18 Şubat 2019 Pazartesi

TAZE ZENCEFİLLİ SEBZE ÇORBASI

Muhterem'le Afiyetle
Yemeklerinizde veya içeceklerinizde taze zencefil kullanır mısınız?
Türk mutfağında çok fazla kullanılmayan zencefil, neyse ki son yıllarda çok faydalı olması ile ilgili yapılan haberler ve yazılar dolayısı ile pek çok mutfağa girdi.
Bizde de durum böyle, ben annemde veya rahmetli ananemde zencefilli bir tarif görmedim.
Faydalı olduğunu duyduğumuz için eve almaya ve kullanmaya başlayalı en fazla 10 yıl olmuştur.
Taze zencefilin en çok kokusunu seviyorum, muhteşem bir mentol kokusu var.
Ne yazık ki acı bir tadı var, belli bir miktarı aşamıyorsunuz.
Bugünkü tarifimizden bahsedecek olursam;
Bu çorbada zencefil dışında kışlık kök sebzeler (kereviz-patates-havuç-soğan) kullandım.
Hepsini rendeleyerek kullandım, yarı yarıya su ve ayran kullandım.
İsterseniz ayran yerine süt veya süt yerine tavuk-et suyu kullanabilirsiniz.
Sebzeler piştikten sonra blenderden geçirdim.
Kullandığım sebzelerin nişastalı yapısı sebebiyle, un eklemediğim kıvamı güzel bir çorba oluyor.


17 Şubat 2019 Pazar

KAHVALTI MASASI-69

Muhterem'le Afiyetle
Bu aralar misafir açısından yoğun günlerdeyim.
Misafirlerimi akşam çayı, akşam yemeği, kahvaltı ve gündüz çayında ağırladım.
Bazısının resimlerini çekemedim ama sizi önümüzde ki günlerde yemek ve çay masası resimleri bekliyor.
Bu kahvaltı masasını geçen Pazar günü eşimin aile büyüklerine ve yeğenlerine hazırladım.
Mönüyü hazırlarken misafirlerin tercihlerine dikkat ederek, şarküteri ürünü almadım.
Şarküteri ürünü yerine et kavurması hazırladım.
Mevsim sebzelerinden olan ıspanakla börek hazırladım.
Yine mevsim sebzelerinden pırasayı yumurtalı olarak hazırladım.
Kışın domates salatalık almıyorum, bol bol roka ile salata hazırlıyorum.
Domates kullanacaksam cherry domates alıyorum.
Peynir, zeytin çeşitleri ile tuzluları tamamladım.
 

12 Şubat 2019 Salı

KIRMIZI PANCARLI BONBON

Muhterem'le Afiyetle
Pancarlı bonbon adını okuyunca bu tarifin haşlanmış pancar püresi ile yapıldığını zannedebilirsiniz.
Tarifi o tür yöntemlerle değil, pancarlı kek ile hazırladım.
9 Ocak'ta evlilik yıldönümümüz için "İçi Kalpli Kek" hazırlamıştım.
Tarifin ilk aşaması için kırmızı bir kek hazırlamam gerekiyordu.
Gıda boyası kullanmak istemediğim için, kırmızı rengi elde etmek için pancar kullanmaya karar verdim.
Pancarlı keki hazırladım, kekten kalpli kurabiye kalıpları ile kalpler çıkardım.
Çıkan kalplerle içi kalpli keki hazırladım.
Fakat elimde kalplerin kesildiği pancarlı kek kaldı.
Bu tarifi, kalan pancarlı kek parçalarını değerlendirmek için hazırladım.
Kalan pancarlı kek parçalarının kuruması için üzerini bez mutfak peçetesi ile örttüm.
1-2 gün o şekilde bıraktım.
Kek nemini kaybedince, rondodan çektim ve bugünkü tarifte yer alan pancarlı bonbonları hazırladım.
Rengi muhteşem oldu, tadı umduğumdan çok daha lezzetli oldu.
Bu doğal kırmızı bonbonları, çocuk doğum günlerinde, kırmızı renge yer vermek istediğiniz konseptlerde kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"