Misafiriniz geç haber verdiğinde, yada ani bir misafir geldiğinde yapacağınız böreğin şekli bile değişir.
Ben genelde gül böreği gibi yada tepsiye dolama şeklinde börek yaparım ama vaktim yoksa hemen tepsiye dizerek böreği hazırlarım.
Tepsinin içinde börek kesmek en sinir olduğum işlerden birisidir.
Neyse ki son yıllarda mutfak makasları çıktıda tepsideki börekleri hem çok kolaylıkla kesip, hemde tepsiye zarar vermemiş oluyoruz.
Bu böreği istediğiniz içle hazırlayabilirsiniz.
"Kıymalı ağır olur,istemem" derseniz, ıspanaklısını yapabilirsiniz.
Bakınız; Ispanaklı Börek
KIYMALI TEPSİ BÖREĞİ;
Malzemeler;
1 kilo yufka,
İç malzemesi için;
300 gram kıyma,
2 adet kuru soğan,
2 adet domates,
2 adet sivri biber,
Tuz, sıvıyağ, karabiber.
Üzerine ve içine sürmek için;
1 adet yumurta,
1 çay bardağı süt,
yarım çay bardağı sıvı yağ.
TARİFİ;
Önce iç malzemesini hazırlayın.
Küçük doğradığınız soğanları sıvı yağda pişirin.
Üzerine yine küçük küçük doğradığınız domates ve biberi ekleyin.
Kıymayı-tuzu ve karabiberi ilave edip, kıyma pişinceye kadar kavurun.
Fırın tepsisini yada dikdörtgen şeklindeki Borcamın dibini yağlayın.
İlk yufkayı tepsiye kenarları dışarı sarkacak şekilde serin.
Üzerine 1-2 kaşık sütlü, yumurtalı, yağlı karışımdan gezdirip, üzerine 1 yufka daha yerleştirin.
İkinci yufkanın üzerine hazırladığınız kıymalı içten yerleştirin.
Üçüncü sırada yufka ve karışım, dördüncü yufkadada iç yerleştirin.
Kenarlardan sarkan yufkayı tepsinin içine toplayıp, üzerine son yufkayı yerleştirin.
Artan sütlü yumurtalı karışımı en üstteki yufkanın üzerine sürün, gerekirse bu karışımın içine 1 yumurta daha ilave edebilirsiniz.
Önceden ısıtılmış fırında börek kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
23 Ekim 2008 Perşembe
22 Ekim 2008 Çarşamba
ULUSLARARASI ARKADAŞLIK ÖDÜLÜ
Blog dünyasının yeni akımı "Uluslararası Arkadaşlık Ödülü"
Amacı blogların dünya genelinde tanıtımına katkıda bulunmakmış.
2 gündür hemen hemen her blogda bu ödülleri gördüm,dağıtılmayan arkadaş kaldı mı? diye baktım ama sanırım herkes bu akıma dahil oldu.
Beni bu ödülle onurlandıran;
Benim yemeklerim sitesinden sevgili Nilgün'e,
Diyalog yemekleri blogundan sevgili Süheyla'ya,
Tarif bahçesi blogundan sevgili Nesrin'e
Zehranın evi blogundan sevgili Zehra'ya çok teşekkür ediyorum.
Bende ödülü emeği ile blog hazırlayan tüm arkadaşlarıma veriyorum.
"Afiyetle Kalın"
20 Ekim 2008 Pazartesi
ŞEHRİYELİ KUZU KULAĞI SALATASI
Kuzu kulağını bilir misiniz?
Benim daha önce bildiğim ama hiç kullanmadığım bir ottu.
Denedikten sonra (özellikle şehriyeli salatasını) vazgeçemediğimiz bir lezzet oldu.
Kuzu kulağının en ilginç özelliği ekşi tadı.
Salatanıza limon eklemenize gerek kalmayacak kadar ekşi bir tadı var.
Bahar aylarında tezgahları süslemeye başlar, sonra bir görünüp, bir kaybolur.
Bugünlerde yine tezgahlardaki yerini aldı.
Kuzu kulağını diğer otlardan nasıl ayırt edeceksiniz;
Koyu pembe köklerinden ve parlak ve narin olmayan sağlam yapraklarından.
Kuzu kulağı salatası için öneriler;
Ben ilk yaptıklarımda sadece kuzu kulağı,taze soğan ve beyaz peynir kullanıyordum.
Sonra yemek dergilerinden birinde şehriyeli bir tarif gördüm onu yapmaya başladım.
