15 Ekim 2008 Çarşamba

MANTAR DOSYASI


1. resim; Kanlıca mantarı kavurması.
Bayram tatilinde köye gitmenin en güzel tarafı bu mantarlar oldu.
2 gün yağan yağmur sonrası çevremizde pek çok mantar çeşidi gördük, tabi mantar bilinmedikten sonra oldukça tehlikeli bir yiyecek.
Bir bilene sormadan, kendimiz hiç bir mantarı toplamadık ve yemedik.
Ben zaten yemenin değil, resimlerini çekmenin derdindeydim.
Mantarlar hayrete düşüren yapıları ve görüntüleri ile beni hep büyülemiştir.
Keşke daha çok çeşitte mantar görüp, resimlerini çekebilseydim.
Resimlerini çektiğim diğer mantar çeşitlerini Muhterem'le Geziye sayfamda görebilirsiniz.


8 Ekim 2008 Çarşamba

YUMURTALI İVRİMCE

muhteremle afiyetle
Tatil bitti, çok şükür artık evdeyim.
Bayram tatilinde çileli bir yolculukla memlekete gittik.
Giderken Pazar gününü tercih ettiğimiz için inanılmaz bir trafik vardı.
Gişelerde O.G.S 'siz araçların yol açtığı izdiham yüzünden memlekete 3-4 saat geç ulaştık.
Anlaşılan herkes yola çıkmak için bizim gibi Pazar gününü tercih etmişti.
Otobanda inanılmaz bir trafik vardı, trafik kazaları, dinlenme tesislerinde tuvalet kuyrukları, L.P.G için girilen 10-15 araçlık kuyruklar, hepsini bu yolculukta gördük.
6 Ekim Pazartesi günü İstanbul'un kurtuluş günü olduğu için İstanbul'da okullar kapalıydı.
Dönüş için Pazartesi gününü aynı sıkıntıları çekmemek için seçtik.
Çok rahat, bomboş yollarda yolculuk yaparak sağ salim evimize döndük.
Bu tatilden memnun musun? diye sorarsanız, çok memnunum.
Memleketimi ilk defa bu mevsimde gördüm.
Yağan yağmurlar sebebi ile otlar yeşermiş, köyümüzü daha yeşil gördüm.
Ağaçlar ise yavaş yavaş kızıl-kahve ve sarı tonlarına bürünmeye başlamışlardı.
Hele yağmur sonrası çıkan mantar çeşitlerine inanamazsınız.
Yürüyemeyeceğim için dağlara çıkmadığım halde evin çevresinden bile pek çok mantar çeşidi bulduk.
Çoğunun resmini çektim, ayrı bir yazı olarak hazırladım, mantar resimlerini görmek için, bakınız;
"Afiyetle Kalın"


27 Eylül 2008 Cumartesi

HAZIR YUFKADAN CEVİZLİ BAKLAVA

Sonunda hazır baklavalık yufkadan baklava yapanlar kervanına bende katıldım.
Ben hayatımda hiç baklava yufkası açmadım, açmayıda düşünmüyorum.
Bu yeni çıkan baklavalık yufkalar sayesinde, hele ilk seferinde böyle güzel sonuç da alınca artık hazır yufka ile baklava yapmaya devam edeceğim.
Bu yufkalar ile baklava yapmanın en zor tarafı kesme işlemi, en çok tepsinin içinde keserken zorlandım.
Bir dahaki sefere tepside kesmeme gerek kalmayan, şöbiyet veya fıstıklı sarma yapmayı düşünüyorum.
Notlar;
Hastel marka 800 gramlık, içinde 44-45 adet yufka bulunan baklavalık yufka kullandım.
Fiyatı ; 7 Lira.
Sütaş marka tereyağ kullandım.
Hazırlanışında belirtilen tüm tavsiyelere harfiyen uydum.
3 yufkada bir tereyağ sürmek, 15 yufkada bir ceviz serpmek gibi.
Yufkaları tek tek yerleştirmek çıtır çıtır olmasını sağlıyor.
Ama şerbet malzemesinde 640 gram su - 960 gram şeker yazıyordu.
Bana yeterli gelmezmiş gibi geldi ve 4 bardak suya 5 bardak şeker hesabı ile şerbet hazırladım, tadı tam hazır baklavalar gibi olmuşu.
Bir daha ki sefere de yine bu ölçüde şerbet hazırlayacağım.
Üzerine serpmek için taptaze çekilmiş Antep fıstığı almıştım ama telaştan unutmuşum.
Üzerine veya çevresine yeşil fıstık serpebilirsiniz.
Hazır baklava yufkası ile hazırladığım diğer tatlı ve börek tariflerim 👉BURADA

