Evdekilerin yemek seçmemesi bir ev hanımı için bulunmaz bir nimettir.
Çok şükür bizimkiler yemek seçmezler, hemen hemen her sebzeyi yerler.
Pırasa ise seveni az olduğu için pek çok eve girmez.
Bizde daha çok zeytinyağlısı ve yumurtalısı tüketilir.
Zeytinyağlı pırasayı kayınvalidemden öğrenmiştim, bizde pırasa hep kıymalı ve salçalı pişerdi o yüzden zeytinyağlı pırasa ile tanışmam evlendikten sonra oldu.
Arada sırada da kuzu eti ile pişiririm.
Yumuşacık kuzu eti ile pırasa nefis oluyor.
"Afiyetle Kalın"
Pırasa ile hazırladığım diğer tariflerim için, bakınız;
Pırasalı Gözleme
Yumurtalı Pırasa
Zeytinyağlı Pırasa Dolması
Etli Pırasa Sarması
ZEYTİNYAĞLI PIRASA;
Malzemeler;
1 kilo pırasa,
2 adet orta boy havuç,
2 yemek kaşığı pirinç,
Tuz, zeytinyağı,
Servis için;
Limon.
Not;
Zeytinyağlıların vazgeçilmezi olan kesme şekeri ben pırasa da kullanmıyorum, o yüzden malzeme listesinde yok.
ZEYTİNYAĞLI PIRASA TARİFİ;
Pırasanın ilk katını soyup, atın.
Baş kısmını kesin, yıkayın.
Yaprakların iç kısmı çamurlu olabiliyor, o bölgedeki çamurları ayrıca dikkatli yıkayın.
Pırasaları isterseniz halkalar halinde, isterseniz bu tarifte olduğu gibi verev biçimde kesin.
Havuçları da pırasalar gibi doğrayın.
Tencereye pırasaları, havucu, pirinci, tuzu ve zeytinyağını bir seferde çiğden yerleştirin.
1 su bardağı su ekleyin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Piştikten sonra soğutup, limon dilimleri ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"