10 Mart 2012 Cumartesi

VANİLYALI SICAK MUZ

Bu tarifte muz, tavada eritilip hafif karamelize olmuş tereyağ ve şekerle pişiriliyor.
Vanilyalı dondurma veya kaymak ile servis yapılıyor.
Lezzeti yerinde, yenmediği için evde kararan muzları bu şekilde değerlendirebilirsiniz.
Tarif Lezzet Dergisinin Şubat 2010 sayısında yayınlanmış.
Bir de hamura bulananarak yapılan muz kızartması var, bir ara onu da denemek istiyorum.
"Afiyetle Kalın"

VANİLYALI SICAK MUZ;
Malzemeler;
4 adet muz,
50 gram tereyağ,
1 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
Servis için;
Vanilyalı dondurma veya kaymak,
Toz Antep fıstığı.
TARİFİ;
Muzların kabuklarını soyup, ortadan ikiye kesin.
Tereyağını tavada eritip, vanilya ve şekeri ilave edin.
Kısık ateşte şeker eriyinceye kadar bekleyin.
Tamamen eriyince muzları ekleyip, önlü arkalı 4-5 dakika pişirin.
Pişen muzları servis tabağın aktarıp, üzerine vanilyalı dondurma veya kaymak ilave edin.
Toz Antep fıstığı serperek, bekletmeden servis yapın.
"Afiyet Olsun"

8 Mart 2012 Perşembe

MİNİ KUMPİR

Kumpir olsunda minisi, orjinali, tepside olanı fark etmez dediğinizi duyar gibiyim.
Açıkçası bizde durum aynen böyle, kumpir kızımın ve yeğenlerimin en sevdiği salata türüdür.
Hepimiz bir araya geldiğimizde özellikle çocuklar ve gençler için kumpiri menüye eklerim.
Çay davetinizde masada toplanacaksanız, tepside kumpir yapmak el oyalamadığı için hazırlaması daha pratik oluyor.
Bakınız; Çay Daveti
Fakat kalabalık misafir ağırlayıp, servis tabağında sunum yapacaksanız o zaman mini kumpiri tercih edin.
Mini kumpiri pasta kapsülleri dışında krem karamel kaplarında ya da sufle kaplarında hazırlayabilirsiniz.
Bakınız; Çay Daveti-2
"Afiyetle Kalın"
 
Kumpir tarifi dışında size yeni çıkan bu pasta altı kapsüllerinden bahsetmek istiyorum.
Bu kapsüllerin en büyük özelliği içinin yağlı kağıt gibi bir malzeme ile kaplı olması ve çok sağlam olması.
Mini kumpir, mini cheesecake, top kek yaparken çok rahat kullanabilirsiniz.
İçine malzeme yerleştirdiğiniz zaman hiç bir şekilde sağa sola yatmıyor ve sağlam duruyor.
Şahsen ben,  top kek yapacağım zaman klasik pasta kapsüllerini ayrıca krem karamel kaplarına yerleştirmeden ayakta tutamıyordum.
Mini kumpiri eski kapsüllerde yaptığınız zaman kumpir mutlaka kapsüle yapışırdı.
Kekler pişince kağıtla bütünleşirdi ama bu kapsülde kekler de hemen çıkıyor.
Bu kapsülleri  Eminönü'nden pasta malzemeleri satan yerlerden ve eminim daha pek çok yerden bulabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

MİNİ KUMPİR;
Malzemeler;
4-5 adet patates,
2 yemek kaşığı tereyağ veya sıvıyağ,
1 su bardağı halka halka doğranmış sosis,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 kavanoz garnitür,
1 su bardağı  mısır konservesi,
1 su bardağı küp küp doğranmış kornişon turşu,
Ketçap, mayonez,
Tuz, sıvıyağ.

TARİFİ;
Patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyun.
Sıcakken ezip, püre yapın, içine tereyağ veya sıvıyağ, tuz ekleyip yoğurun.
İsteğe bağlı olarak patatese karabiber veya kırmızı pul biber ekleyebilirsiniz.
Hazırladığınız püreyi kapların dibine birer yemek kaşığı yerleştirip, düzeltin.
Sosisleri çok az sıvıyağ, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı su ile pişirin.
Patateslerin üzerine sosislerden birer kaşık yerleştirin.
Garnitürleri, mısırı, kornişon turşunu karıştırın.
Tuzu azsa tuz ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip, harmanlayın.
Sosislerin üzerine birer kaşık yerleştirin.
Hazırladığınız kumpirin üzerini mayonez ve ketçapla süsleyin.
"Afiyet Olsun"

 
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Atatürk Arboretumu'nun kışa ait resimlerinin devamını  görmek için, bakınız;


5 Mart 2012 Pazartesi

KEFAL BALIĞI-SOĞAN SALATASI EŞLİĞİNDE


Eve balık alırken genellikle klasik balık türlerini alıyoruz.
Mesela bu tarifte ki Kefal balığını pek almayız.
Bazen eşim farklı balık türleri de alıp, geliyor.
Geçen hafta bu balıkla eve geldiğinde hemen pişirip, resmini çekmenin derdine düştüm : )
Bir balığın ilk defa tarifini vereceğim zaman genellikle çiğ olarak resmini çekip, balık hakkında da bilgi veriyorum.
Fakat balık eve kesilmiş bir şekilde geldiği için Kefalin bütün halinde resim çekemedim.
Fırında, üzerine tereyağ ekleyerek pişirdim ve yanında soğan salatası ile servis yaptım.
Ayrıca bakınız; Soğan Salatası
"Afiyetle Kalın"
KEFAL BALIĞI-SOĞAN SALATASI EŞLİĞİNDE;
Malzemeler;
3 adet kefal balığı,
1 çay bardağı mısır unu,
Tuz, zeytinyağ, tereyağ.
Soğan salatası için;
3 adet beyaz kuru soğan,
Tuz, zeytinyağı, sumak, limon, maydanoz.
TARİFİ;
Kefal balıklarını balıkçı da temizletip, ikiye ayırtın.
İyice yıkayıp, süzün.
Fırına dayanıklı bir tepsinin içini yağlayın.
Kefal balıklarını tuz ve istediğiniz baharatları serptttiğiniz mısır ununa bulayın.
Mısır ununa buladığınız balıkları yağladığınız fırın tepsisine dizin.
Her balığın üzerine 1 çay kaşığı tereyağ yerleştirin.
Orta hararetteki fırında pişirin.
Soğan salatasını hazırlamak için;
Soğanları soyun,  ince ince doğrayın.
Sumak, zeytinyağı, tuz, ince kıyılmış maydanoz ve limon suyu ile karıştırıp balığın yanında servis yapın.
Not;
Soğan salatasında nar ekşisi de kullanabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"