Sonunda hazır baklavalık yufkadan baklava yapanlar kervanına bende katıldım.
Ben hayatımda hiç baklava yufkası açmadım, açmayıda düşünmüyorum.
Bu yeni çıkan baklavalık yufkalar sayesinde, hele ilk seferinde böyle güzel sonuç da alınca artık hazır yufka ile baklava yapmaya devam edeceğim.
Bu yufkalar ile baklava yapmanın en zor tarafı kesme işlemi, en çok tepsinin içinde keserken zorlandım.
Bir dahaki sefere tepside kesmeme gerek kalmayan, şöbiyet veya fıstıklı sarma yapmayı düşünüyorum.
Notlar;
Hastel marka 800 gramlık, içinde 44-45 adet yufka bulunan baklavalık yufka kullandım.
Fiyatı ; 7 Lira.
Sütaş marka tereyağ kullandım.
Hazırlanışında belirtilen tüm tavsiyelere harfiyen uydum.
3 yufkada bir tereyağ sürmek, 15 yufkada bir ceviz serpmek gibi.
Yufkaları tek tek yerleştirmek çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Ama şerbet malzemesinde 640 gram su - 960 gram şeker yazıyordu.
Bana yeterli gelmezmiş gibi geldi ve 4 bardak suya 5 bardak şeker hesabı ile şerbet hazırladım, tadı tam hazır baklavalar gibi olmuşu.
Bir daha ki sefere de yine bu ölçüde şerbet hazırlayacağım.
Üzerine serpmek için taptaze çekilmiş Antep fıstığı almıştım ama telaştan unutmuşum.
Üzerine veya çevresine yeşil fıstık serpebilirsiniz.
Hazır baklava yufkası ile hazırladığım diğer tatlı ve börek tariflerim 👉BURADA
Son söz;
9 günlük bayram tatili bizimde aklımızı çeldi ve bayram için memlekete gitmeye karar verdik.
Kısmetse bu gece sahurdan sonra yola çıkacağız.
Hayatımda ilk defa bu mevsimde memleketimi göreceğim.
Hep yemyeşil gördüğüm ağaçlar ve dağlar kimbilir şimdi nasıldır?
Bu arada beni en çok yol korkutuyor, eminim çok trafik olacak.
Bolu'da ve bizim oralarda sis etkili olabilir.
Sürekli bir yağmur ve soğuk hava ile karşılaşırşam hiç şaşırmam.
Bayramda burada olmadığım için şimdiden Ramazan Bayramınızı kutluyorum.
Güncelleme;
Bayram dönüşü, bayram tatili ile ilgili hazırladığım yazıları görmek için, bakınız;
Yolculuk
Doğal Mantarlar
Temmuz-Ekim Aylarında Köyümüz
"Afiyetle Kalın"
HAZIR YUFKADAN CEVİZLİ BAKLAVA;
Malzemeler;
800 gramlık hazır baklava yufkası,
400 gram tereyağ,
250 gram çekilmiş ceviz,
Şerbet için;
5 su bardağı toz şeker,
4 su bardağı su,
3-4 damla limon.
Yapılışı;
Önce şerbeti hazırlayın, şerbet malzemelerini kaynatın.
Ocağı kapatmadan önce 3-4 damla limon sıkın.
Şerbeti soğumaya bırakın.
Tepsiye yağ sürüp, üzerine teker teker 3 yaprak yufka dizin.
Her 3 yaprakta bir erimiş tereyağ sürün.
Her 15 yufkada bir ceviz içi serpin.
Ceviz içi iki kere serpilmiş oluyor.
Bütün yufkaları bitirdikten sonra istediğiniz şekilde yufkaları kesin.
Not;
Paketin üzerinde (sanırım kolay kesebilmek için) su serpiştirin yazıyordu.
Fakat su serpince yufkalar hamurlaşır gibi oluyor.
Bir tavsiye üzerine önce tereyağını döküp, sonra dilimledim, daha rahat kesildi ama bu seferde tereyağın elimize bulaşması ve baklavanın üzerinde parmak izi bırakması gibi bir sorun ortaya çıkıyor.
Son dönemde tereyağlı kısmın üzerine 2 adet kuru yufka sererek kesmeye başladım.
Kesme işlemini bitirinceye kadar üstteki 2 yufka nemlenmiş oluyor ve tereyağ elinize bulaşmadan, parmak izi çıkmadan rahat rahat kesiyorsunuz.
Kesme işlemi bittikten sonra artan tereyağını yufkaların üzerine gezdirin.
180-200 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Tepsiyi fırının alt raflarına yerleştirmeyin, baklavanın en altındaki tereyağ yanabilir.
Kızarınca fırından çıkardığınız baklavanın biraz ılınmasını bekleyin.
Soğumuş olan olan şerbeti, ılık olan baklavanın her tarafına eşit olacak şekilde azar azar dökün.
Şerbetiniz mutlaka soğuk olmalı, sıcak olursa tatlınız hamurlaşabilir.
Biraz dinlendirdikten sonra baklavanın üzerini çekilmiş fıstık veya ceviz ile süsleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
27 Eylül 2008 Cumartesi
24 Eylül 2008 Çarşamba
GÜLLAÇ
KADİR GECESİ
"Allahım!Şüphesiz sen çok bağışlayansın,bağışlamayı seversin.Bizi de bağışla" (Amin)
Ramazan ayının 20 ile 30'u arasında bulunan ancak 27. gecesine tesadüf ettiği kuvvetle tercih edilen Kadir gecesi Kuran-ı Kerim'in ifadesiyle bin aydan daha hayırlıdır.
