Patates hepimizin, özellikle çocukların çok sevdiği bir sebze.
Kumpirde yine çok sevilir ama büyük patatesleri evde pişirmenin zorluğundan dolayı genelde dışarıda yenilir.
Kızımla Bakırköy'e gittiğimizde benden istediği tek şey kumpir oluyor.
Kumpirin içi için pek çok seçenek var.
Acılı ezmeden-zeytin ezmesine-kısıra kadar ne ararsanız kumpirin içinde.
Eskiden içine eklenecek malzemeyi seçmemiz için küçük bir liste veriyorlardı.
Kumpirin içinde ne olmasını istiyorsanız, işaretliyordunuz.
Artık başa çıkamıyorlar demek ki, sipariş verdiğinizde herkese aynı malzemelerden hazırlanmış kumpir geliyor.
Daha önce evde patates közleyerek-fırınlayarak hiç kumpir yapmadım.
Bu tarifi internette görünce çok hoşuma gittiği ve pratik olduğu için denedim ve çok memnun kaldım.
Üst malzemesi konusunda özgürsünüz, ben klasik turşu-garnitür-sosis-mısır ile üstünü hazırladım.
Çay misafirlerinize salata olarak servis yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"
TEPSİDE KUMPİR;
Malzemeler; (büyük dikdörtgen Borcam için)
1 kilo haşlamalık patates,
250 gram sosis,
3 adet domates,
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynir,
Tuz,sıvıyağ.
Üzeri için;
1 kavanoz garnitür,
1 kutu mısır konservesi,
5-6 adet salatalık turşusu,
1 kavanoz közlenmiş kırmızı biber turşusu,
Ketçap-mayonez.
Yapılışı;
Patatesleri yıkayın ve haşlayın.
Sıcakken soyup,püre yapın.
İçine isterseniz 1-2 kaşık tereyağ yada 1 çay bardağı sıvı yağ ve tuz ekleyip,yoğurun.
Yağlanmış Borcam'a hazırladığınız patates püresini yayın.
Üzerine rendelenmiş kaşar serpin.
Domatesleri rendeleyin,yarım çay bardağı sıvı yağ ile birlikte kavurmaya başlayın.
Halka halka doğradığınız sosisleri domateslerin içine ekleyip,birlikte pişirin.
Pişen domatesli sosisleri sıcakken,kaşarların üzerine yerleştirin.
Salatalık turşusunu ve kırmızı biber turşusunu zar ufaklığında doğrayın.
Garnitür ve mısırın suyunu süzerek hepsini karıştırın.
Hazırladığınız üst malzemesini sosislerin üzerine yayın.
Mayonezi buzdolabı poşetine koyup, altına kürdanla bir delik açın.
Mayonez kendi kabından daha kalın ve kontrolsüz aktığı için bu poşet yöntemi ile çok rahat süsleme yapabilirsiniz.
Poşeti sıkarak kumpirin üzerine şeritler ve şekiller çizebilirsiniz.
Kumpiri bu şekilde mayonez ve ketçapla süsleyip, servis yapın.
"Afiyet Olsun"
23 Haziran 2008 Pazartesi
19 Haziran 2008 Perşembe
SOFRADAKİ ANADOLU
Bu ay ki Sofra dergisinin içinden "Sofradaki Anadolu" isimli etkinlik için giriş bileti çıktı.
Açıkçası bu bileti görene kadar böyle bir etkinlikten haberim yoktu.
Dergiyi ayın ilk günlerinde aldığım için "etkinlik tarihine kadar kendimi ayarlar, etkinliğe giderim" diye düşündüm.
Ama son günü olan 15 Haziran Pazar gününe kadar hiç fırsat bulamadım.
16 Haziran 2008 Pazartesi
İSMEK FESHANE SERGİSİ 2008-OSMANLI MUTFAĞI
İsmek Feshane Sergisinde yer alan mutfakla ilgili diğer bir bölümde Osmanlı Mutfağı'ydı.
Osmanlı Mutfağı yemekle birlikte aşçınında verdiği emekle bir nevi piştiği bir branş.
Yapılan yemeklerin hepsi emek-sabır ve zaman isteyen yemekler.
Günümüzde özel günler dışında bu yemekleri yapmak için vakit ayırmıyoruz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)