Eşimin abisi Mayıs ayında Feshane de düzenlenen Hatay günlerinden "Zahter" almış, bize de bol bol taze zahter vermişti.
Zahteri (taze kekik) yıllardır duyarım ama hiç zahter alıp bir şey yapmamıştım.
Biz Karadeniz'liyiz, bizim aile zahteri çok kullanmaz.
Bende bu tazecik zahterle en iyi salata yapılır diye düşünerek salatasını yapmaya karar verdim.
Zahterin tadına baktığım zaman hafif bir burukluk vardı, acaba bizim damak tadımıza uyar mı? yenilir mi? diye düşündüm.
Sonra Meliha'nın sayfasında tuzla ovup, bir kere sudan geçirmenin burukluğu alacağını öğrendim.
Meliha'nın dediği yöntemle ve tarifle salatayı hazırladım.
Nar ekşili, yeşil zeytinli yaptım, tuzla ovulduğu için acılığı gitmiş, nar ekşisi sayesinde çok nefis olmuştu, tadına bayıldık.
Şimdi artık Zahteri tezgahlarda gördüğüm an alıp, bu güzel salatayı tekrar tekrar yapacağım.
"Afiyetle Kalın"
ZAHTER OTU; "Afiyetle Kalın"
Zahter Nedir Faydaları ve Zararları Nelerdir Nasıl Kullanılır:
Zahter Otu Nedir?
Zahter, diğer ismi Thymbra spicata olan pembe renkli
çiçekler açan, 50 cm boylarında bir bitkidir.
Kara kekik ya da dağ kekiği olarak da bilinir. Uçucu yağ ve
tanen içerir.
Zahter Faydaları:
* Zahter bitkisinin iştah açıcı özelliği vardır.
* İdrar söktürücüdür.
* Mide, karın ve baş ağrısına iyi gelir.
* Hazmı kolaylaştırır.
* Kolesterolü düşürür.
* Bağırsak, böbrek ve mesane şikâyetlerinde faydalıdır.
* Uyarıcı ve bedeni kuvvetlendiricidir.
* Yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
* Sara krizini önler.
* Mantar şikâyetlerine karşı da faydalıdır.
* Sinirleri kuvvetlendirir.
* Kalp çarpıntısını giderir.
* Mikrop öldürücü özelliğe sahiptir.
* Ergenlik sivilcelerine iyi gelir.
Zahter Zararları:
Zahter bitkisinin hamilelikte kullanımı tavsiye edilmez.
Ayrıca guatr şikâyeti olanlarda kullanılmamalıdır.
Zahter Nasıl
Kullanılır:
Zahter bitkisi çiçekleriyle birlikte toplanıp kurutulduktan
sonra toz haline getirilir ve çay ya da kahve olarak tüketilebilir.
Zahter çayını taze olarak da hazırlayabilirsiniz.
Zahter otunu mevsiminde salamurasını kurup, daha sonra
kullanabilirsiniz.
Zahterin en bilinen kullanım şekli salatasıdır.
Baharat olarak da kullanılmaktadır.
Ayrıca, haricen yaraların üzerine mikrop öldürücü olarak
sürülebilir.
ZAHTER SALATASI;
Malzemeler;
1 demet taze zahter,
1 çay bardağı dilimlenmiş kırmızı biberli yeşil zeytin,
6-7 dal maydanoz,
3 adet taze soğan,
2 diş sarımsak,
1 adet kırmızı biber,
Sosu için;
Tuz, zeytinyağı, nar ekşisi, limon.
ZAHTER SALATASI TARİFİ;
Zahter yapraklarını koparın, bol su ile yıkayın.
1 çay kaşığı tuz ile çok az ovun, hemen yıkayıp süzün.
Dilimlenmiş yeşil zeytini, ince ince doğradığınız taze soğan ve maydanozu, küp küp doğradığınız kırmızı biberi, havanda dövdüğünüz sarımsağı ekleyip karıştırın.
Hazırladığınız salatayı servis tabağına alın, servis zamanı üzerine damak tadınıza göre hazırladığınız nar ekşili sosu dökün.
"Afiyet Olsun"
ellerine sağlık canım benim
YanıtlaSilben de daha önce hiç denemedim
kuru kekiği çok severim yakıştıracak herşeye katarım
eminim bunu da severim öpüyorum canım
Teşekkür ederim Elifcim,
SilKuru kekiği bende çok severim et yemeklerinde, birde patlıcan musakkada çok kullanırım :)