Rengi kurutmanın etkisi ile kahverengiye dönmüştür.
Tazesi ise lila-mor karışımı çok güzel bir renge sahiptir.
Hiç bir şey yapmasanız bile vazoya yerleştirdiğiniz çiçeklerini seyretmek bile sizi sakinleştirebilir.
Mor çiçekleri ile çok güzel görünen Karabaş otunu pazarda taze olarak bulunca hemen 1 demet aldım.
Çayını hazırlarken taze Karabaş otu kullandığım için inanılmaz bir renk cümbüşü yaşadım.
Mesela otun tepe kısımlarını bardağa koyup üzerine kaynar su döktüğüm anda tohumları suya masmavi bir renk bıraktı. (bu aşamaları aşağıda ki resimlerde görebilirsiniz)
Üzerine limon sıktığım anda da rengi bir anda çok hoş bir lilaya dönüştü.
Sadece bu aşamaları seyretmek bile insanı sakinleştiriyor : )
Karabaş otu ile sadece çay yapıldığını zannediyordum, meğer reçeli de yapılıyormuş.
Demetin geri kalanları ile reçelini de yaptım, tarifi BURADA
"Afiyetle Kalın"
KARABAŞ OTU;
Karabaş otu Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bol
miktarda yetişir.
Boyu 20-60 cm arasında değişir.
Haziran ve ağustos ayları
arasında çok güzel mor çiçekler açar.
Karabaş otunun çiçeği su ile kaynatılıp içildiği zaman zihne
çok faydalı olduğu için halk arasında “kafa süpürgesi” de denir.
Karabaş otunun, vücudu ve kalbi güçlendirici, sinirleri
düzeltici, balgam söktürücü, mikrop öldürücü, yaraları iyi edici özellikleri
yanı sıra, mide üşütmesinden astım ve siroza kadar birçok rahatsızlığa iyi
geldiği bilinir. Ayrıca kanserli hücrelerin çoğalmasını yavaşlattığı da
söylenir.
KARABAŞ OTU ÇAYI;
Malzemeler; (1 bardak için)
3 adet taze Karabaş otunun baş kısmı,
İnce bir dal yeşil kısmı,
Kaynar su.
KARABAŞ OTU ÇAYI TARİFİ;
Karabaş otunu soğuk su ile fazla zedelemeden yıkayın.
Bardağın içine atın, üzerine kaynar su dökün.
Baş kısımları mavi bir renk vermeye başlayacaktır.
Bu şekilde 5 veya 7 dakika bekletin.
Servis için limon kullanabilirsiniz.
Limon sıktığınız anda rengi 1. resimdeki gibi lila-pembe olacaktır.
"Afiyet Olsun"
Ayyyy ben de istiyorum bu ottan. Çok güzelmiş, bayıldım renklerine. Tazesi buralarda da bulunur mu acaba. Kokusu felan var mı peki? Tadı nasıl?
YanıtlaSilDenizcim tazesini nereden bulabilirsin bilmiyorum ama semt pazarlarında bazen şansına karşına çıkabilir.
SilTadını ben adaçayına benzettim, hafif buruk bir tadı var.
Kokusu çok keskin değil, rahatsız etmiyor.