30 Ağustos 2010 Pazartesi

SALATALIKLI ŞEHRİYE SALATASI

muhteremle afiyetleBu salata daha çok "Salatalıklı Şehriye Salatası" olarak biliniyor.
Fakat bu salatanın bir ismi de "Şehriyeli Susuz Cacık"😊
Cacık, salatalık tezgahlarda görünmeye başladığı andan itibaren masamızda yer almaya başlar.
Özellikle sıcak yaz günlerinde vazgeçilmezdir.
Bu tarifte ise cacık, biraz değişime uğruyor.
İçine haşlanmış arpa şehriye ve süzme yoğurt ekleniyor, hiç su ilave edilmiyor.
Salatalıkların dışı soyulmadan rendeleniyor, o yüzden körpe Çengelköy salatalıklarından kullanmanızı tavsiye ederim.
Salatalıklar rendelenince fazlası ile su bırakabiliyor, isterseniz bu suyu sıkıp, salatalığı salataya öyle ilave edin.
Olduğu gibi bırakırsanız salatanız sulanacaktır.
Bu tarif  içinde ki arpa şehriye sayesinde doyurucu bir etkiye de sahip.
Bu yaz, sıcak günlerde salatalıklı şehriye salatası masamızdan neredeyse hiç eksik olmadı.
Not;
Bu tarifi içine konserve mısır taneleri ve garnitür ekleyerek, üzerine salçalı sos dökerek çay misafirlerinize salata olarak hazırlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

susuz cacıkSALATALIKLI ŞEHRİYE SALATASI (Şehriyeli susuz cacık);
Malzemeler;
4 adet salatalık,
1 su bardağı arpa şehriye,
2 su bardağı süzme yoğurt,
4-5 dal dereotu,
3 diş sarımsak,
3 yemek kaşığı zeytinyağı ve tuz.
Süslemek için;
Kuru nane, kırmızı pul biber.
SALATALIKLI ŞEHRİYE SALATASI TARİFİ;
Salatalıkları iyice yıkayın.
Baş kısımlarını kesin ve kabuğu ile birlikte rendeleyin.
Arpa şehriyeyi tuzlu suda haşlayıp, süzün.
Rendelenmiş suyu sıkılmış salatalıkları, haşlamış şehriyeyi, incecik doğradığınız dereotunu, dövülmüş sarımsağı, süzme yoğurdu, tuz ve zeytinyağını ekleyip, karıştırın.
Hazırladığınız malzemeyi servis tabağına alın ve üzerini kuru nane ve kırmızı pul biber ile süsleyip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

26 Ağustos 2010 Perşembe

İSLİM KEBABI

İslim Kebabı ile ilk karşılaşmam : ) 1986-87 yıllarında Sana yağın kupon karşılığı verdiği yemek kitapçığı sayesinde olmuştu.
Halen o yemek kitapçığı kitaplarımın arasında durur ve gerek tariflerini gerekse resimlerini çok severim.
Orjinal islim kebabı kuşbaşı büyüklüğündeki etlerle yapılır ama son yıllarda köftenin daha pratik olması sebebi ile artık köfte ile hazırlıyorum.
Bu görmüş olduğunuz İslim Kebaplarını dün akşamki misafirlerim için hazırladım.
Misafir yemekleri için çok şık ve servis kolaylığı olan bir tariftir.
Servis yaparken tek başına ana yemek olarak yada pilavın yanında servis yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

İSLİM KEBABI;
Malzemeler;
1 kilo uzun ve büyük patlıcan,(patlıcanın büyüklüğü çıkacak dilimlerin sayısını arttıracaktır)
Köfte için;
300 gram köftelik kıyma,
Yarım paket etimek,
1 adet orta boy soğan,
6-7 dal maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber,
Damak tadınıza göre; kimyon, kırmızı biber gibi baharatlar.
Kızartmak için;
Sıvı yağ.
Süslemek için;
Küçük boy domates, çarliston biber, kırmızı biber.
Sos için;
1 yemek kaşığı biber salçası.
Ayrıca;
Kürdan ve alüminyum folyo.
TARİFİ;
Patlıcanları alacalı soyun.
Tuzlu suda yarım saat bekletin.
Tuzlu sudan iyice sıkarak çıkarın.
İnce şeritler halinde kesin.
Patlıcan dilimlerinin rahat sığması için geniş bir tavada kızartıp, süzgece alın.
Köfteyi yapmak için;
Kıymayı, rondodan geçirip un haline getirdiğiniz Etimeği, yumurtayı, rendelediğiniz soğanı, incecik doğradığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Köfteyi yuvarlak şekiller vererek hazırlayın.
Patlıcanı kızarttığınız yağda köfteleride kızartın.
Kızarttığınız patlıcan dilimlerinden ikisini + şeklinde üst üste getirip, içine 1 adet köfte yerleştirin.
Patlıcanı köftenin üzerine doğru bohça yapar gibi kapatın.
Küçük boydaki domatesleri dilimleyin.
Patlıcan bohçasının üzerine önce domates dilimini, kare kare kestiğiniz çarliston biberi ve en son kırmızı biberi yerleştirerek kürdan ile sabitleyin.
Ben kırmızı biberi, elma çekirdeğini çıkarmak için kullandığım aparatla yuvarlak benekler halinde kesip, kullandım.
Diğer patlıcan dilimlerinide aynı şekilde hazırlayıp, fırına dayanıklı bir tepsiye dizin.
1 yemek kaşığı biber salçasını, yarım tatlı kaşığı tuzu, 2 su bardağı su ile karıştırıp tepsiye dökün.
Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp, önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında pişirin.
Sıcak ıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

24 Ağustos 2010 Salı

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

Taze fasulye yaz aylarının vazgeçilmez sebzesidir.
Çalı, boncuk, Ayşe kadın vb. pek çok cinsi vardır.
Ben en çok çalı fasulyeyi severim.
Dible, dizme, zeytinyağlı, tereyağlı gibi tariflere Çalı fasulye çok yakışır.
Zeytinyağlı taze fasulyeyi çalı fasulyesinden ve mutlaka ortasından keserek yaparım.
"Afiyetle Kalın"

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE;
Malzemeler;
1 kilo çalı cinsi taze fasulye,
3 adet domates,
1 adet kuru soğan,
Zeytinyağı, tuz.
TARİFİ;
Fasulyeyi yıkayıp, süzün.
Baş kısımlarını koparıp, kılçıklarını çıkarın.
Keskin bir bıçakla yukarıdan aşağıya ortadan kesin.
Çalı fasulyenin boyu çok uzun olduğu için ortasından 2-3 defa kesmeniz gerekebilir.
Not;
Bu tarifi çalı fasulye dışında diğer fasulye cinsleri ile de yapabilirsiniz.
Tencereye 1 çay bardağı zeytinyağı koyup, küçük küçük doğradığınız soğanları kavurun.
Domateslerin kabuklarını soyup, doğrayın ve soğanlara ekleyin.
Domateslerin üzerine kestiğiniz fasulyeleri ekleyip, tuzunu atın.
Fasulyeleri biraz kavurduktan sonra 1 su bardağı su ekleyip, kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Pişen fasulyeyi dinlendirip, soğuttuktan sonra servis yapın.
"Afiyet Olsun"