28 Mayıs 2015 Perşembe

KARABAŞ OTU ÇAYI

lavande tea
Karabaş otu genellikle baharatçılarda kurutulmuş poşetlenmiş olarak satılır.
Rengi kurutmanın etkisi ile kahverengiye dönmüştür.
Tazesi ise lila-mor karışımı çok güzel bir renge sahiptir.
Hiç bir şey yapmasanız bile vazoya yerleştirdiğiniz çiçeklerini seyretmek bile sizi sakinleştirebilir.
Mor çiçekleri ile çok güzel görünen Karabaş otunu pazarda taze olarak bulunca hemen 1 demet aldım.
Çayını hazırlarken taze Karabaş otu kullandığım için inanılmaz bir renk cümbüşü yaşadım.
Mesela otun tepe kısımlarını bardağa koyup üzerine kaynar su döktüğüm anda tohumları suya masmavi bir renk bıraktı. (bu aşamaları aşağıda ki resimlerde görebilirsiniz)
Üzerine limon sıktığım anda da rengi bir anda çok hoş bir lilaya dönüştü.
Sadece bu aşamaları seyretmek bile insanı sakinleştiriyor : )
Karabaş otu ile sadece çay yapıldığını zannediyordum, meğer reçeli de yapılıyormuş.
Demetin geri kalanları ile reçelini de yaptım, tarifi BURADA
"Afiyetle Kalın"

26 Mayıs 2015 Salı

OT FESTİVALİ

ot festivali

Ot festivali başlığına bakıp, benim Ege'de düzenlenen ot festivallerine katıldığımı zannetmeyin :)
Bu ot festivali geçenlerde bizim evdeydi :)
Nisan-Mayıs aylarının gelmesiyle pazar tezgahları çeşit çeşit yenilebilir otlarla doldu.
Ben farklı otları alıp tarif denemeyi, farklı tatları keşfetmeyi çok severim.
Cuma günleri kurulan semt pazarımızda geçen hafta bu tür otlar satan tezgahta büyük boy Labada (efelek) gördüm, sarmasını yapmayı hep istediğim için yarım kilo aldım.
Ben Kastamonu'luyum bizde Hodan (ıspıt) çok sevilir, Hodan'dan 1 kilo aldım ama neredeyse hiç yaprağı yoktu sadece sapları ve biraz çiçeği vardı.
Ertesi gün Bakırköy pazarına gittim, Bakırköy'den sebze alışverişi yapmam ama geçen hafta tezgahlar o kadar güzel otlarla doluydu ki  hemen 1 demet "Hindiba" aldım.
Mor çiçekleri ile çok güzel görünen "Karabaş Otu" aldım, Karabaş otu ile sadece çay yapıldığını biliyordum.
Hiç bir şey yapamasamda vazoya yerleştirip, çiçek olarak değerlendiririm diye düşündüm.
Meğer reçeli de yapılıyormuş.
Başka bir tezgahta muhteşem yaprakları olan demet demet hodan gördüm.
Bir gün önce hodan almıştım ama bunların yaprakları o kadar güzeldi ki kayıtsız kalamadım sarma yapmak için 1 demet hodan aldım.
Yapraklarını sarma yaparak, saplarını yumurtalı pişirerek değerlendirdim.
Sonra geçtiğimiz haftalarda eşimin abisi Feshane de düzenlenen Hatay günlerinden "Zahter" almış, sağolsun bize de bol bol taze zahter verdi.
Zahter'den çay ve salata yaptım.
Bugünkü bölümde otların resimlerini, faydalarını ve yaptığım tariflerin resimlerini yayınlayacağım.
Resimlerin altındaki linkten tariflere ulaşabilirsiniz.

Not; Bu yazıyı, tarifini verdiğim bütün ot tariflerinin bir arada olacağı bir dosyaya dönüştürmeye karar verdim. Tarifini verdiğim her ot tarifini bu yazıya ekleyeceğim.
"Afiyetle Kalın"

25 Mayıs 2015 Pazartesi

KREM ŞANTİLİ KURABİYE

cookies
Ramazan ayına az bir zaman kala bir kurabiye tarifi vereyim.
Aslında Ramazan'da yayınlayamadığım için vermem gereken poğaça, kahvaltı masası, çay masası, kek, kurabiye tariflerim var ama bu aralar hiç vaktim yok.
Yayınlayabildiğim kadarını Ramazan öncesi yayınlamaya çalışacağım.
Gelelim bugünkü tarifim olan krem şantili kurabiyeye :)
Bir kurabiye çok az malzeme ile bu kadar mı güzel olur.
Bu kurabiye de hem malzeme az, hemde katı yağ yerine sıvı yağ kullanılıyor.
Un kurabiyesi kadar kıyır ve lezzetli oluyor.
Ben tercih etmedim ama isterseniz içine dövülmüş ceviz içi ekleyebilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"