Birde taze soğan yerine küçük bir kuru soğanı, yağda hafif kavurup, ekliyorum.
Şehriye olarak yıldız şeklinde olanı kullanırsanız, yeşil yaprakların üzerinde çiçek açmış gibi çok hoş bir görüntü elde edersiniz.
Beyaz peynirden asla vazgeçmeyin,renk vermesi için taze reyhan kullanın.
Kurutulmuş domateste kullanabilirsiniz.
Süslemek için cherry domateste çok yakışıyor.
Not;
Kuzu kulağı hakkında yazılan bilgilerin arasında "romatizma-böbrek-gut hastalığı olanların kuzu kulağı yememesi" öneriliyor.
"Afiyetle Kalın"
ŞEHRİYELİ KUZU KULAĞI SALATASI;
Malzemeler;
1 demet kuzu kulağı,
1 çay bardağı haşlanmış yıldız şehriye,
100 gram beyaz peynir,
1 adet küçük kuru soğan,
3-4 kaşık zeytinyağ,tuz.
Yapılışı;
Kuzu kulağını iyice yıkayıp,süzün.
Sert olan saplarını isterseniz koparıp,atın.
Yapraklarını elinizle iri iri koparak salata kasesine yerleştirin.
Kuru soğanı çok küçük doğrayarak,yağda hafifçe kavurun.
Soğanları soğuduktan sonra salatanın içine ekleyin.
Haşlanmış şehriyeyi ve salatanın tuzunu ekleyip,karıştın.
Servis tabağına yerleştirdikten sonra üzerini taze reyhan yaprakları ve beyaz peynir dilimleri ile süsleyin.
NOT;
Bu tarif için kuzu kulağı yerine roka da kullanabilirsiniz..
"Afiyet Olsun"
Benim daha önce bildiğim ama hiç kullanmadığım bir ottu.
Denedikten sonra (özellikle şehriyeli salatasını) vazgeçemediğimiz bir lezzet oldu.
Kuzu kulağının en ilginç özelliği ekşi tadı.
Salatanıza limon eklemenize gerek kalmayacak kadar ekşi bir tadı var.
Bahar aylarında tezgahları süslemeye başlar, sonra bir görünüp, bir kaybolur.
Bugünlerde yine tezgahlardaki yerini aldı.
Kuzu kulağını diğer otlardan nasıl ayırt edeceksiniz;
Koyu pembe köklerinden ve parlak ve narin olmayan sağlam yapraklarından.
Kuzu kulağı salatası için öneriler;
Ben ilk yaptıklarımda sadece kuzu kulağı,taze soğan ve beyaz peynir kullanıyordum.
Sonra yemek dergilerinden birinde şehriyeli bir tarif gördüm onu yapmaya başladım.
Birde taze soğan yerine küçük bir kuru soğanı, yağda hafif kavurup, ekliyorum.
Şehriye olarak yıldız şeklinde olanı kullanırsanız, yeşil yaprakların üzerinde çiçek açmış gibi çok hoş bir görüntü elde edersiniz.
Beyaz peynirden asla vazgeçmeyin,renk vermesi için taze reyhan kullanın.
Kurutulmuş domateste kullanabilirsiniz.
Süslemek için cherry domateste çok yakışıyor.
Not;
Kuzu kulağı hakkında yazılan bilgilerin arasında "romatizma-böbrek-gut hastalığı olanların kuzu kulağı yememesi" öneriliyor.
"Afiyetle Kalın"
ŞEHRİYELİ KUZU KULAĞI SALATASI;
Malzemeler;
1 demet kuzu kulağı,
1 çay bardağı haşlanmış yıldız şehriye,
100 gram beyaz peynir,
1 adet küçük kuru soğan,
3-4 kaşık zeytinyağ,tuz.
Yapılışı;
Kuzu kulağını iyice yıkayıp,süzün.
Sert olan saplarını isterseniz koparıp,atın.
Yapraklarını elinizle iri iri koparak salata kasesine yerleştirin.
Kuru soğanı çok küçük doğrayarak,yağda hafifçe kavurun.
Soğanları soğuduktan sonra salatanın içine ekleyin.
Haşlanmış şehriyeyi ve salatanın tuzunu ekleyip,karıştın.
Servis tabağına yerleştirdikten sonra üzerini taze reyhan yaprakları ve beyaz peynir dilimleri ile süsleyin.
NOT;
Bu tarif için kuzu kulağı yerine roka da kullanabilirsiniz..
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)