Bu nedenle bu geceyi ihya etmenin sevabı pek çoktur.Bu gecenin öyle bir anı vardır ki,o ana rastlayan bir dua muhakkak kabul olunur.
Bu mübarek gecede Teravih namazı kılındıktan sonra bir müddet daha ibadet edilmesi,nafile namaz kılınması,Kuran okunması,kaza namazları kılınması,dua edip bağışlanmayı dilemek bu geceyi ihya etmek demek.
Allah'ü Teala bu gecenin kıymetini bilen,duaları kabul edilen kullarından eylesin hepimizi.(Amin)
GÜLLAÇ;
Ramazan'ın gülü güllaç, her yıl Ramazan ile birlikte masalarımıza konuk oluyor.
Ben 3 yıl önce güllaç yapmaya başladım.
Ramazan'da en az bir defa ve mutlaka muhallebili yaparım.
Bu yıl süslemesinde toz antep fıstığı ve pasta malzemeleri satılan dükkanlarda bulunan, konserve kiraz kullandım.
Her yıl nar kullanıyordum, bu sene kiraz kullanarak biraz değişiklik yapmak istedim.
Notlar;
Saffet Abdullah marka güllaç kullandım.
Üzerinde 3 litre süt yazıyordu, fakat neredeyse 1 litresi arttı, 2,5 litre süt yeterli.
Sütü çektikçe eklemeyi unutmayın, yoksa lapalaşabilir.
Muhallebili yaparsanız biraz buzdolabında dinlendirmenizde yarar var.
Muhallebi akıcı bir kıvamda olmalı, koyu kıvamlı muhallebiyi narin güllaçların arasına sürmeniz çok zor olur.
Süslemeyi en son yapın, süt eklemeniz gerekirse süslemeleriniz bozulabilir.
İç kısmına ceviz koymayı düşünüyorsanız, cevizleri biraz suda tutup soyun, ceviz güllacı karartabiliyor.
Diğer güllaç tarifleri için bakınız;
Güllaç
Muhallebili Güllaç Bohçası
"Afiyetle Kalın"
GÜLLAÇ;
Malzemeler;
1 paket güllaç yufkası,
2 litre süt,
1 kilo toz şeker,
Muhallebi için;
4 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin,
1 bardak un,
1 bardak toz şeker,
1 paket vanilya.
Süslemek için;
Kuruyemiş,nar veya kiraz taneleri.
Yapılışı;
Muhallebi malzemelerini tencereye koyup, sürekli karıştırarak pişirin.
Sütü ve şekeri karıştırıp,ısıtın.
Bir tepsiye ılık olan sütten 1-2 kepçe koyup, güllaç yufkasını ıslatın.
Başka bir tepsiye şekerli ılık sütte ıslattığınız güllacı dizin.
Sütü azaldıkça tepsiye süt ilave etmeyi unutmayın.
Yarısına geldiğinizde muhallebiyi güllaçları üzerine yayın.
Muhallebiyi daha rahat yaymak için kaşığınızı arada bir sıcak süte batırın.
Kalan güllaç yapraklarınıda aynı şekilde ıslatıp, tepsiye dizin.
Güllaçları ıslattığınız sütü ve artan sütü tepsideki güllaçların üzerine dökün.
Kuruyemiş, nar veya kiraz taneleri ile güllacınızı süsleyin.
"Afiyet Olsun"
Muhterem'le Geziye güncellendi.
Her Ramazan'da Sultanahmet Camisinde gerçekleştirilen kitap fuarını görmek için, bakınız;
22 Eylül 2008 Pazartesi
KIRMIZI BİBER RULOLARI
Bugünlerde mutfağımda yoğun bir faliyet var.
Sebebi kırmızı biberlerin mevsimi geçmeden buzluğa biber yerleştirmek.
Kırmızı biberler son günlerini yaşıyor, yakında hem fiyatı yükselecek, hemde tezgahlardan kalkacaklar.
Onun için kırmızı biber alıp, haşlayıp, zarını soyup, buzluğa yerleştiriyorum.
Sebzeli börek yaparken kırmızı biber benim en mühim malzemem olduğu için bu şekilde hazırlayıp, buzluğa atıyorum.
Bakınız; Sebzeli Börek
Bugün tarifini verdiğim kırmızı biber rulolarını da iftara 15-20 dakika kala buzluk için hazırladığım biberlerin birazını ayırarak yaptım.
Koşturmalı bir saat olduğu için resim çekimleri ne yazık ki çok özenli olmadı😌
Kırmızı biber ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA
Sebebi kırmızı biberlerin mevsimi geçmeden buzluğa biber yerleştirmek.
Kırmızı biberler son günlerini yaşıyor, yakında hem fiyatı yükselecek, hemde tezgahlardan kalkacaklar.
Onun için kırmızı biber alıp, haşlayıp, zarını soyup, buzluğa yerleştiriyorum.
Sebzeli börek yaparken kırmızı biber benim en mühim malzemem olduğu için bu şekilde hazırlayıp, buzluğa atıyorum.
Bakınız; Sebzeli Börek
Bugün tarifini verdiğim kırmızı biber rulolarını da iftara 15-20 dakika kala buzluk için hazırladığım biberlerin birazını ayırarak yaptım.
Koşturmalı bir saat olduğu için resim çekimleri ne yazık ki çok özenli olmadı😌
Kırmızı biber ile hazırladığım diğer tariflerim BURADA
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)