9 Nisan 2008 Çarşamba

MANTILI, NOHUTLU ÇORBA


Bu senenin en popüler çorbası sanırım bu "mantılı nohutlu çorba" olmuştur.
Aslında bu çorba tarifiyle yemek etkinliğine katılacaktım ama bu sene çok gündemde olduğu için bu tarif ile katılan çok olur diyerek Anadolu çorbası ile katıldım.
Türk milleti olarak mantıyı her şekilde ve her yerde sevdiğimiz için çorbaya dahil etmekte de geç kalmadık : )
Bu çorbayı yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli husus; mantılarını, servis yapmadan 15-20 dakika önce ekleyip pişirmenizdir.
Erken ekleyip bekletirseniz, mantılar şişecek ve görünümü hiç hoş olmayacaktır.
Bu arada resimde görünmesi için ben tepeleme doldurdum, kase onun için bu kadar kalabalık görünüyor.
Nohutu daha önceden düdüklüde haşlayıp, porsiyonlar halinde buzluğa kaldırabilir, canınız istediğinde hemen bu çorba için kullanabilirsiniz.
Birde mutlaka üzerine salçalı-naneli-yağ kızdırıp dökün, rengine ve tadına müthiş bir katkı sağlıyor.
Ayrıca diğer nohut yemeği için bakınız; Etli nohut
"Afiyetle Kalın"

MANTILI NOHUTLU ÇORBA;
Malzemeler;
1 su bardağı haşlanmış nohut,
1.5 su bardağı hazır mantı,
1 orta boy soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
zeytinyağ ve tuz.
Üzeri için;
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
2 yemek kaşığı kuru nane,
1 yemek kaşığı biber salçası,
İsteğe bağlı,kırmızı pul biber.
Yapılışı;
Derin bir tencerede küçük doğradığınız soğanları kavurun.
Kavrulan soğanların üzerine 1 yemek kaşığı salça ilave edin.
Haşlanmış nohutu,tuzunu ve nohutların üzerini 2-3 parmak aşacak kadar suyunu ilave edip,kaynamaya bırakın.
Servise 15-20 dakika kala mantıları ilave edin.
Küçük bir tavada yağı kızdırıp,salça-pul biber ve naneyi biraz kavurduktan sonra çorbanın üzerine dökün.
Fazla bekletmeden hemen servis yapın.
"Afiyet Olsun"

4 Nisan 2008 Cuma

MAYALI GÖZLEME


Cuma günleri yada hafta sonu kahvaltılık tarifler veya balık tarifi vermeyi seviyorum.
Sanki hafta sonu aile günü olduğu için bu tür şeyler hep hafta sonu yapılıyormuş gibi geliyor bana.
Özellikle pazar kahvaltıları ailenin bir arada olduğu ve kahvaltı sofrasında mutlaka özel bir şey olması gereken bir gün.
Hepimiz mayalı yada mayasız gözleme yapıyoruz.
Hatta içine peynir-patates-ıspanak-pırasa gibi bir iç yerleştirip daha da güzelleştiriyoruz.
Bu tarifte ki gibi sade bir gözleme yaptıysanız onu dürüm olarak kullanabilir, arasına bol yeşillikle birlikte hazır döner veya kavrulmuş et veya kıyma yerleştirip, dürüm yaparak servis yapabilirisiniz.
"Afiyetle Kalın"


MAYALI GÖZLEME;
Malzemeler;
1 kilo un,
1 paket dr. Oetker kuru maya,
tuz.

TARİFİ;
Gözlemeleri açmak için undan bir kase ayırın.
Geri kalan una toz maya ve tuz ekleyip, ılık su ile yoğurun.
Kulak memesi kıvamında bir hamur olması gerekiyor.
Hamuru bezelere ayırıp, yuvarlayın.
Bezelerin üzerini havlu veya peçete ile örtüp, yarım saat mayalanmaya bırakın.
Kabaran bezeleri ayırdığımız un yardımıyla, servis tabağı büyüklüğünde açın.
Teflon tava veya varsa sac üzerinde açtığınız gözlemeleri pişirin.
Pişen sıcak gözlemelerin üzerine tereyağ sürüp,sıcak sıcak servis yapın.
Hemen servis yapmayacaksanız soğuyup, sertleşmemesi için bir bez peçete veya temiz bir mutfak havlusunun altında muhafaza edin.
"Afiyet Olsun"

2 Nisan 2008 Çarşamba

PRATİK MANTI

Muhterem'le Afiyetle
Mantıyı sevmeyen yoktur ama zahmetli işçiliği her zaman yapmamıza engel olur.
Peki o zaman ne yapacağız, yalancı mantı (Bodrum makarnası)-sosyete mantısı-pratik yufka mantısı diye tarifler uydurup, nefsimizi körelteceğiz.
Bu tariflerin ortak yönü ise üzerinde ki sarımsaklı yoğurt, salçalı sos ve nanedir.
Bu tarifi çay misafirlerinize yapabilirsiniz.
Tarifi Oktay Usta'nın yemek kitabından aldım.
"Afiyetle Kalın"