22 Ekim 2006 Pazar

KADAYIF

RAMAZAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN!
Geldi-geliyor derken, iftar davetleri için koşuştururken zaman akıp gitti.
Ömrümüzün bir Ramazan'ı daha geçti.
İnşaallah görevlerimizi hakkıyla yerine getirmişizdir.
Rabbim hepimize sağlık ve huzurla önümüzde ki Ramazan'ı görmeyi nasip etsin.
Büyük ihtimalle bayramıda büyük bir koşuşturmaca içinde geçireceğiz sonra yine günlük, rutin hayatımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz.
Hayatımızın rutinliğinden sıradanlığından şikayet edip, en ufak bir aksilikte de o rutinliği arayacağız.
Hastalık geldiğinde sağlığımızın kıymetini anladığımız gibi yada Cuma akşamı bizleri yeniden korkutan depremi hissedince, aslında ne kadar rahat olduğumuzu anladığımız gibi.
17 Ağustos depreminden sonra ne kadar zaman geçmesi gerekti kendimizi toparlayabilmemiz ve evimizde korkusuzca kalabilmemiz için.
Gözümü avizelerden uzakta tutmak bayaa zamanımı aldı benim.
Ya çocuk okuldayken deprem olurda hissetmezsem diye hep tetikte durmuştum.
Arabada geçirdiğimiz geceleri de unutmamak lazım.
Allah-ü Teala bizlere o günleri tekrar yaşatmasın, ülkemizi görünür görünmez belalardan ve kazalardan, güç yetmez -takat yetişmez, akla hayale gelmez musibetlerden korusun İnşaallah.
Velhasıl bence rutinlik iyidir, en azından her şey tıkır tıkır işliyordur.
Tekrar Ramazan Bayramı'nızı kutlar, sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirmenizi dilerim.
"Afiyetle Kalın"

KADAYIF;
Bu kadayıfı annem iftara gittiğimizde yapmıştı, oldukça hafif ve lezzetli bir tatlı.
Malzemeler;
250 Gram Kadayıf,
1 Su bardağı iri dövülmüş ceviz içi,
Kadayıfların üzeri için, yeterli sayıda bütün ceviz içi,
150 Gram tereyağ,
Şerbeti için;
3.5 bardak şeker,
4 bardak su,
1 paket vanilya,
bir kaç damla limon.
TARİFİ;
Şerbet malzemelerini kaynatıp, ılınmaya bırakın.
Kadayıfları tiftikleyip, biraz açın.
Bir kasenin içine kadayıfları döşeyip, içine çekilmiş ceviz içinden 1 kaşık koyun.
Kasenin dışına sarkan kadayıflarla cevizin üzerini kapatıp, fırın tepsisine ters çevirerek hazırladığınız kadayıfları dizin.
Tereyağını eritip, kaşıkla kadayıfların üzerine eşit miktarda paylaştırın.
Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Kadayıflar ılınınca, ılık şerbeti üzerine dökün.
Bütün cevizleri ortasına yerleştirip, servis yapın.

"Afiyet Olsun"

21 Ekim 2006 Cumartesi

ABİMDE İFTAR YEMEĞİ

Bu sene sondan bir önceki iftarı abimde yaptık.
Biraz koşuşturmalı bir gün oldu, araya alışveriş telaşıda girince yengeme fazla yardım edemedim.
Yine de işimiz biter bitmez yengemin yanına gittik.
Annem kuru dolmaları yapmış, yemekler hazırlanmış sadece iftara yakın pilav yapılacaktı.
Beyler işkembe çorbasını çok seviyor.
Onlar için işkembe, yemeyenler için mantar çorbası vardı.
Bir de abim bizler için Tantuni yapmıştı, açıkçası tantuni de çok lezzetliydi.
Annem Antepli kiracısından öğrendiği kuru dolma yapmıştı.
Ramazan boyunca her tür dolmayı yediğimiz için güzel bir değişiklik oldu bizim için.
Abimin harika bir terası var.
Yaz aylarında mutlaka terasta yemek yer ve çayımızı terasta içeriz.
Bu arada abim harika mangal yapar.
Tabi o günkü soğukta terasa pek çıkmadık.
Yengemin iftar menüsü;
Masadakiler;
Patlıcan, biber, kabaktan oluşan kuru dolma,
Göbek salata,
Banyolu börek, 

