28 Şubat 2011 Pazartesi

ISPANAK SALATASI

Yumurta ile hazırlanan ıspanak salatasını yıllar önce Sevim Yengemden öğrenmiştim.
Kendisi tanıdığım en becerikli insanlardan birisidir.
Hiç bir şeyi ziyan etmez, "ben bunu mutlaka değerlendiririm" diyerek daha sonra farklı bir üründe kullanarak değerlendirir.
Bu ürünler gıda dışında aklınıza gelebilecek her türlü eşyayı kapsar.
Yengem bizim ailenin bir nevi Derya Baykal'ıdır.
Bu arada;
Bu salataya yumurta, piyaz soğan ve bol limon çok yakışıyor.
Körpe ıspanak yaprağı bulduğunuz anda denemenizi öneririm.
"Afiyetle Kalın"

ISPANAK SALATASI;
Malzemeler;
1 büyük kase körpe ıspanak yaprağı,
3 adet haşlanmış yumurta,
1 adet piyazlık doğranmış kuru soğan,
2 adet limon,
Sumak, tuz, zeytinyağı.
TARİFİ;
Ispanak yapraklarını tek tek yıkayıp, suyu kalmayıncaya kadar iyice süzün.
Ispanak yapraklarını küçükse bütün olarak, büyükse doğrayarak kullanabilirsiniz.
Soğanları piyazlık doğrayıp, sumak ile karıştırın.
Haşlanmış yumurtayı doğrayıp, hepsini bir kasede karıştırın.
Salatanın sosu için;
Limonların suyunu sıkın, zeytinyağı ve biraz tuz ile karıştırıp, servise yakın salatanın üzerine sosu gezdirin.
"Afiyet Olsun"

25 Şubat 2011 Cuma

KEK KIRINTILI MUHALLEBİ

Geçenlerde kekin bardakla kesildiği bir tatlı yaptım.
Kekin kesildiği yerlerin dışında kalan kısımlarını da ufalayıp, muhallebinin üzerinde değerlendirdim.
Ben kupun derinliğinden faydalanarak muhallebinin ortasına kedi dili bisküvi yerleştirdim ama rulo gofretin daha zarif duracağını düşünüyorum.
"Afiyetle Kalın"
KEK KIRINTILI MUHALLEBİ;
Malzemeler;
125 gram margarin veya tereyağ,
1.5 su bardağı un,
1 su bardağı nişasta,
2 su bardağı toz şeker,
2 paket vanilya,
1 çay bardağı portakal suyu,
1 portakalın kabuğunun rendesi,
2 litre süt,
Üzeri için;
2 su bardağı ufalanmış kakaolu kek,
Kup sayısınca kedi dili bisküvi veya rulo gofret.

TARİFİ;
Tereyağını veya margarini eritip, içine sütü, unu, şekeri, vanilyayı ekleyin ve iyice karıştırın.
Portakal kabuğu rendesini ve suyunu ekleyip, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin.
Topaklanma olduysa mikser veya blender yardımıyla pürüzsüz hâle getirin.
Muhallebiyi kaselere veya kuplara üzerinde kek kırıntılarını yerleştirecek kadar boşluk bırakıp, paylaştırın.
Kedi dili bisküviyi bütün olarak muhallebinin tam ortasına yerleştirin.
Not;
Kedi dili bisküvi yerine rulo gofret kullanabilirsiniz.
Kaselerin içinde muhallebinin soğumasını bekleyin.
Muhallebinin hafif kabuk tutan üst kısmına ufaladığınız kek kırıntılarından yerleştirin.
Soğuk olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Rumeli Feneri ile ilgili resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Rumeli Feneri

21 Şubat 2011 Pazartesi

HASANPAŞA KÖFTESİ

meatballHasanpaşa Köftesi ile ilk tanışmam yıllaaaar öncesine dayanıyor.
Borcam'ın ürünlerinden aldığım zaman verilen yemek kitapçığının içinde Hasanpaşa Köftesi'nin tarifi vardı, o kitapçıktan tarifi öğrenmiştim.
O zaman interneti bırakın, aylık bir yemek dergisi bile yoktu.
Ya gazete köşelerinden tarif öğrenirdik, ya takvim yapraklarından, yada hiç resmi olmayan yemek kitapları ile bir şeyler yapmaya çalışırdık.
Margarinlerin kulakçık ve kapakları karşılığında verdiği yemek kitapçıklarının da hakkını yemeyelim, özellikle Sanayağın kitapçıklarından çok şey öğrendim.
O yağlı kulakçıklarla ve kapaklarla nasıl uğraşmışım diye şimdi kendime şaşıyorum ve ne kadar çok margarin tüketiyormuşuz diye üzülüyorum :(
"Afiyetle Kalın"

makarnalı sunumHASANPAŞA KÖFTESİ;
Malzemeler;
Köfte için;
Yarım kilo köftelik kıyma,
2 su bardağı ekmek içi,
1 adet orta boy soğan,
Yarım demet maydanoz,
1 adet yumurta,
2 yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber,
Damak tadınıza göre; kimyon, kırmızı biber gibi baharatlar.
Fırın tepsisini yağlamak için 3 yemek kaşığı sıvı yağ.
Patates püresi için;
5-6 adet patates,
1 yemek kaşığı tereyağ,
1 çay bardağı süt.
Sos için;
2 yemek kaşığı salça,
1 büyük su bardağı su ve biraz sıvı yağ.

hasanpaşa köftesi nasıl yapılırHASANPAŞA KÖFTESİ TARİFİ;
Köftenin Yapılışı;
Kıymayı, ekmek içini, yumurtayı, rendelediğiniz soğanı, incecik doğradığınız maydanozu, tuzu, karabiberi ve damak tadınıza uygun baharatları ekleyerek iyice yoğurun.
Ellerinizi hafifçe yağlayarak köfte hamurundan mandalina büyüklüğünde parçalar koparın.
Köfte hamurunu elinizde önce yuvarlayın, daha sonra orta kısmında hafif bir oyuk oluşturarak kase-çanak biçimini verin.
Diğer köfte kaselerini de aynı şekilde hazırlayın.
Fırın tepsisini yağlayın.
Hazırladığınız kase şeklinde ki köfteleri fırın tepsisine yerleştirin.
Önceden ısıtılmış fırına yerleştirip, pişirmeye başlayın.
Patates püresinin yapılışı;
Patatesleri iyice yıkayıp, suda haşlayın.
Sıcakken soyup, iyice ezin.
İçine tereyağı, tuz ve sütü ilave edip, pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın.
Köfteler tamamen pişmeden fırından çıkarıp, krema sıkacağına yerleştirdiğiniz patates püresini köftelerin ortasına sıkın.
Salçayı büyük bir su bardağı suda inceltin.
İçine biraz tuz ve sıvıyağ ekleyin ve tepsinin dibine dökün.
Tepsiyi tekrar fırına verin ve sos özleşinceye, köfte ve püre kızarıncaya kadar pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Garipçe Köyü ile ilgili yazı ve resimleri görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Garipçe Köyü

balıkçı köyü