30 Ocak 2007 Salı

KİVİLİ PASTA


Bugünlerde pasta yapmaya hiç niyetim yoktu.
Dün sabah eşimin abisi İstanbul'a geldi.
Bizede yazın bahçesini gördüğümüz, kendi yetiştirdikleri bu güzel kivileri getirdi.
Akşama eşimin ablası ve diğer abisini de davet ettik.
Bende çayın yanına bu pastayı yaptım.
Pastayı yaparken"kekle uğraşamam-kelepçeli kek kalıbım yok" derseniz, 1 paket hazır pasta tabanı kullanabilirsiniz.
Keki hazırda kullansanız, kendinizde yapsanız mutlaka meyva suyu veya suda eritilmiş nescafe ile ıslatın.
Ben bu sefer pastanın içine suyunu sıktığım portakalların incecik etli bölümlerinden de koydum.
İlk defa bir pastada jöle kullandım, üzerindeki jöle Dr.Oetker'in tart jölesi.
Kullanımı oldukça kolay ve pratik.
Pasta kenarlarını kuruyemişle kapatmayı kim bulduysa Allah ondan razı olsun.
Beni en çok zorlayan iş muntazam olmayan pasta kenarlarıdır.
Şimdi kuruyemişle bütün kusurlarını kapatıyoruz.
"Afiyetle Kalın"
KİVİLİ PASTA;
Malzemeler;
Pandispanya hamuru için;
4 fincan şeker,
4 " un,
1 " su,
3 adet yumurta,
1 paket vanilya,1 paket kabartma tozu.
İçi için;
1 su bardağı soğuk süt,
1 paket krem şanti,
2 adet kivi,
Keki ıslatmak için; 2 su bardağı portakal suyu.
Üzeri için;
1 su bardağı soğuk süt,
50 gram margarin,
1 paket pasta kreması,
3 adet kivi,
1 paket Dr. Oetker tart jölesi
Yan tarafı için;
1 su bardağı iri çekilmiş antep fıstığı
TARİFİ;
Pandispanya malzemeleriyle kekinizi hazırlayın,içinde yağ olmadığı için koyu kıvamlı bir hamur oluyor.
Yağlayıp,unladığınız kek kalıbına yerleştirin.
Önceden ısıttığınız fırında, kısık ayarda ağır ağır kekinizi pişirin.
Kek pişip,soğuduktan sonra ortasından ikiye kesin.
Kekinizin yarısını servis tabağına yerleştirip,1 su bardağı portakal suyu ile ıslatın.
Üzerine hazırladığınız krem şantiyi,incecik halka halka doğradığınız kivileri yerleştirin.
Kekin diğer yarısını da 1 su bardağı portakal suyu ile ıslatıp,içi yerleştirdiğimiz kekin üzerine kapatın.
Artan krem şanti ve pasta kremasını margarin ve soğuk sütle çırpın.
Kekin üzerini kremayla kaplayın.
Üzerine incecik halka halka doğradığınız kivileri yerleştirin.
Pastanın kenarlarını jöle akmasın diye pasta kremasıyla çevirin.
Jöleyi üzerinde yazan tarife göre pişirip,karıştıra karıştıra soğutun.
Devamlı karıştırmazsanız jöle donuyor.
Hazırladığınız jöleyi kivilerin üzerine kaşıkla yayın.
Son olarak,iri çekilmiş Antep fıstıklarını pastanın kenarlarını kaplayın.
Buzdolabında 1-2 saat dinlendirdiğiniz pastanızı servis yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"


*Kivi bahçesini yazın gezmiş ve resimlerini çekmiştim.
Dalında kivi görmek yada kivi bahçesi görmek isterseniz, bu güzel kivilerin geldiği Abana'daki bahçeyi görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Abana'da Kivi Bahçesi



26 Ocak 2007 Cuma

FIRIN MAKARNA

Muhterem'le Afiyetle
İlk hamsili pilav tarifini verdiğim zaman abime "bir akşam sizede hamsili pilav yaparım" diye söz verdim.
Bir pazar günü akşam yemeğinde abimlere hamsili pilav yaptım.
Yemek etkinliğinde kullandığım resimler o akşam ki hamsili pilavdan.
Bakınız; Pilav Pastası ve Hamsili Pilav
Hamsili pilavı bizim ailenin büyükleri seve seve yer ama başta ben ve çocuklar yemiyoruz.
Ne yapayım? ne pişireyim? derken, aklıma fırın makarna yapmak geldi.
Benim çocuklar, yeğenlerim ve kendim için fırın makarna yaptım ama makarna güzel kızarmış, görüntü yerinde-tadı yerinde, biz onların hamsili pilavını yemedik ama onlar bizim fırın makarnadan birer dilim yiyerek tadına baktılar.
O gün telaştan unutmuşum, benim makarna sade oldu ama içine beyaz peynir yada kavrulmuş kıyma ekleyerek pişirebilirsiniz.
Daha önce fırın makarna yapıyorken süt-yumurta karışımı kullanıyordum, makarna hep sıvı kalıyordu.
Artık beşamel sosla yapıyorum, börek gibi dilim dilim kesiliyor.
"Afiyetle Kalın"


23 Ocak 2007 Salı

ISLAK KEK

Yumuşak kekleri çok sevdiğim için ıslak kekin benim için ayrı bir önemi var.
Bu kek ıslak olduğu için yumuşacık oluyor.
Eskiden, üzerine dökülen sosu kendi hamurundan ayırdığımız çiğ yumurtalı sosundan ayırıp, yapıyordum.
Tabii o da hem yumurta yumurta kokuyordu, hemde çiğ yumurta yemiş oluyorduk.
Bu yüzden yaz aylarında hiç yapamıyordum.
Fakat son zamanlarda sosu yumurtaları kırmadan önce ayırıyorum, çiğ yumurta yemek ve kokusunu çekmek zorunda kalmıyoruz.
"Afiyetle Kalın"

ISLAK KEK;
Malzemesi;

4 Adet yumurta,
2 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı süt,
1 su bardağı sıvı yağ,
2 su bardağı un,
3 çorba kaşığı kakao,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
Süslemek için;
1 çay bardağı hindistan cevizi.
TARİFİ;
Süt, sıvı yağ, toz şekeri ve kakaoyu karıştırın.
Bu karışımın 1 su bardağını daha sonra kekin üzerine döküp, ıslatmak için ayırın.
Kalan karışıma yumurtaları, unu, vanilyayı ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin ve iyice çırpın.
Yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına karışımı boşaltın.
Önceden ısıtılmış, kısık haldeki fırında ağır ağır pişirin.
Keki fırından çıkardıktan sonra biraz soğumasını bekleyip, kalıptan çıkarın.
Üzerine, ayırdığınız 1 bardak kakaolu karışımı dökün.
Hindistan cevizi ile süsleyip servis yapın.
"Afiyet Olsun"



*Muhteremle Geziye güncellendi.
Rumeli kavağı ve Boğaz'da gezmek ister misiniz? Bakınız;
Muhterem'le Geziye-Rumeli Kavağı ve Boğaz