10 Nisan 2009 Cuma

BUĞDAY SALATASI


Buğday salatası bu aralar epey revaçta, bende bu akıma kapılıp buğday salatası yapmaya karar verdim.
Doğrusu buğdayı pek kullanmıyordum.
Eve aşure dışında girdiği görülmemiştir ama bu salata çok hoşumuza gittiği için buğday artık hep evde bulunacak.
Buğday salatası yapmaya niyetlendiğimde bir kaç tarife baktım.
Salata için buğday dışında çeşitli seçenekler vardı, taze soğan-domates-salatalık gibi malzemelerin olduğu tarifler ve birde içinde patlıcan ve kabak kızartması olan tarifler vardı.
Kızartma olan tarifin daha lezzetli olacağını düşünerek, buğday salatamı kızarmış patlıcan-kabak-biber ve kornişon turşu-közlenmiş kırmızı biber ve konserve mısır taneleri ile hazırladım.
Rengarenk cıvıl cıvıl bir görüntüsü oldu.
Ailece çok sevdik, eşim "yok mu buğday salatası?" diye sık sık sorar oldu.
Dün 15 kişilik misafir grubum vardı, salata olarak buğday salatası hazırladım.
Severek yediğimiz salatalar kategorisine buğday salatası da eklenmiş oldu.
"Afiyetle Kalın"

BUĞDAY SALATASI;
Malzemeler;
1 su bardağı buğday,
2 adet patlıcan,
2 adet kabak,
5 adet sivri biber,
Kızartma yapmak için;
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 çay bardağı konserve mısır,
3-4 adet közlenmiş kırmızı biber,
3-4 adet kornişon turşu,
Yarım demet dereotu,
Tuz, zeytinyağ.
Süslemek için;
Cherry domates.
Yapılışı;
Buğdayı ayıklayıp, yıkayın, akşamdan ıslayın.
NOT;
Ben bu salatayı yapacağım zaman buğdayı 15-20 dakika haşlayıp, diriliğini kontrol ederek pişirdim, hiç ıslamadım.
Patlıcanları alacalı soyup, üzerine tuz serperek acısının çıkmasını sağlayın.
Kabakları ve patlıcanları küçük küçük zar şeklinde doğrayıp, kızartın.
Biberleri incecik halka halka doğrayın ve kızartın.
Haşlanmış buğdayların üzerine kızarttığınız malzemeleri, mısırı, zar gibi doğradığınız kırmızı biberi,kornişonu ve incecik doğradığınız dereotunu ekleyin.
Tuzunu ileve edin,yağ konusunda dikkatli olun,malzemelerin için kızartma olduğu için belki de yağ eklemenize gerek kalmayabilir.
Damak tadınıza uygun baharatları kırmızı pul biber,karabiber v.b. ekleyip, salatanızı karıştırın.
Servis için cherry domatesi ve maydanoz yapraklarını kullanabilirsiniz.
*Resimde ki buğday salatasını mor lahana yapraklarına yerleştirdim.
"Afiyet Olsun"

2 Nisan 2009 Perşembe

ENGİNAR DOLMASI

Muhterem'le Afiyetle Enginar pazar tezgahlarında görünmeye başladı.
Ben enginarı genellikle çanak şeklinde alıp, pişiririm.
Ama son dönemde bir kaç tarifte bütün ve yapraklı haliyle görünce, bende bütün olarak pişirmeye heveslendim.
Bu işin ustaları bu yazıyı gülerek okuyabilir ama ben ilk defa bütün enginar dolması pişirdim.
Pişirmeden önce internette dolaşıp, Enginar dolmasının püf noktaları nedir? ne yapılır? nasıl yapılır? biraz araştırayım dedim.
Anladım ki ben bu türde bir enginar dolmasının tamamen acemisiyim.
Nasıl yeneceğini bile bilmiyormuşum : )
Piştiği zaman yapraklarının yenebileceğini sanıyordum ama değilmiş,
yaprağı dişlerimizle sıyırıp, atıyormuşuz : )
Akşam eşim gelipte "bunu nasıl yiyeceğiz" dediğinde nasıl yemesi gerektiğini anlattım "desene bu akşam açız" dedi gülerek, neyseki başka yemek vardı : )
Diğer arkadaşların sayfalarında dolaşırken, bazı sayfalardaki yorumları ve benim gibi acemilerin sorularını gördükçe "en iyisi ben bu tarifi bol resimli yapayım, her aşamasını (yenmesi dahil) resmini çekeyim" diye düşündüm.
Onun için bol resimli bir tarif oldu.
Enginar ile hazırladığım diğer tariflerimi görmek için, bakınız;
Enginar Tarifleri  

30 Mart 2009 Pazartesi

KURU KAYISILI PASTA


YAMAN ETKİNLİK; KURUTULMUŞ MEYVELER
Bu ayın etkinlik konusu "kurutulmuş meyveler"
Ev sahibimiz; "Sarıkuş" blogunun sahibi Seher Hanım.
Bundan önceki etkinliğe de kuru meyve ile hazırlanmış bir tarif ile katılmıştım.
Bakınız; Kuru Meyvalı Toplar
Yine kuru kayısı ile hazırladığım tart için bakınız; Kayısılı-Fıstıklı Tart
Mart ayının etkinlik konusu belli olunca bu sefer ne zamandır denemek istediğim
kuru kayısılı pastayı yapmaya karar verdim.
Pastanın üzerindeki kayısıları komposto olarak pişirip, bir gün buzdolabında bekletiyorsunuz ve kuru kayısıların görüntüsü yaş kayısı ile aynı oluyor.
Ben kompostoyu pişirdikten sonra 1 gün dolapta bekletmeyip, aynı gün pastayı hazırladım, şekilleri o yüzden çok muntazam olmadı.
Pandispanyayı kakaolu kullandım.
Taze portakal suyu ile pandispanyayı ısladım.
İç kısmına iri çekilmiş ceviz içi serptim.
Kenarlarını file fındık ile kapladım.
Tam orta kısmında pudra şekeri ile çırpılmış 1 çay bardağı taze krema kullandım.
"Afiyetle Kalın"