Pazar tezgahları baharla birlikte çeşit çeşit otlarla doldu.
Bende değişik otları denemeyi sevdiğim için her yıl yeni bir ot görünce alıp pişiririm.
Bu yıl denediğim otlardan birisi de "Hindiba" oldu.
Hindiba, radika adıyla özellikle Ege'de çok bilinir.
Tarımda yetiştirilmiş olanına Hindiba, yabani olarak yetişene Radika denirmiş.
Hindiba'nın genelinde acılık var mı bilmem ama benim aldığım demette biraz acılık vardı.
Yarısını zeytinyağlı olarak hazırladım, diğer yarısını da patatesli-yumurtalı olarak hazırladım.
Tadı acımsı olsa da şifa niyetine yedik.
Tadı acımsı olsa da şifa niyetine yedik.
"Afiyetle Kalın"
HİNDİBA;
Hindiba (Cichorium endivia), papatyagiller (Asteraceae)
familyasından, sebze olarak yararlanılan bir yıllık bitki türü.
Mısır ve Endonezya kökenli olduğu sanılan bitkinin, 16.
yüzyıldan bu yana Avrupa'da tarımı yapılmaktadır.
Yüksekliği 50-100 cm arasında değişir; parçalı yaprakları ve
açık mavi renkli çiçekleri vardır.
Yapraklarından salata olarak yararlanıldığı gibi sıcak yemek de yapılır.
Yapraklarından salata olarak yararlanıldığı gibi sıcak yemek de yapılır.
Hindiba cinsinden bir diğer bitki türü olan beyaz hindiba
(Cichorium intybus) ile yakın akrabadır.
Türkiye'de yaygın olarak yabani hindibanın yaprakları
ilkbaharda toplanarak şifalı ot ve sebze olarak tüketilir. Bu yapraklar
“Hindiba” ve “Radika” olarak bilinir.
Hindiba Otu Özellikleri:
Her tür toprakta yetişebilir. Bahçe çimlerinin arasında bile
görülebilir.
Uzun yapraklar rozet biçiminde, hemen toprağın üstünde
toplanmıştır, kenarları derin loplu ve dişlidir.
İçi boş olan uzun sapın ucunda sarı bir hindiba çiçeği vardır.
İçi boş olan uzun sapın ucunda sarı bir hindiba çiçeği vardır.
Çiçek solduğunda, yerine oluşan tohum başağı, beyaz ve
yuvarlak bir tüy topunu andırır.
Mart-mayıs aylarında çiçeklenir.
Sap ve yaprakların hafif acımsı bir tadı vardır.
Mart-mayıs aylarında çiçeklenir.
Sap ve yaprakların hafif acımsı bir tadı vardır.
Hindiba Otunun Faydaları:
İştah açar ve sindirimi kolaylaştırır.
Vücuda, mideye, karaciğer ve böbreklere kuvvet verir.
Güneş yanıkları ve egzamaya karşı faydalıdır.
İdrar ve
balgam söktürür.
Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur.
Kanı temizler ve damarları genişletir. Sıtmaya iyi gelir.
Kusmayı önler.
Hindiba bitkisi katılgan dokuyu (bağdoku) çok olumlu
etkileyerek, yeterli oranda kanın tüm hücrelere ulaşmasına yardımcı olur.
İçerdiği etkin maddelerin birlikte oluşturduğu etki
sayesinde, güçsüz kişilerin güçlenmesini sağlar.
Romatizma ve gut hastaları, ilkbahar ve sonbaharda mutlaka
2-4 haftalık bir hindiba kürü yapmalıdırlar, şikâyetleri kesinlikle
azalacaktır.
Ayrıca, şeker hastaları için de bazı rahatlıklar
sağlayabilir.
Hindiba ayrıca, safrakesesi taşlarının oluşumunu ve
irileşmesini önler.
Oluşmuş olan taşları eritemez, ama ağrıları ve öteki
rahatsızlıkları azaltabilir.
Safra azlığı, mide ve bağırsaklarda oluşan şişkinlik ve
sindirim bozukluklarında çok başarılıdır.
ZEYTİNYAĞLI HİNDİBA;
Malzemeler;
1 bağ hindiba (radika),
Sos Malzemeleri;
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı,
Yarım limon,
2 diş sarımsak,
Tuz.
ZEYTİNYAĞLI HİNDİBA TARİFİ;
Hindiba'nın demetini açarak kök kısmını kesin.
Yaprak aralarını, saplarını iyice yıkayın.
Kaynayan suda 5 dakika kadar haşlayın, süzün.
Hemen soğuk suya aktarıp, tekrar süzün.
Çok zedelemeden elinizle fazla suyunu sıkın.
Hindiba'ları isterseniz bütün olarak, isterseniz bir kaç parçaya bölerek servis tabğına yerleştirin.
Sosu için;
Dövülmüş sarımsakları, zeytinyağını, limon suyunu ve tuzu karıştırın.
Servis tabağında ki Hindiba'ların üzerine dökerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Muhterem ablacım ellerinize sağlık. Bende hiç denemedim. Size afiyet olsun.
YanıtlaSilben de merak ediyorum değişik otları
YanıtlaSilpek ot kültürü yoktr bizim oralarda bu yüzden aşina değilim çoğuna
denemeyi isterdim lakin
ellerine sağlık
mutlu haftalar
Hiç denemedim, zaten Ankara pazarlarında Ege otlarına rastlamak oldukça zor. Bebek enginar bile bulamıyorum çoğu zaman. Şifa olsun, afiyet olsun. Sevgiler. http://bizimmutfakdan.wordpress.com/
YanıtlaSil