22 Ağustos 2011 Pazartesi

KIZILCIK ŞERBETİ

Muhterem'le AfiyetleKızılcık bizim oralarda (Kastamonu) Kiren olarak bilinir.
Başta tarhanası, marmelatı, kompostosu hazırlanır.
Bu yıl köydeki yaz tatilimizden döneceğimiz gün Emine halam, evin yan tarafında ki Kiren ağacından 1 poşet Kiren toplayıp "bunları eve gidince kullanırsın" diyerek bana verdi.
Açıkçası ben daha önce annemin yaptığı kiren tarhanası dışında kirenle ilgili hiç bir şey yapmadım.
İstanbul'a gelince Kiren'i buzdolabına kaldırdım.
Yerleşmemiz bittikten sonra internetten kireni değerlendirmek için tarif aramaya başladım.
Şerbet yapmak aklımda olduğu için önceliği şerbete verdim.
Portakal Ağacı'nda "Kızılcık Şurubu" tarifini görünce hemen not alıp, Hatice'nin tarifine göre şerbeti hazırladım.
Bu tarifte şerbet konsantre olarak hazırlanıyor, kullanacağınız zaman sulandırıyorsunuz.
Kirenin yarısı ile şerbet diğer yarısı ile Kızılcık Marmelatı hazırladım.
"Afiyetle Kalın"

18 Ağustos 2011 Perşembe

SOĞAN DOLMASI

Beyaz soğanı çok severim, yemeklerimde ve acı olmadığı için salatalarda bol bol kullanırım.
Soğan salatasında tercihim beyaz soğandır.
Bakınız; Soğan Salatası
Pazar kahvaltılarında yada canımız hafif bir akşam yemeği yemek istediğinde beyaz soğanları yumurtalı olarak pişiririm.
Bakınız; Soğanlı Yumurta
Turşu kavuracağım zaman turşunun tuz miktarını dengelemesi için yine bol bol beyaz soğan kullanırım.
Bakınız; Turşu Kavurması
Soğan dolması yapmak içinde yine beyaz soğan kullandım.
Bazı tariflerde soğan hafif haşlanarak, yaprak yaprak ayrılıyor ve içleri o şekilde dolduruluyor.
Ben çiğken iç kısımlarını bir kaç kademe çıkararak hazırladım.
Kıymalı harç kullandım ama eminim zeytinyağlısı da çok güzel olur.
"Afiyetle Kalın"
SOĞAN DOLMASI;
Malzemeler;
1 kilo beyaz soğan (soğanların büyük olması işinizi kolaylaştırır)
İç malzemesi;
100 gram kıyma,
1 büyük çay bardağı pirinç,
6-7 dal dereotu,
6-7 dal maydanoz,
1 adet soğan,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı biber,
1 çay kaşığı biber salçası,
Tuz, zeytinyağı.
Kapak için;
Domates.
TARİFİ;
Dolmanın içini hazırlamak için, soğanı rendeleyin.
Pirinci ayıklayıp, yıkayın.
Dereotu ve maydanozu ince ince doğrayın.
Daha sonra hepsini kıyma, salça ve baharatlarla birlikte yoğurun.
Soğanların baş kısmını keserek kabuklarını soyun.
En içte yer alan kısmından bir kaç kademe boşaltın.
Bu iş için kabak oyacağı kullanabilirsiniz.
Hazırladığınız kıymalı harç ile soğanları doldurun.
Domates ile kapak yapıp, dibi geniş bir tencereye hazırladığınız soğan dolmalarını yerleştirin.
Yarım çay bardağı zeytinyağını dolmaların üzerine dökün, tuzunu serpin.
Üzerine dolmaları geçmeyecek kadar su ilave edin.
Kısık ateşte ağır ağır pişirin.
Kıymalı olduğu için sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
İsmek sergilerinden sonra ilk gezi yazımız Hekimoğlu Ali Paşa Camisi'ne olacak.
Bakınız;
Muhterem'le Geziye-Hekimoğlu Ali Paşa Camii

15 Ağustos 2011 Pazartesi

DİKEN UCU KAVURMASI

Muhterem'le AfiyetleBu yıl pazarda görüp aldığım son yenilebilir ot, diken ucu oldu.
Diken ucunun yöresel ve bilinen pek çok adı var.
Diken ucu, diken mancarı, melevcen, merevcen, merucan, zimilaçi, saparna, Ordu'da melocan, Samsun'da kırçan, Kastamonu'da müzlimek.
Genelde pişirirken aynı yöntemler kullanılsa da turşusunun çok güzel olduğunu öğrendim.
Kısmetse başka sefere de turşusunu yaparız artık.
Pazarda fiyatı 5 Liraydı, yarım kilo aldım, bize fazlası ile yetti.
Pişirirken içine renkli bir görüntü vermesi için renkli Kaliforniya biberlerinden ekledim.
Not;
Sert olan sap kısımlarını fazla kullanmayın, kolay kolay pişmiyorlar.

Yenilebilir otlarla hazırladığım diğer tariflerim 👉BURADA

"Afiyetle Kalın"