Siyez bulguru, Kastamonu'nun Taşköprü sarımsağı ve Tosya pirincinden sonra en bilinen ve en değerli tarım ürünlerinden birisidir.
Tek başına siyez bulguru ile pilav yapabilirsiniz, ya da eğşili pilav gibi yöresel bazı yemeklerin içine ekleyebilirsiniz.
Bugünkü tarifi hazırlarken pırasayı dible gibi pişirmeye niyetlendim, sonra aklıma pirinç yerine siyez bulguru eklemek geldi.
Siyez bulguru ekleyip, birde üzerini katıklayınca tamamen orjinal bu tarif ortaya çıktı.
Siyez bulgurunu nereden bulabilirim? derseniz, İstanbul'da İnebolu ve Kastamonu pazarlarından bulabilirsiniz.
Hatta bazı pazarlarda bakliyat satılan tezgahlarda bile siyez bulguru bulunabiliyor.
Siyez bulguru ile daha önce hazırladığım tarifler;
Siyez Bulguru Pilavı (Siyez bulgurunun tarihini de bu yazı da görebilirsiniz)
Eğşili (ekşili) Pilav
Pastırmalı Ala Pilav
"Afiyetle Kalın"
SİYEZ BULGURLU PIRASA;
Malzemeler;
Yarım kilo pırasa,
1 su bardağı siyez bulguru,
1 yemek kaşığı biber salçası,
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı,
Tuz, kırmızı pul biber,
Ayrıca;
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı kuru nane,
2 diş sarımsak.
SİYEZ BULGURLU PIRASA TARİFİ;
Pırasaları iyice yıkayın, halka halka doğrayın.
Tencereye zeytinyağı dökün, pırasaları ekleyin.
Pırasaları 5-6 dakika kavurun.
Biber salçasını, damak tadınıza uygun miktarda kırmızı pul biberi ekleyin.
Üzerine iyice ayıklayıp yıkadığınız siyez bulgurunu ekleyin.
Tuzunu ve 2 su bardağı su ekleyin.
Bir iki kez karıştırarak kısık ateşte pişirin.
Katığını hazırlamak için;
Zeytinyağını ısıtın içine dövülmüş sarımsak ve kuru nane ekleyin.
5 dakika sürekli karıştırarak çevirin, yemeğin üzerine dökün.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...