Bu sezonun son patlıcan tarifini verip, patlıcan sezonunu (en azından blogumda) kapatıyorum.
Patlıcan çok ilginç bir sebze, süngerimsi yapısı ona istediğimiz şekli vermekte çok faydalı oluyor.
Patlıcanın diğer sebzelere oranla pek çok tarifi var.
Bu yaz bununla birlikte 7 patlıcan tarifi vermişim.
Allah kısmet ederse önümüzde ki yaz patlıcanla ilgili vermeyi düşündüğüm pek çok tarif var.
Bu tarif patlıcan graten tarifi gibi hazırlanıyor.
Ben börek diyorum çünkü aynı börek gibi hazırlanıyor, yufka yerine patlıcan kullanıyorsunuz.
Hafif olması için patlıcanları kızartmadım ama kıymanın, salçalı sosun ve beşamel sosun verdiği lezzetle tadı gayet güzel oldu.
"Afiyetle Kalın"
PATLICAN BÖREĞİ;
Malzemeler;
1 kilo uzun kemer patlıcan,
250 gram kıyma,
2 adet kuru soğan,
2 adet kırmızı biber,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı zeyinyağ,
Tuz, kekik, karabiber,
Beşamel sos için;
3 su bardağı süt,
1 yemek kaşığı tereyağ,
3 tepeleme yemek kaşığı un,
Tuz,
Üzerine;
Kaşar peynir.
TARİFİ;
Patlıcanları alacalı soyun.
Acısını almak için tuzlu suda ıslatıp, 15 dakika bekletin.
Patlıcanları tuzlu sudan sıkarak çıkarın.
İnce dilimler halinde kesin.
Kare şeklindeki Borcama patlıcan dilimlerini bir iki sıra dizin.
Soğanları soyup küçük küçük doğrayın.
Biraz zeytinyağının içinde soğanları pişirmeye başlayın,
Soğanların içine kıymayı, zar büyüklüğünde doğradığınız kırmızı biberleri, tuz, kekik ve karabiber ekleyip, kavurun.
Patlıcan dilimlerinin üzerine kavrulmuş kıymayı yerleştirin.
Kıymanın üzerine tekrar patlıcan dilimleri yerleştirin.
Salçayı 1 buçuk su bardağı su ve yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz ile çırpın.
Patıcanların üzerine salçalı suyu boşaltın.
Beşamel sosu hazırlamak için;
Beşamel sos malzemelerini tencereye yerleştirin.
Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.
Pişen beşamel sosu patlıcanların üzerine yayın.
Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpin.
Önceden ısıtılmış orta hararetteki fırında patlıcanlar pişip, beşamel sosun üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Keserken beşamel sosun dağılmaması için yemeği 15-20 dakika dinlendirin.
Dilim dilim kesip, sıcakken servis yapın.
"Afiyet Olsun"
6 Ekim 2010 Çarşamba
4 Ekim 2010 Pazartesi
ÇİKOLATALI TARTÖLET
Uzun zamandır tart yada tartölet hazırlamamıştım.
Geçen hafta köyden gelen mürdüm erikleri ile "mürdüm erikli, bademli tart" hazırladım.
Hızımı alamayıp, uzun zamandır denemek istediğim çikolatalı tartölet yaptım.
Tartöletleri aynı şekilde değilde hepsini farklı farklı süsledim.
En çok soyulmuş bademle papatya yaptığım tartöletin görüntüsü hoşuma gitti.
Diğerlerinde dekoratif çikolata ve kiraz konservesi kullandım.
Çikolata bölümünü 80 gramlık çikolatayı, 100 gram kremada eriterek hazırladım.
Açıkçası çikolatanın krema ile birleşimi muhteşem oluyormuş, tadı nefisti.
"Afiyetle Kalın"
Diğer tartölet tariflerimi görmek için, bakınız;
Vişneli Tartölet
Kivili Güllü Tartölet
Çilekli Tartölet
ÇİKOLATALI TARTÖLET;
Not; Malzemeler 6 adet içindir.
Malzemeler;
Tartölet hamuru için;
125 gram oda sıcaklığında margarin,
1 kahve fincanı pudra şekeri,
1 adet yumurta,
Tepeleme dolu 2 su bardağı un,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
İçi için;
80 gramlık 1 tablet çikolata,
100 gram krema,
Süslemek için;
Dekoratif çikolata,
Badem, toz Antep fıstığı, Kiraz konservesi, nane yaprakları.
TARİFİ;
Tartölet hamuru malzemelerini yoğurun.
Hamuru 6 eşit parçaya ayırıp, yuvarlayın.
Merdane ile kalıbın büyüklüğüne göre açın.
Tartölet kalıplarını margarin ile yağlayın.
İçine açtığınız hamurları yerleştirin.
Parmaklarınızla hamurun kalıbın her tarafını kaplamasını sağlayın.
Çatalla hamurun üzerine delikler açın.
Önceden ısıtılmış, orta hararetteki fırında tartölet hamurlarını pişirin.
Pişen hamurları biraz soğuduktan sonra tartölet kalıplarından çıkarın.