Yemekler;

İşkembe çorbası, 

İşkembe yemeyenler için mantar çorbası,

Tantuni kebap, Pilav

Tatlı olarak;
Şekerpare ve minyatür baklava 

"Afiyetle Kalın"

19 Ekim 2006 Perşembe

İFTAR YEMEĞİM


KADİR GECESİ;
KANDİLİNİZ KUTLU OLSUN.
"Allahım!Şüphesiz sen çok bağışlayansın, bağışlamayı seversin, bizi de bağışla" (Amin)
Ramazan ayının 20 ile 30'u arasında bulunan ancak 27. gecesine tesadüf ettiği kuvvetle tercih edilen Kadir gecesi Kuran-ı Kerim'in ifadesiyle bin aydan daha hayırlıdır.
Bu nedenle bu geceyi ihya etmenin sevabı pek çoktur.
Bu gecenin öyle bir anı vardır ki, o ana rastlayan bir dua muhakkak kabul olunur.
Bu mübarek gecede Teravih namazı kılındıktan sonra bir müddet daha ibadet edilmesi, nafile namaz kılınması, Kuran okunması, kaza namazları kılınması, dua edip bağışlanmayı dilemek bu geceyi ihya etmek demek.
Allah'ü Teala bu gecenin kıymetini bilen, duaları kabul edilen kullarından eylesin hepimizi.(Amin)

İFTAR YEMEĞİM
Sonunda günler süren koşuşturmam dün akşam bitti.
Bayram temizliğinin de sıkıştırması sebebiyle iki katı yorucu günler geçirdim.
İnternete yemek etkinliği dışında fazla uğrayamadım, arkadaşlar neler yapmış bilmiyorum.
Bu yazıdan sonra ilk işim arkadaşlarımın sayfalarına uğramak olacak.
Dün akşam ki iftardan öncede iftar yemekleri verdim ama dünkü bayaa yorucu oldu.
Toplamda 17 kişiydik.
Annem, Abim, Ablam, Kardeşim, eşlerimiz ve çocuklarımız (Tuğba dışında hepimizin 2 çocuğu var)
ve annemin teyzesi ablamın kayınvalidesi Reyhan Teyze vardı.
Aile yemeklerini çok seviyorum, hangimizde toplanırsak toplanalım çok güzel geçiyor.
Allah'ü Teala hiç bir ailenin birlik ve beraberliğinin bozulmasına fırsat vermesin.(Amin)
Gelelim hazırlıklara ;
Bence bu tür davetlerin en büyük sorunu mönüyü oluşturmak.
İnanın mönünün son hali dün sabah ortaya çıktı.
Ben patlıcan-köfte şiş yapacaktım ama şiş almayı unutmuşum.
Tekrar alışverişe çıkmakta benim için çok zordu.
Günlerdir herkese "size güllaç yapıcam" dedim, ara ara güllaç bulamadım.
Tam umudumu kesmiştim ki sokağımızda ki yufkacıda varmış.
Kendi kendime "sen misin elinin altındaki dükkanı kontrol etmeden başka yerlerde güllaç arayan,
akılsız başın cezasını ayaklar çeker" deyip durdum.
Dün akşam o kadar yorgundum ki hiç resim çekemeden yattım.
Sahurda hem yemeklerin resmini çekmek için hemde vakit dolmadan yemek yiyebilmek için koşuşturup durdum.
Resimleri çekerken ışığa dikkat etmemişim, biraz karanlık çıkmışlar.
Mesela köfteler bu kadar koyu değiller.
Akşamın en büyük sürprizini ise Kemal eniştem yaptı.
Bana resimde gördüğünüz yemek tabaklarını almış.
Dün akşamın anısına yemekleri hediye tabaklarımla çektim.
Ablama ve enişteme hediye için çok teşekkür ediyorum.


İFTAR MÖNÜM ;
Masadakiler;

Sebzeli börek

Göbek salata

Etli biber dolması

Cacık.

Yemekler;

Yeşil mercimek çorbası

Köfteli Patlıcan Sarma

Pirinç Pilavı

Köfte


Tatlılar;

Geleneksel tatlılardan; Muhallebili Güllaç

Modern tatlılardan; Kolay Ekler

"Afiyetle Kalın"