Karında toplanan fazla suyu boşaltır.
Kaynak 

redcurrant
FRENK ÜZÜMLÜ TART KEK;
Malzemeler; 
Keki İçin;
2 tane yumurta,
1 çay bardağı şeker,
1 çay bardağı süt,
Yarım çay bardağı sıvıyağ,
2 çay bardağı un,
2 yemek kaşığı kakao,
Yarım paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
Kreması İçin;
2,5 su bardağı süt (500 ml)
1 pakat vanilyalı creme ole veya vanilyalı puding,
Tart kalıbını yağlamak için;
1 yemek kaşığı margarin veya tereyağ,
1 yemek kaşığı un,
Üzeri İçin;
3 salkım Frenk üzümü,
Nane yaprağı.

redcurrant
FRENK ÜZÜMLÜ TART KEK TARİFİ;
Frenk üzümünü yıkayın, kağıt mutfak havlusunun üzerine üzerinde ki suyunu salması için yerleştirin. 
Keki yapmak için;
Yumurtaları şeker ile birlikte çırpın.
Sütü ve sıvıyağı ekleyip hafif karıştırın.
Unu, kabartma tozunu, kakaoyu ve vanilyayı ekleyip malzemeler karışana kadar çırpın.
Ortası çukur bir tart kalıbını tartın daha kolay çıkması için tereyağı ile iyice yağlayın, hafifçe un serpin, unun fazlasını silkeleyin.
Tart kalıbına hamuru boşaltın ve 170 derecede önceden ısınmış fırında pişirin.
Kek pişerken üzerinde ki tarife göre pudingi pişirin. 
Not;
Creme Ole kullanırsanız pişirmeden sadece çırparak hazırlayabilirsiniz.
Keki fırından çıkardıktan sonra kalıbından kolayca çıkarabilmek için soğumasını bekleyin. 
Keki kalıbından çıkarıp, servis tabağına yerleştirin. 
Kekin çukur kısmına pudingi veya creme oleyi düzgünce yayın.
Frenk üzümünün 2 salkımını çapraz olarak tartın tam ortasına yerleştirin.
Kenar kısımlarına istediğiniz sıklıkta nane yaprakları yerleştirin.
Her nane yaprağının üzerine birer adet Frenk üzümü yerleştirin.
Tart kekinizi buzdolabında birkaç saat dinlendirdikten sonra servis yapın.

"Afiyet Olsun"