Bu yaz köydeki evimizde hazırladığım yemek masalarından birisinin menüsünde, Kastamonu'nun meşhur yemeği olan "Tirit" vardı.
Bugünkü yemek masası resimlerim o masaya ait olacak.
Tirit yemeği, özellikle evde kemikli et varsa ilk düşünülen tariflerden birisidir.
Kastamonu'da "Tirit" merkeze yakın yerlerde, Kastamonu'nun meşhur ürünlerinden birisi olan "kel simit" ile hazırlanır.
Bu simitin üzerinde hiç susam yoktur ve normal simitten daha sert bir yapısı vardır.
Pek çok yerde tirit bu simitle yapılır.
Fakat sahil kesimlerine doğru gidildikçe tirit kuru yufka ile hazırlanır.
Bizde de hep kuru yufka ile hazırlanır.
Kastamonu'lu ev hanımlarının çoğu yufka açmayı bildiği için yufkasını kendisi hazırlar ve tirit için yufkayı biraz daha fazla pişirerek, normal böreklik yufkadan daha daha kuru olmasını sağlar.
Eğer benim gibi yufka açmayı bilmiyorsanız, imalat yapan yufkacılardan tiritlik yufka talep edebilirsiniz.
Yufkacı imalat yapmayıp sadece satıyorsa o zaman normal yufkayı alıp, rulo şeklinde tiritlik olarak kesip, tepsiye diziyorsunuz ve kuruması için fırında 20 dakika kadar pişiriyorsunuz.
Servis sırasında üzerine kemikli etin suyunu dökerek servis yapıyorsunuz.
Geçtiğimiz yıllarda Ramazan'da iftar misafirlerim için daha kalabalık bir masa için tirit hazırlamıştım.
İftar masasının resimleri 👉BURADA
7 Eylül 2020 Pazartesi
1 Eylül 2020 Salı
YEŞİL MERCİMEKLİ, SEMİZOTU SALATASI
Semizotu, yaz aylarının en sevdiğim sebzelerinden birisidir.
Özellikle yoğurtlu salata olarak sık sık hazırlarım.
Değişik semizotu tarifleri gördüğüm zaman hemen denerim.
Bu tarifi, bu yaz Instagram'da BU sayfada gördüğüm zaman çok hoşuma gitti.
O günlerde köyde ki evimizdeydik.
Bir gün önce Emine halam kendi bahçesinden şahane semizotu getirmişti.
Malzemeler tamam olunca tarifi hemen uyguladım.
Tarifte domates sosu sarımsak ile hazırlanıyordu, biz soğanı çok sevdiğimiz için bol soğan ile domates sosu hazırladım.
Sarımsağı yoğurdun içinde kullandım.
Çok sevdiğimiz bir tarif oldu, daha sonra da sık sık bu salatayı hazırladım.
Sıcak yaz günlerinde hem ferah, hemde doyurucu bir salata oluyor.
Özellikle yoğurtlu salata olarak sık sık hazırlarım.
Değişik semizotu tarifleri gördüğüm zaman hemen denerim.
Bu tarifi, bu yaz Instagram'da BU sayfada gördüğüm zaman çok hoşuma gitti.
O günlerde köyde ki evimizdeydik.
Bir gün önce Emine halam kendi bahçesinden şahane semizotu getirmişti.
Malzemeler tamam olunca tarifi hemen uyguladım.
Tarifte domates sosu sarımsak ile hazırlanıyordu, biz soğanı çok sevdiğimiz için bol soğan ile domates sosu hazırladım.
Sarımsağı yoğurdun içinde kullandım.
Çok sevdiğimiz bir tarif oldu, daha sonra da sık sık bu salatayı hazırladım.
Sıcak yaz günlerinde hem ferah, hemde doyurucu bir salata oluyor.
30 Ağustos 2020 Pazar
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI
Büyük taarruzun yıl dönümü olan 30 Ağustos Zafer Bayramı'mız kutlu olsun.
30 AĞUSTOS
Her yıl bugün olur, Otuz Ağustos
İçime bir ordu havası dolar.
Başlar dimdik, gözler çelik, yüzler pos,
Bayrak imil imil, geçer ordular...
Geçer tunç adımlar demir göğüsler,
Geçer Mehmetçikler, geçer subaylar,
Hepsinin alnında zaferden süsler.
Geçer hayalimde bir bir alaylar.
Geçer toplar, geçer atlar, yağız, al,
Geçer dağlar, geçer yollar, şehirler...
Yangınlar üstünde ince bir hilal!..
Yaralılar düşe kalka geçerler.
Çılgın bir istekle bu şan akını
Afyon'dan, İzmir'e kaçlar çağıldar.
Unutmuş at gemi, kılıçlar kını,
Can canı unutmuş zafere kadar.
Ne var bu dünyada sana yakışan,
Alnında bir zafer sabahı kadar;
Sen Mehmetçik, söyle büyük kahraman,
Sana zafer kadar yakışan ne var?
Her yıl bugün olur, Otuz Ağustos,
İçime bir zafer havası dolar.
Başlar dimdik, gözler çelik, yüzler pos,
Bayrak imil imil, geçer ordular...
Ahmet Kutsi TECER
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)