Son söz;
9 günlük bayram tatili bizimde aklımızı çeldi ve bayram için memlekete gitmeye karar verdik.
Kısmetse bu gece sahurdan sonra yola çıkacağız.
Hayatımda ilk defa bu mevsimde memleketimi göreceğim.
Hep yemyeşil gördüğüm ağaçlar ve dağlar kimbilir şimdi nasıldır?
Bu arada beni en çok yol korkutuyor, eminim çok trafik olacak.
Bolu'da ve bizim oralarda sis etkili olabilir.
Sürekli bir yağmur ve soğuk hava ile karşılaşırşam hiç şaşırmam.
Bayramda burada olmadığım için şimdiden Ramazan Bayramınızı kutluyorum.
Güncelleme;
Bayram dönüşü, bayram tatili ile ilgili hazırladığım yazıları görmek için, bakınız;

Yolculuk

Doğal Mantarlar

Temmuz-Ekim Aylarında Köyümüz

"Afiyetle Kalın"

HAZIR YUFKADAN CEVİZLİ BAKLAVA;
Malzemeler;

800 gramlık hazır baklava yufkası,
400 gram tereyağ,
250 gram çekilmiş ceviz,
Şerbet için;
5 su bardağı toz şeker,
4 su bardağı su,
3-4 damla limon.
Yapılışı;
Önce şerbeti hazırlayın, şerbet malzemelerini kaynatın.
Ocağı kapatmadan önce 3-4 damla limon sıkın.
Şerbeti soğumaya bırakın.
Tepsiye yağ sürüp, üzerine teker teker 3 yaprak yufka dizin.
Her 3 yaprakta bir erimiş tereyağ sürün.
Her 15 yufkada bir ceviz içi serpin.
Ceviz içi iki kere serpilmiş oluyor.
Bütün yufkaları bitirdikten sonra istediğiniz şekilde yufkaları kesin.


Not;
Paketin üzerinde (sanırım kolay kesebilmek için) su serpiştirin yazıyordu.
Fakat su serpince yufkalar hamurlaşır gibi oluyor.
Bir tavsiye üzerine önce tereyağını döküp, sonra dilimledim, daha rahat kesildi ama bu seferde tereyağın elimize bulaşması ve baklavanın üzerinde parmak izi bırakması gibi bir sorun ortaya çıkıyor.
Son dönemde tereyağlı kısmın üzerine 2 adet kuru yufka sererek kesmeye başladım.
Kesme işlemini bitirinceye kadar üstteki 2 yufka nemlenmiş oluyor ve tereyağ elinize bulaşmadan, parmak izi çıkmadan rahat rahat kesiyorsunuz.
Kesme işlemi bittikten sonra artan tereyağını yufkaların üzerine gezdirin.
180-200 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Tepsiyi fırının alt raflarına yerleştirmeyin, baklavanın en altındaki tereyağ yanabilir.
Kızarınca fırından çıkardığınız baklavanın biraz ılınmasını bekleyin.
Soğumuş olan olan şerbeti, ılık olan baklavanın her tarafına eşit olacak şekilde azar azar dökün.
Şerbetiniz mutlaka soğuk olmalı, sıcak olursa tatlınız hamurlaşabilir.
Biraz dinlendirdikten sonra baklavanın üzerini çekilmiş fıstık veya ceviz ile süsleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"