100 gram kremayı (1 küçük kutu kremanın yarısı) kaynatmadan ısıtın.
İçine tablet çikolatayı atın ve eriyinceye kadar karıştırın.
Tartöletlerin içine kremalı çikolataları paylaştırın.
Çikolatalı için soğumasını bekleyip, istediğiniz gibi süsleyin.
Ben süslemek için evdeki istiridye ve midye görünümlü çikolataları, kiraz konservesi, nane yaprakları kullandım.
Papatya yapmak için; toz Antep fıstığı ile çimenini ve sapını hazırlayın, 5-6 dakika haşlayarak soyduğunuz bademlerle çiçeğini oluşturun, çiçeğin tam ortasına limondan kestiğiniz minik bir parçayı yerleştirerek papatya yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
Geçen hafta köyden gelen mürdüm erikleri ile "mürdüm erikli, bademli tart" hazırladım.
Hızımı alamayıp, uzun zamandır denemek istediğim çikolatalı tartölet yaptım.
Tartöletleri aynı şekilde değilde hepsini farklı farklı süsledim.
En çok soyulmuş bademle papatya yaptığım tartöletin görüntüsü hoşuma gitti.
Diğerlerinde dekoratif çikolata ve kiraz konservesi kullandım.
Çikolata bölümünü 80 gramlık çikolatayı, 100 gram kremada eriterek hazırladım.
Açıkçası çikolatanın krema ile birleşimi muhteşem oluyormuş, tadı nefisti.
"Afiyetle Kalın"
Diğer tartölet tariflerimi görmek için, bakınız;
Vişneli Tartölet
Kivili Güllü Tartölet
Çilekli Tartölet
ÇİKOLATALI TARTÖLET;
Not; Malzemeler 6 adet içindir.
Malzemeler;
Tartölet hamuru için;
125 gram oda sıcaklığında margarin,
1 kahve fincanı pudra şekeri,
1 adet yumurta,
Tepeleme dolu 2 su bardağı un,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
İçi için;
80 gramlık 1 tablet çikolata,
100 gram krema,
Süslemek için;
Dekoratif çikolata,
Badem, toz Antep fıstığı, Kiraz konservesi, nane yaprakları.
TARİFİ;
Tartölet hamuru malzemelerini yoğurun.
Hamuru 6 eşit parçaya ayırıp, yuvarlayın.
Merdane ile kalıbın büyüklüğüne göre açın.
Tartölet kalıplarını margarin ile yağlayın.
İçine açtığınız hamurları yerleştirin.
Parmaklarınızla hamurun kalıbın her tarafını kaplamasını sağlayın.
Çatalla hamurun üzerine delikler açın.
Önceden ısıtılmış, orta hararetteki fırında tartölet hamurlarını pişirin.
Pişen hamurları biraz soğuduktan sonra tartölet kalıplarından çıkarın.
100 gram kremayı (1 küçük kutu kremanın yarısı) kaynatmadan ısıtın.
İçine tablet çikolatayı atın ve eriyinceye kadar karıştırın.
Tartöletlerin içine kremalı çikolataları paylaştırın.
Çikolatalı için soğumasını bekleyip, istediğiniz gibi süsleyin.
Ben süslemek için evdeki istiridye ve midye görünümlü çikolataları, kiraz konservesi, nane yaprakları kullandım.
Papatya yapmak için; toz Antep fıstığı ile çimenini ve sapını hazırlayın, 5-6 dakika haşlayarak soyduğunuz bademlerle çiçeğini oluşturun, çiçeğin tam ortasına limondan kestiğiniz minik bir parçayı yerleştirerek papatya yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
30 Eylül 2010 Perşembe
SEBZELİ FIRIN MAKARNA
Fırın makarnayı genellikle sade, peynirli yada kıymalı olarak hazırlarım.
Geçen ay İKEA'nın restoranında vejetaryen makarnanın tadına bakıp, çok beğenince ilk fırsatta o şekilde denemeye karar verdim.
Vejetaryen makarna, kalem (penne) makarna ile ve 7 çeşit sebze ile hazırlanmıştı.
İçinde kurutulmuş sebze tadı vardı, o tadı tutturabilmek için Knorr'un sebzeli çiftlik pilav harcından kullandım.
Sebze olarak bezelye, havuç, patates, kabak, kırmızı biber kullandım.
Üzerini de beşamel sos ve kaşar peynir ile kaplayıp, fırında pişirdim.
"Afiyetle Kalın"
Geçen ay İKEA'nın restoranında vejetaryen makarnanın tadına bakıp, çok beğenince ilk fırsatta o şekilde denemeye karar verdim.
Vejetaryen makarna, kalem (penne) makarna ile ve 7 çeşit sebze ile hazırlanmıştı.
İçinde kurutulmuş sebze tadı vardı, o tadı tutturabilmek için Knorr'un sebzeli çiftlik pilav harcından kullandım.
Sebze olarak bezelye, havuç, patates, kabak, kırmızı biber kullandım.
Üzerini de beşamel sos ve kaşar peynir ile kaplayıp, fırında pişirdim.
"Afiyetle Kalın"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)