3 Haziran 2021 Perşembe

GELİNCİK OTU KAVURMASI

Muhterem'le Afiyetle

Geçtiğimiz günlerde bu bahar pek çok otla tarifler hazırladığımı söylemiştim ya, işte o otlardan birisi de Gelincik otuydu.
Gelincik otunu uzun zamandır denemek istiyordum ama pazarda ot satan tezgahlara gelmiyordu.
Geçen ay tezgahta gelincik otunu görünce hemen aldım, tarifler hazırlayıp, resimlerini çektim.
Allah kısmet ederse gelincik otlu tarifleri zaman zaman buradan paylaşacağım.
Bu sefer gelincik otu buldum tariflerde kullandım ama gelinciğin çiçeği ile yapılan şerbetini ve reçelini yapmayı da çok isterim.
Bizim köye gittiğimiz günlerde gelinciklerin mevsimi geçmiş oluyor, bol bol toplayacak bir durum olmuyor.
İnşaAllah bol gelincikli bir zamanda gidip, şerbet ve reçel yapma imkanı da bulabilirim.

30 Mayıs 2021 Pazar

KARALAHANA SARMASI

Muhterem'le Afiyetle
Yaprak sarmayı sever misiniz?
"Yaprak sarmayı kim sevmez" dediğinizi duyar gibiyim.
En çok sevilen yaprak genellikle asma yaprağı olur.
Birde Pazı, Beyaz Lahana, Karalahana, Pırasa gibi sebzelerin yaprakları, hatta Dut-Kiraz gibi ağaçların yaprakları, Hodan-Labada-Ebegümeci gibi geniş yapraklı otların yaprakları sarma olarak hazırlanır.
Bahsettiğim yaprakların (dut ve kiraz hariç) sarma tariflerini aşağıya ekledim.
Bugünkü tarifte yaprağım karalahana olacak.
Bu yazıdaki amacım tarif vermekten daha çok sarma çeşitlerinden bahsetmek, farklı boyutlarda olan karalahana yapraklarının nasıl kesileceğini ve boyutlarının ayarlanacağını göstermek olacak.
Yaprakların kesimi dahil bol resimli bir yazı hazırladım.

27 Mayıs 2021 Perşembe

BULGURLU, HODAN SALATASI

Muhterem'le Afiyetle

Hodan-Ispıt-Kaldirik-Zılbıt-Tomarza, bugünkü tarifimde kullandığım otun pek çok adı var.
Bizde "Hodan" olarak bilindiği için tariflerde de hodan adını kullanıyorum. 
Bahar gelince pazarda tezgahlarda görünmeye başlar.
Bu yıl pazardan bol bol hodan aldım, ayrıca köyden de gelince farklı tariflerde kullanarak değerlendirdim.
Bu tariflerden birisi bugünkü tarifimiz olan yoğurtlu, bulgurlu hodan salatası oldu.
Hodanı yoğurtlu olarak yapmak istiyordum, sadece haşlayarak yoğurtlamak istemedim.
Haşladıktan sonra soğanla kavurdum, içine birde haşlanmış bulgur ekleyince daha da lezzetli ve  besleyici oldu.