7 Eylül 2020 Pazartesi

AKŞAM YEMEĞİ-19

Muhterem'le Afiyetle
Bu yaz köydeki evimizde hazırladığım yemek masalarından birisinin menüsünde, Kastamonu'nun meşhur yemeği olan "Tirit" vardı.
Bugünkü yemek masası resimlerim o masaya ait olacak.
Tirit yemeği, özellikle evde kemikli et varsa ilk düşünülen tariflerden birisidir.
Kastamonu'da "Tirit" merkeze yakın yerlerde, Kastamonu'nun meşhur ürünlerinden birisi olan "kel simit" ile hazırlanır.
Bu simitin üzerinde hiç susam yoktur ve normal simitten daha sert bir yapısı vardır.
Pek çok yerde tirit bu simitle yapılır.
Fakat sahil kesimlerine doğru gidildikçe tirit kuru yufka ile hazırlanır.
Bizde de hep kuru yufka ile hazırlanır.
Kastamonu'lu ev hanımlarının çoğu yufka açmayı bildiği için yufkasını kendisi hazırlar ve tirit için yufkayı biraz daha fazla pişirerek, normal böreklik yufkadan daha daha kuru olmasını sağlar.
Eğer benim gibi yufka açmayı bilmiyorsanız, imalat yapan yufkacılardan tiritlik yufka talep edebilirsiniz.
Yufkacı imalat yapmayıp sadece satıyorsa o zaman normal yufkayı alıp, rulo şeklinde tiritlik olarak kesip, tepsiye diziyorsunuz ve kuruması için fırında 20 dakika kadar pişiriyorsunuz.
Servis sırasında üzerine kemikli etin suyunu dökerek servis yapıyorsunuz.
Geçtiğimiz yıllarda Ramazan'da iftar misafirlerim için daha kalabalık bir masa için tirit hazırlamıştım.
İftar masasının resimleri 👉BURADA



tirit yemeği resimleri
Tirit, yufkası dışında haşlanmış kemikli et ile servis yapıldığı için tek başına bile yenebilecek kadar ağır ve doyurucu bir yemek.
Onun için ayrıca yanına salata türevleri dışında yemeğe ihtiyaç olmuyor.
Bende bu sebepten, domates salatası ve yoğurtlu salata olarak taze sarımsak cacığı dışında bir şey hazırlamadım.
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan karpuzla menüyü tamamladım.

yaz masası
AKŞAM YEMEĞİ MENÜSÜ;
Yemeklerin ismine tıklayarak tariflerine ulaşabilirsiniz.

Kastamonu tiriti
Kuru tirit yufkaları, kesilerek bir servis tabağına dizilir.

Soğumaması için servis zamanında, yufkaların üzerine kemikli et suyu dökülerek yufkalar yumuşatılır.

Haşlanmış Kemikli Et 
Tirit için genellikle hayvanın kaburga kemiği tercih edilir ama her çeşit kemikli eti kullanabilirsiniz.
Kemikli eti, bol suda iyice yumuşayıncaya kadar pişirin.
Suyunu yufkaları yumuşatmak için kullanın.

yoğurtlu salata

domates salatası resmi

Semizotlu, Domates Salatası

BİM minyatür karpuz
Karpuz

"Afiyetle Kalın"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...