24 Eylül 2008 Çarşamba

GÜLLAÇ


KADİR GECESİ
"Allahım!Şüphesiz sen çok bağışlayansın,bağışlamayı seversin.Bizi de bağışla" (Amin)
Ramazan ayının 20 ile 30'u arasında bulunan ancak 27. gecesine tesadüf ettiği kuvvetle tercih edilen Kadir gecesi Kuran-ı Kerim'in ifadesiyle bin aydan daha hayırlıdır.
Bu nedenle bu geceyi ihya etmenin sevabı pek çoktur.Bu gecenin öyle bir anı vardır ki,o ana rastlayan bir dua muhakkak kabul olunur.
Bu mübarek gecede Teravih namazı kılındıktan sonra bir müddet daha ibadet edilmesi,nafile namaz kılınması,Kuran okunması,kaza namazları kılınması,dua edip bağışlanmayı dilemek bu geceyi ihya etmek demek.
Allah'ü Teala bu gecenin kıymetini bilen,duaları kabul edilen kullarından eylesin hepimizi.(Amin)

GÜLLAÇ;
Ramazan'ın gülü güllaç, her yıl Ramazan ile birlikte masalarımıza konuk oluyor.
Ben 3 yıl önce güllaç yapmaya başladım.
Ramazan'da en az bir defa ve mutlaka muhallebili yaparım.
Bu yıl süslemesinde toz antep fıstığı ve pasta malzemeleri satılan dükkanlarda bulunan, konserve kiraz kullandım.
Her yıl nar kullanıyordum, bu sene kiraz kullanarak biraz değişiklik yapmak istedim.
Notlar;
Saffet Abdullah marka güllaç kullandım.
Üzerinde 3 litre süt yazıyordu, fakat neredeyse 1 litresi arttı, 2,5 litre süt yeterli.
Sütü çektikçe eklemeyi unutmayın, yoksa lapalaşabilir.
Muhallebili yaparsanız biraz buzdolabında dinlendirmenizde yarar var.
Muhallebi akıcı bir kıvamda olmalı, koyu kıvamlı muhallebiyi narin güllaçların arasına sürmeniz çok zor olur.
Süslemeyi en son yapın, süt eklemeniz gerekirse süslemeleriniz bozulabilir.
İç kısmına ceviz koymayı düşünüyorsanız, cevizleri biraz suda tutup soyun, ceviz güllacı karartabiliyor.
Diğer güllaç tarifleri için bakınız;

Güllaç

Muhallebili Güllaç Bohçası

"Afiyetle Kalın"

GÜLLAÇ;
Malzemeler;
1 paket güllaç yufkası,
2 litre süt,
1 kilo toz şeker,
Muhallebi için;
4 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin,
1 bardak un,
1 bardak toz şeker,
1 paket vanilya.
Süslemek için;
Kuruyemiş,nar veya kiraz taneleri.
Yapılışı;
Muhallebi malzemelerini tencereye koyup, sürekli karıştırarak pişirin.
Sütü ve şekeri karıştırıp,ısıtın.
Bir tepsiye ılık olan sütten 1-2 kepçe koyup, güllaç yufkasını ıslatın.
Başka bir tepsiye şekerli ılık sütte ıslattığınız güllacı dizin.
Sütü azaldıkça tepsiye süt ilave etmeyi unutmayın.
Yarısına geldiğinizde muhallebiyi güllaçları üzerine yayın.
Muhallebiyi daha rahat yaymak için kaşığınızı arada bir sıcak süte batırın.
Kalan güllaç yapraklarınıda aynı şekilde ıslatıp, tepsiye dizin.
Güllaçları ıslattığınız sütü ve artan sütü tepsideki güllaçların üzerine dökün.
Kuruyemiş, nar veya kiraz taneleri ile güllacınızı süsleyin.
"Afiyet Olsun"
Muhterem'le Geziye güncellendi.
Her Ramazan'da Sultanahmet Camisinde gerçekleştirilen kitap fuarını görmek için, bakınız;

22 Eylül 2008 Pazartesi

KIRMIZI BİBER RULOLARI

Muhterem'le Afiyetle
Bugünlerde mutfağımda yoğun bir faliyet var.
Sebebi kırmızı biberlerin mevsimi geçmeden buzluğa biber yerleştirmek.
Kırmızı biberler son günlerini yaşıyor, yakında hem fiyatı yükselecek, hemde tezgahlardan kalkacaklar.
Onun için kırmızı biber alıp, haşlayıp, zarını soyup, buzluğa yerleştiriyorum.
Sebzeli börek yaparken kırmızı biber benim en mühim malzemem olduğu için bu şekilde hazırlayıp, buzluğa atıyorum.
Bakınız; Sebzeli Börek
Bugün tarifini verdiğim kırmızı biber rulolarını da iftara 15-20 dakika kala buzluk için hazırladığım biberlerin birazını ayırarak yaptım.
Koşturmalı bir saat olduğu için resim çekimleri ne yazık ki çok özenli olmadı😌
Kırmızı biber ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA

20 Eylül 2008 Cumartesi

TAVADA ŞİPŞAK BÖREK

muhteremle afiyetle
YAMAN ETKİNLİK-ŞİPŞAK TARİFLER=TAVADA ŞİPŞAK BÖREK
Yaman Etkinliklerimizin bu ay ki konusu şipşak tarifler.
Ev sahibimiz; Bir Demet Fesleğen blogundan Eda.
Kolay gelsin Eda.
Tarifimize gelirsek;
Bu böreği yarım yufka ile daha ince hazırlıyordum, gözleme gibi oluyordu ve dürüm gibi sararak yeniliyordu.
Fakat son zamanlarda 2 bütün yufka ile tavada çevire çevire kızartarak hazırlıyorum, fırında pişmiş gibi oluyor.
Ramazandan önce akşam çayı için misafirim gelecekti.
Kek -börek ve tatlı yapmaya karar verdim.
Keki fırına verdim ama neredeyse 1 saat pişmek bilmedi.
Böreği fırına verirsem, bir de onun pişmesini beklersem çok vakit kaybedecektim.
Hemen tavada kıymalı olarak bu şekilde hazırladım.
Hava o günlerde çok sıcaktı, fırın daha fazla yanmamış ve böreğimde hemen hazır olmuş oldu.
"Afiyetle Kalın"

Tavada şipşak börek nasıl yapılır?
TAVADA ŞİPŞAK BÖREK;
Malzemeler;
4 adet yufka,
Yarım kalıp beyaz peynir,
Maydanoz,
Sıvıyağ.

TAVADA ŞİPŞAK BÖREK TARİFİ;

Teflon tavanın dibine 1-2 kaşık yağ dökün.


Üzerine bir bütün yufkayı kenarları dışarı sarkacak şekilde açarak yerleştirin.
1 yufkayı ikiye bölün, yarısını yufkanın üzerine yerleştirip, 1-2 kaşık sıvı yağ dökün.


İç malzemesini yerleştirin ve diğer yarım yufkayı üzerine kapatın.
Tekrar 1-2 kaşık yağ döküp, kenara sarkan yufkaları katlayarak tavanın içine kapatın.

 
Tavayı ocağa yerleştirip, sürekli çevirerek her tarafını eşit bir şekilde kızartın.
Spatula ile arka yüzünü çevirip, diğer tarafını da pişirin.
Pişen böreği servis tabağına alıp, dilimleyin.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"