16 Nisan 2007 Pazartesi

KURU SEBZE ÇORBASI

Muhterem'le Afiyetle
Yakında havalar iyice ısınacak ve bizde çorba tariflerini biraz rafa kaldıracağız.
Çorba içmeye devam ettiğimiz bu günlerde size sebze kurusu ve
domates kurusundan yaptığım çorbanın tarifini vermek istiyorum.
Sebze kurusuna ilk olarak Carrefour'da rastladım ama bilmediğim için almadım.
Sonra baharatçıda gördüm, deneme amaçlı 100 gram aldım.
Kokusu aynı Knorr'un hazır pilav çeşnilerinden "çiftlik sebzeli" olanının kokusuna benziyor.
Çorba mis gibi kokuyor, kereviz-havuç-pırasa-kırmızı biber gibi çok çeşitli sebzeler var içinde.
100 gram'ıyla 3 defa çorba yaptım, meyanesini un yerine tarhana ile yaptım.
Şimdi ilk hedefim bu sebze kurusuyla bulgur pilavı yapmak.
"Afiyetle Kalın"


14 Nisan 2007 Cumartesi

BLOG OYUNU; 3 X 3

YENİ BLOG OYUNU 3 X 3
Yeni bir oyun daha,yakında yemek blogu olduğumuza kimse inanmayacak!
Herhalde birbirimiz hakkında öğrenmediğimiz bir şey kalmayacak,bundan sonra ki oyunda vukuatlı nüfus örneği isterlerse hiç şaşırmam.

Beni 3x3 oyununa "Süheyla"-"Esra"-"Özlem"-"Sibel" ve "Lama" davet etti.


11 Nisan 2007 Çarşamba

KİREN (KIZILCIK) TARHANASI

Şimdilik son yöresel yemeğim kiren yada diğer adıyla kızılcık tarhanası.
Annem her yaz normal tarhana yapınca "hastalıkta sağlıkta evde bulunsun" diyerek biraz da kiren tarhanası yapar.
Nezle-grip-ishal gibi hastalıklarda çok iyi sonuç verir.
Hastalandığımız zaman mutlaka hazırlayıp, içeriz.
Şifası kirenden midir? yoksa içinde ki bol sarımsaktan mıdır? bilmem ama bildiğim tek gerçek insanı hemen kendine getirdiğidir : )
Lezzet dergisi yıllar önce yöre yemekleri ansiklopedisi vermişti.
Karadeniz bölgesinin tarifleri arasında bu tarhanada vardı.
Birde "şifalı olduğu için bu tarhanaya doktor tarhanası da denir" diye küçük bir not yazmışlardı.
Kızılcık ile hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"

kiren ağacı
*Kızılcık veya kireni ağacın dalında gördünüz mü?
Bu sene ki yaz tatilimizde kiren ağacı bulmuşken resmini çekip, buraya eklemeye karar verdim.

KİREN TARHANASI;

kiren tarhanası
Tarhananın yapılışı;
3 Kilo kiren yada kızılcık, bol sarımsak ve tuz ile yumuşayıncaya kadar 10 gün bekletilir.
Daha sonra çektiği kadar un ilave edilip, yoğurulur.

Temiz bir sofra bezinin üzerine, hamur parçalar halinde serilir.
Güneş rengini alıp soldurduğu için, mutlaka gölgede kurutulur.
Kuruyan hamur parçaları ovalayarak ve robottan geçirerek incecik un haline getirilir.
Un haline geldikten sonra da yine bir kaç gün sofra bezlerinin üzerine serilerek kurutulur.

Çorbanın Yapılışı;
Çorba tenceresine 2-3 kaşık sıvı yağ dökün.
Üzerine 5 bardak su ilave edip, 4 kaşıkta tarhana ekleyin.
Su kaynayıncaya kadar topaklanmaması için sürekli karıştırın.
İçine bol sarımsak rendeleyip, tuzunu ilave edin.
Piştikten sonra sıcak sıcak servis yapın.
" Afiyet Olsun"

İbrahim paşa sarayı
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
1-15 Nisan tarihleri arasında Türk ve İslam Eserleri müzesinde ki "Bir Kul, Bir Resul" sergisine gitme imkanınız yoksa, sizin için hazırladığım bol resimli yazıyı ve video klibi görmek için, bakınız;

Türk islam eserleri müzesi