5 Kasım 2006 Pazar

SEBZELİ GÖKKUŞAĞI

Bu tarifi hangi kategoriye yerleştireyim diye epey düşündüm, aperatifler diye bir kategori bile açmayı düşündüm ama aperatif daha çok yemekten önce içilen iştah açıcı içkiye denirmiş.
Atıştırmalıklar, ortaya karışık gibi aklıma bir çok isim geldi.
Bazısına güldüm geçtim tabii.
Meze olmaz, salatada pek değil, şimdilik yemekler kategorisine yerleştirip, daha sonra uygun isim bulursam değiştiririm.
Ben aslında Çin usulü sebze kavurmaya niyetlendim, ortaya bu çıktı.
En büyük sorun soya filizini bulmaktı.
Çoğu büyük marketlerde aradım, sonunda Carrefour'da buldum.
Soya filizini çok severim, kavurmasıda çok güzel olur.
Bu sebzelerin içinde en nazlısı, kabaktı.
Göz açıp kapayana kadar haşlanmış ve yumuşamıştı.
İsterseniz ortaya sarımsaklı yoğurt yerleştirin, isterseniz ince şeritler halinde doğranıp, kavrulmuş biftek yerleştirin, karar sizin.
Bu tarif sebze ile yapılınca hanımlara, etle yapılınca beylere hitap ediyor.
*Bu arada; Kategori-Etiket isminde kararsız kalmıştım, yorum yazıp "garnitürler olabilir" diyen blogcu arkadaşım Güliz'in fikri hoşuma gitti.
Hemen garnitürler kategorisi açıp, bu tarifi oraya yerleştiriyorum.Teşekkürler Güliz.
*Bu arada Lama mutfakta "süper yemekler" olabilir demiş, sağol canım ama mütevaziliği elden bırakmamak lazım😄😄😄
"Afiyetle Kalın"

3 Kasım 2006 Cuma

PAPATYA KURABİYE

Muhterem'le Afiyetle
Ramazan ayını geride bıraktık, yakında gündüz oturmaları ve günler başlar.
Günler de hazırladığımız menüde, mutlaka bir kurabiye çeşidi bulunur.
Ramazan ayından önce istatistiklerime baktığım zaman, kurabiye kategorisine çok tıklandığını farkettim ama kurabiye kategorisinde sadece 1 tarif vardı.
Bu açığı kapatmam lazım deyip, kurabiyeler yapıp resimlerini hazırladım.
Araya Ramazan girince kurabiye tarifi eklemeyi sonraya bıraktım.
Papatya kurabiyeyle sık sık karşılaşmış olabilirsiniz ama hamurumuz farklı olabilir.
Bu kurabiye hamuruna çok değişik şekiller verebilirsiniz.
Bugüne kadar beni hiç mahçup etmedi, yayılmadan verdiğim şekilde kaldı.
Bu hamurla hazırladığım diğer kurabiye şekillerine önümüzdeki günler de yer vereceğim.
"Afiyetle Kalın"

PAPATYA KURABİYE;
Malzemesi;

1 Paket (250 gram) Margarin,
1 su bardağı pudra şekeri,
1  adet yumurta,
3 su bardağı un.
3 yemek kaşığı kakao,
PAPATYA KURABİYE TARİFİ;
Oda sıcaklığında yumuşamış olan margarine, pudra şekerini ekleyip,yoğurmaya başlayın.
Unu ve yumurtayı da ekleyip, iyice yoğurun.
Sizi baştan uyarayım, bu hamur ilk önce lime lime dökülür, hiç toparlanmayacakmış gibi durur ama siz azimle yoğurunca çok kolay şekil verilebilen bir hamur ortaya çıkar.
Kullandığınız margarinde kıvam ve pişirme sırasında kurabiyenin yayılmaması için çok mühim.
Ben bu tür tariflerde Ülker'in Bizim margarinini kullanıyorum.
Kullanılan yumurtanın büyüklüğüne, margarinin hamuru toparlamasına bağlı olarak unu biraz arttırmanız gerekebilir.
Hamurunuzdan papatyanın ortasını yapmak için çok az bir miktar ayırın.
Ayırdığınız hamura kakao karıştırıp, iyice yoğurun.
Beyaz olan hamurdan misket büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın.
Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin yada tepsinizi yağlayın.
Hazırladığınız misket hamurlarını tepsiye papatya şeklinde yerleştirin.
Tam ortasına kakaolu hamurdan hazırladığınız parçayı yerleştirin.
İsterseniz kenarları kakaolu, ortası beyaz da yapabilirsiniz.
Hazırladığınız kurabiyeleri ısınmış ama kızgın olmayan fırında pişirin.
"Afiyet Olsun"

2 Kasım 2006 Perşembe

DEREOTLU ve KUŞÜZÜMLÜ PİLAV

Muhterem'le Afiyetle
Kuş üzümünü pilavda çok severim.
Tatlı bir tat bırakması ve pilava verdiği görüntü zenginliğinden vazgeçemem.
Knor'un Kaçkar pilav harcını kullanacaksam, içindeki kuş üzümünü yeterli görmeyip, mutlaka üzerine eklerim.
Bugün vereceğim tarifte, pilav harcı gibi hiç bir yan ürün yok.
Tamamen doğal malzemelerden oluşuyor.
Dereotunu pilav piştikten sonra ekliyoruz ki, dereotunun rengi kararmasın.
"Afiyetle Kalın"

DEREOTLU ve KUŞÜZÜMLÜ PİLAV;
Malzemeler;

2 su bardağı pilavlık pirinç,
Yarım su bardağı sıvı yağ,
Yarım demet incecik kıyılmış dereotu,
Yarım su bardağı kuş üzümü,
Yeterince tuz.
TARİFİ;
Önceden ayıklayıp, ıslattığınız pirinci iyice süzün.
Pilav tenceresine svıyağı koyup, pirinci ekleyin ve iyice kavurun.
Pirinçler berrak bir renk alınca, kavrulmuş demektir.
Suyunu ekleyin,(suyu eklerken dikkat edin, önceden ıslatılmış pirinç fazla su çekmiyor)
Tuzunu ve kuş üzümünü ilave edin.
Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın, ağır ağır pişsin.
Pilav piştikten sonra kıyılmış dereotunu ekleyip, kaşıkla havalandırarak hafifçe karıştırın.
"Afiyet Olsun"