Frenk bazı bölgelerde domatesin diğer adı, eskiden yabancılara "Frenk" denirmiş.
Domates de Türk mutfağına sonradan (19. y.y başları) geldiği için adı Frenk yani "yabancı" olarak anılmış.
Özellikle Urfa'da bu yemeğe domates kebabı değil mutlaka "Frenk Tavası" deniyor.
En güzel domatesler yaz aylarında bulunduğu için tam bir yaz yemeği.
Bu tarifi isterseniz tencerede de yapabilirsiniz ama köfteleri fırında daha güzel piştiği için benim önerim kesinlikle fırında pişirmeniz olacaktır.
Birde tam sığacağı, hiç boşluk kalmayacağı bir kap kullanın, piştikçe domates ve köfte hacmini kaybedip küçüldüğü için yayılmadan daha iyi pişiyor ve görünüyorlar.
"Afiyetle Kalın"
Diğer köfteli tariflerimi görmek için, bakınız; Köfteli Tarifler
DOMATES KEBABI (FRENK TAVASI);
Malzemeler; (2 kişilik)
4 adet büyük boy domates,
1 çay bardağı su,
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı domates salçası,
Tuz,
Köftesi için;
300 gram orta yağlı kıyma,
1 adet kırmızı biber (çuşka),
1 adet orta boy kuru soğan,
Tuz, karabiber.
DOMATES KEBABI (FRENK TAVASI) TARİFİ;
Kıymayı, rendelenmiş soğan, minik minik doğranmış kırmızı biber, tuz ve karabiber ile iyice yoğurun.
Domatesleri yıkayın, pişireceğiniz fırın kabına sap kısmı aşağı gelecek şekilde dizin.
Bıçakla üzerinden (dibini ayırmadan) bir kaç yerinden kesin.
Hazırladığınız köfte harcını kestiğiniz deliklere eşit şekilde doldurun.
1 çay bardağı su, salça ve tuzu karıştırın, hazırladığınız domateslerin üzerine dökün.
Not;
Sakın çok fazla su kullanmayın, domates piştikçe kendi suyunu bırakıyor.
Üzerini alüminyum folyo ile kapatın.
Fırında 180 derecede pişirmeye başlayın.
15 dakika sonra üzerinde ki folyoyu alarak pişirmeye devam edin.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...