18 Eylül 2008 Perşembe

ETİMEK TATLISI

Muhterem'le Afiyetle
Etimek tatlısı, çay mönülerinde yada hafif olduğu için Ramazan sofralarında sık sık karşımıza çıkar.
Çok pratiktir, kolayca hazırlanır.
Fırında pişmesi gerekmediği için sıcak yaz günlerinde fırın çalıştırmanıza gerek kalmaz.
Neredeyse bilmeyen yada yapmayan ev hanımı yoktur.
Sütlü tatlıları sevenler etimek tatlısını da sever.
Bence etimek tatlısı, ekmek kadayıfının şerbeti ağır olmayan hafif bir versiyonu.
"Afiyetle Kalın"


17 Eylül 2008 Çarşamba

ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK

Yeşil mercimek çorbasını sık sık yaparım.
İçinde sadece pirinç ve mercimek değil,küçük küçük doğranmış havuç,patates ve kıymada olduğu için ortaya oldukça besleyici ve doyurucu bir yemek çıkar.
Erişteli yeşil mercimek çorbasını ise bu yıl yapmaya başladım.
Ailece geçen yıl ki favori çorbamız mantılı nohut çorbasıydı, bu yıl ki favorimiz erişteli yeşil mercimek çorbası oldu.
Erişte olarak hazır makarna eriştesi değilde yufkacılarda satılan ev eriştesi kullanabilirsiniz.
Çorbayı pişirirken servise yakın erişteleri eklemenizi öneririm.
Erkenden eriştesi ile birlikte pişirilen çorbanın erişteleri yumuşayabilir.
Mutlaka üzerine salçalı-naneli yağ kızdırıp dökün.
"Afiyetle Kalın"


ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI;
Malzemeler;
2 su bardağı yeşil mercimek,
1 su bardağı erişte,
3-4 kaşık kavrulmuş kıyma,
1 adet küçük kuru soğan,
1 adet kırmızı biber,
1 yemek kaşığı salça,
1 yemek kaşığı kuru nane,
Sıvıyağ-tuz.
TARİFİ;
Yeşil mercimekleri 15-20 dakika haşlayıp,süzün.
Siyah suyundan tamamen kurtulmak için soğuk su ile yıkayın.
Küçük doğranmış soğanı sıvıyağda kavurun.
Üzerine mercimek büyüklüğünde doğranmış kırmızı biberleri ekleyip,kavurmaya devam edin.
Eğer kıymanız çiğse bu aşamada soğan ve biberin üzerine ekleyip,kavurun.
Salçanın birazını ve haşladığınız yeşil mercimeği ekleyin.
Üzerine su ve tuzunu ilave edip,kaynamaya bırakın.
Mercimek piştikten sonra erişteleri ekleyip, 5-6 dakikada eriştelerle birlikte kaynatın.
Küçük bir el tavasında sıvıyağ-salça ve naneyi kızdırıp,çorbanın üzerine ekleyin.
"Afiyet Olsun"

13 Eylül 2008 Cumartesi

FIRINDA KEMİKLİ KUZU ETİ

Muhterem'le Afiyetle
Kuzu etini sever misiniz?
Ben pek tercih etmem ama eşim sevdiği için arada sırada kuzu eti pişiriyorum.
Çabuk pişmesi avantajı ama yağlı olması ve kokusu bence dezavantajı.
Bana kalsa bu kemikli etleri haşlama olarak hazırlayacaktım.
Eşimden fırında pişirelim ve suyunada pilav yapalım önerisi geldi.
Resimdeki pilav başka tencerede pişirilip,etlerin altına yerleştirilmedi,etin pişmesine yakın suyuna pirinç eklenmesi ile hazırlandı.
Önce etleri fırında 1 saatten fazla pişirdik,ortaya çıkan suyuna pirinç ekledik.
Pilav nasıl olmuştu? diye soracak olursanız,umduğumdan iyi olmuştu fakat Borcam'ın üzerini bir kapakla veya folyo ile örtmediğim için kenarlarda ki pirinçler biraz kızarmıştı.
"Afiyetle Kalın"

FIRINDA KEMİKLİ KUZU ETİ;
Malzemeler;
4 parça kemikli kuzu eti,
Pilav için;
2 su bardağı pirinç,
Tuz,karabiber.
TARİFİ;
Kuzu etlerini yıkayıp, Borcam'a dizin.
Üzerine 1 su bardağı su ekleyin, kızarmasınıda istiyorsanız etin üzerini örtmeyin.
Önceden ısıtılmış sıcak fırında, arada sırada alt üst çevirerek 1 saat pişmeye bırakın.
Et suyunu salacaktır,tekrar saldığı suyu çekmeden ayıklayıp, yıkadığınız pirinci Borcam'a ekleyin.
Gerekirse pirincin üzerini geçmeyecek kadar su ilavesi yapın.
Tuzunu ve karabiberini ekleyin.
Pirinçlerin yumuşak olması için üzerini folyo ile kaplayın.
Pirinçler pişinceye kadar fırında tutun.
"Afiyet Olsun."