22 Nisan 2008 Salı

IBATECH 2008 PASTA FUARI

17-20 Nisan 2008 tarihlerinde İstanbul Expo Center'de "IBATECH Ekmek, Pasta ve Teknolojileri Fuarı" vardı.
Bu fuarı Ocak ayında duymuş, "mutlaka gitmeliyim" demiştim ama heyhat balık hafızam sayesinde unutmuşum.
Pazar günü blog manşete girip, bu fuarla ilgili blogcu arkadaşların başlıklarını görünce "olamaz, bugün fuarın son günü"dedim.
Allah'tan eşim Yenibosna tarafına gidiyordu, fırsatı kaçırmadan hemen organize olduk.
Sağolsun kızımla beni fuar alanına Yeşilköy'e bıraktı.
Fuarı gezdik, çok güzel saatler geçirdik.
Dönüşte metro ile kendimiz döndük.
Aklınızda bulunsun Metronun havaalanı hattının fuar merkezi ve İstanbul Gösteri Merkezi'nin (eski Mydonose Showland) tam önünde bir durağı mevcut.

18 Nisan 2008 Cuma

ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI

Muhterem'le Afiyetle
Bugünlerde pirinç fiyatları aldı başını gidiyor.
Açıklamalara göre stoklarda sıkıntı yokmuş, sıkıntı varmış gibi gösterip fiyatı yükseltip, bizim kaygıyla pirinç almamızı bekliyorlarmış, pirinç almazsak fiyatın düşeceğini de söylüyorlar.
Kaç gündür bunları duyuyoruz.
Madem öyle bizde o zaman bulgur yeriz.
Üstelik faydaları saymakla bitmiyor.
Sofra dergisinin Mart sayısında bulgur dosyası vardı ve bulgurun faydalarını, adının nerden geldiğini ve nasıl üretildiğini anlatan bir yazı hazırlamışlardı.
Sofra dergisinden aldığım bir kaç başlığı sizinle paylaşmak istiyorum.

BULGURUN SAĞLIĞA FAYDALARI;
*Bulgur doymamış yağ içerir ve toplam yağ oranı da düşüktür. Ayrıca kolesterol içermez.
*Buğday, imalatında ki pişirme ve kurutma işlemlerinden dolayı, bazı besin maddelerinin emilimini engelleyen fitik asit barındırmaz.
*Yüksek oranda mineral ve selüloz barındırdığından, besin emilimini hızlandırır.
*Lif bakımından zengindir. Kabızlığı önler, bağırsak kanserine yakalanma riskini azaltır.
*Vejeteryenler için önemli bir besin kaynağıdır.
*Radyasyon emmediği gibi, radyasyona karşı da dayanıklıdır.
*İçeriğinde ki folik asitten dolayı, hamile kadınlar ve çocuklar için yararlıdır.
  Hamilelik sırasında annenin vücüdunda meydana gelebilecek folik asit yıkımını önler.
  Folik asit, bebeğin hamileliğin ilk 3 ayında gerçekleşen beyin gelişimini sağlar.
*Bulgur kepekli olduğu için, posa yönünden zengindir.
  Bulgurda ki kepek suda çözünmediğinden, şeker ve yağın emilimini azaltarak kan şekeri ve yağların              yükselmesini önler.
BULGURUN BESİN DEĞERİ;
*Üretimi sırasında pişirme işleminden geçen bulgurun, pişirme suyunda çözülen vitamin ve diğer besin maddeleri yeniden buğday tanelerinin içine emilir, besin kaybı olmaz.
Bu işlem aynı zamanda bulgurun pastörize olmasını da sağlar.
Bu nedenle bulgur diğer bakliyatlara göre daha dayanıklıdır.
*Bulgurun besin değeri diğer tahıllara göre daha yüksektir. İçeriğinde ki protein, kalsiyum, potasyum ve fosfor, pirinçten daha yüksek, B vitaminleri ve demir miktarı ise pirinç ve makarnadan 3-5 kat fazladır.

Diğer bulgur pilavı tariflerim için bakınız;

Domatesli bulgur pilavı

Müceddere (yeşil mercimekli bulgur pilavı)

"Afiyetle Kalın"


14 Nisan 2008 Pazartesi

SEBZELİ ŞİŞ KÖFTE

Artık havalar ısınmaya başladı,yakında mangal sefaları başlar.
Evinizde müsait bir balkon yada terasınız-bahçeniz varsa değmeyin keyfinize.
İstanbul'da çoğu evde (benim evim de dahil) böyle bir seçenek yok.
Ben şanslıyım terası olan abim ve bahçesi olan eniştem sayesinde mangal keyfini yapabiliyoruz.
İstanbul'da hafta sonları bütün çayır çimen-park-yol kenarları aklınıza gelebilecek her yeşillik mangal yapanlarla dolu.
Hatta Emirgan-Çamlıca gibi büyük parklarda mangal yapmak yasak olduğu halde, bizim cin fikirli insanlarımız parkın dış kapısında yada kenarlarını çevreleyen duvarın hemen öbür tarafında ki kaldırımda mangal yapıp, içeridekilere pişen mangalı uzatıyor.
Sanırım yasak parkın içini kapsadığı için hemen dibinde yapınca sorun olmuyor ama yine her yer duman altı oluyor.
Tarifimize gelirsek, bu şiş köfteyi yapmaya niyetlendiğimde malzemelerini aldım, evde şiş var diye yeni şiş almadım.
Her şeyi hazırladım tam şişlere dizeceğim, bir baktım ki benim şişler küçük boymuş, onun için fazla köfte yada sebze sığmadı.
Size tavsiyem büyük boy şişlerle bu tarifi denemeniz.
Ben bu şişi fırının ızgarasında pişirdim, diğer şiş tarifim için bakınız; Tencerede Kuzu Şiş
Yanına yapacağınız pirinç pilavı ile yemeğinizi tamamlayabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

SEBZELİ ŞİŞ KÖFTE;
Malzemeler;
500 gram köftelik kıyma,
1 paket köfte harcı,
1 adet yumurta,
1 adet rendelenmiş soğan,
yarım demet ince kıyılmış maydanoz,
10-15 adet çöp şiş.
Arpacık soğan,
küçük kiraz domates,
Küçük boy mantar,
3-4 adet sivri biber.
Yapılışı;
Köftelik kıymanın içine rendelediğiniz soğanı,ince kıyılmış maydanozu,yumurtayı ve köfte harcını ekleyin,köfte harcı kullandığımız için 1-1.5 çay bardağı su ekleyip,iyice yoğurun.
Yoğurduğunuz köfteyi ister yuvarlak top şeklinde, isterseniz üzerine bastırarak daire şeklinde hazırlayın.
Şişlere sırayla arpacık soğan-biber-domates-köfte gibi yada daha çok köfte, daha az sebze olarakta dizebilirsiniz.
Önceden ısıttığınız fırında ızgara bölümüne dizerek (ızgaranın altına içinde su olan tepsi koymayı unutmayın! )
hazırladığınız şişleri pişirin.
"Afiyet Olsun"

* Muhterem'le Geziye güncellendi.
İstanbul'da ki lale festivali devam ediyor, Gülhane Parkında ki laleleri görmek istermisiniz?
Bakınız ;Muhterem'le Geziye-Gülhane Parkı'nda lale zamanı