16 Ocak 2012 Pazartesi

PANCAR PÜRELİ PATATES SALATASI

Patates olmasaydı, ne yapardık bilmiyorum : )
Yemeği, salatası, köftesi ve daha pek çok tarifi olan patates kolaylıkla püre yapıldığı için şekilden şekile girebiliyor.
Şekil verilerek hazırlanan salataların ana malzemesi genellikle patates olur.
Bugünkü tarifim, kalıpla şekil verilerek yapılan patates püresinin pancar, havuç ve yeşilliklerle karıştırılarak kalıpta şekillendirilmesi ile hazırlanıyor.
Çay masalarında görsellik ve tat olarak çok şık duracak bir tarif.
"Afiyetle Kalın"

Pancarla hazırladığım diğer tariflerim, burada

Patatesle hazırladığım diğer salata tariflerim, burada

PANCAR PÜRELİ PATATES SALATASI;
Malzemeler;
1 kilo haşlamalık patates,
3 adet orta boy pancar turşusu,
3 adet orta boy havuç,
Yarım demet taze soğan,
Yarım demet dereotu,
Yarım demet maydonoz,
Tuz, karabiber,
1 çay bardağı sıvı yağ,
Servis için;
Kıvırcık yaprakları,
1 su bardağı sarımsaklı veya mayonezli yoğurt.


Pancar püreli patates salatası nasıl yapılır?
PANCAR PÜRELİ PATATES SALATASI TARİFİ;
Patatesleri ve havuçları haşlayın.
Sıcakken soyup ayrı ayrı püre haline getirin.
Pancar turşusunu blender da püre haline getirin.
Patatesi üçe ayırın bir bölümünü pancar turşusundan hazırladığınız püre ile karıştırın.
Diğer bölümünü havuç püresiyle karıştırın.
Son bölümünü de ince kıydığımız yeşilliklerle(soğan, dereotu, maydonoz) karıştırın.
Patates karışımlarına tuz ve sıvı yağ eklemeyi unutmayın.
Salatayı yerleştireceğiniz kalıbı yağlayın.
Not;
Kalıptan çıkarırken kalıbı yağlasanız da zor çıkabiliyor, kalıba streç film döşerseniz daha çabuk çıkabilir.
Ben bu tarifte salatamı fırıldak kek kalıbına yerleştirdim.
En alt katına pancarlı püreyi, ortaya havuçlu, en üstte ise yeşillikli püreyi yerleştirdim.
Siz bu sırayı istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirdikten sonra uygun bir servis tabağına yıkanmış süzülmüş kıvırcık yapraklarını dizin, kalıbı kıvırcıkların üzerine ters çevirip yerleştririn.
Üzerine isterseniz sarımsakla, isterseniz mayonezle karıştırdığınız yoğurttan döküp, servis yapın.
"Afiyet Olsun"

12 Ocak 2012 Perşembe

DÜĞÜN ÇORBASI

Düğün çorbasını uzun zamandır yapmak istiyordum, Ramazan ayında Sofra Dergisinin verdiği "30 gün 30 mönü" kitapçığında görünce denedim.
Ramazan sıcak günlere geldiği halde, iftarlarda bu çorbaya hiç "hayır" demedik, rahat rahat içtik.
Orjinal tarifte kuzu eti kullanılıyor ama dana eti de kullanabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

DÜĞÜN ÇORBASI;
Malzemeler;
250 gram kuzu eti,
8 su bardağı su,
1 çorba kaşığı dolusu tereyağ,
2 çorba kaşığı un,
1 su bardağı süt,
Tuz.
Üzeri için;
3-4 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 yemek kaşığı kuru nane,
İsteğe bağlı, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber.

DÜĞÜN ÇORBASI TARİFİ;
Kuzu etini düdüklü tencere de haşlayın.
Pişen eti elinizle iyice didikleyin.
Et suyunu soğuması için bir kenara alın.
Tereyağı ve unu bir tencereye alın, un hafif pembeleşene kadar kavurun.
Sütü ve soğuyan et suyunu ilave edin.
Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
Daha sonra didiklenmiş eti ve tuzu ilave edin.
1-2 taşım daha kaynattıktan sonra ocağı kapatın.
Üzeri için;
Küçük bir el tavası yada cezvede sıvıyağı ısıtın.
İçine kuru naneyi ve isterseniz kırmızı pul biberi ekleyip, 1-2 kere karıştırıp, ocağı kapatın.
Tencerede ki çorbanın içine, yada servis zamanı ayrı ayrı kaselere doldurduğunuz çorbanın üzerine bu sosu dökün.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

9 Ocak 2012 Pazartesi

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ PASTASI (BİR YASTIKTA PASTASI)

 Wedding anniversary cake
Bir yastıkta 25 yıl!
Bugün eşimle 25.evlilik yıldönümümüz.
25. yıl için "gümüş yıl" derler, bu yüzden pastayı biraz daha özenerek hazırladım.
Bu modeli yıllar önce bir kaç blogda görmüş heveslenmiştim ama o zaman pasta konusunda kendime bu kadar güvenmiyordum.
Doğrusu şimdi de mükemmel pastalar yapan pek çok ustaya karşı pasta yapıyorum diyemem.
Benimki tamamen amatör çalışmalar.
Bir de bizde şeker hamuru pek sevilmiyor, o yüzden kırk yılda bir şeker hamuru ile çalışınca kendinizi fazla geliştiremiyorsunuz.
Pasta malzemelerimi Aralık ayının son haftası kızımla yaptığımız Eminönü gezisi sırasında Besan'dan aldım.
Besan'ın fiyatları hesaplı, ürünleri bol ve diğer pasta malzemesi satan yerlere göre daha geniş bir mekanda hizmet veriyor.