14 Kasım 2012 Çarşamba

HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN TAHİNLİ RULO

Muhterem'le Afiyetle 
Hazır baklava yufkası aldınız, hepsini kullanmayacağınız tarifler yaptınız, elinizde halen baklava yufkası var.
"Artan yufkaları ne yapsam" diye düşünüyorsunuz.
Artan yufkaları değerlendirmek için bu tarif çok iyi bir seçim olacaktır.
Not;
Bu tarifi normal yufkayla da yapabilirsiniz.
Ben şahsen artan baklava yufkalarımı farklı tariflerle değerlendiriyorum.
Bazen de yarısı ile tatlı, yarısı ile börek hazırlıyorum.
Hazır baklava yufkaları ile yapamayacağınız tarif yok. 
Diğer tariflerimi görmek için, bakınız;

Tahinli rulodan bahsedecek olursam; çok leziz bir tarif.
Tarifi Lezzet dergisinde gördüm.
Tarifi uygularken ufak tefek değişiklikler yaptım, mesela tarçın ekledim, baklava şeklinde kestim, bir de pişirmeden önce üzerine yumurta sarısı sürdüm.
Ben çıtır çıtır olan şeyleri pek sevmem ama bu çıtır rulolara bayılıyorum.
İçinde tahin, tarçın, ceviz olan bir tarif nasıl sevilmez ki : )
Kış aylarında her evde tahin bulunur, tarifi deneyin sıcacık çayınızın yanında afiyetle yiyin : )
"Afiyetle Kalın"

12 Kasım 2012 Pazartesi

KIRMIZI MERCİMEK EZMESİ

Mercimek ezmesi tarifini Gülay'ın sayfasında gördüğüm zaman tarif çok hoşuma gitti ve hemen not aldım.
Arayı fazla uzatmadan tarifi denedim, çok memnun kaldım.
Çay için değişik salata tarifleri arıyorsanız bu tarifi de denemenizi öneririm.
İsterseniz tepsi de isterseniz tek kişilik kaselerde hazırlayabilirsiniz.
Orjinal tarifte üzeri için yoğurt, labne peyniri ve mayonez kullanılmış ama ben sadece sarımsaklı yoğurt kullandım.
"Afiyetle Kalın"

YOĞURTLU KIRMIZI MERCİMEK EZMESİ;
Malzemeler;
2 su bardağı kırmızı mercimek,
4-5 adet orta boy patates,
4-5 dal taze soğan,
Yarım demet maydanoz,
2 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı biber salçası,
Sıvı yağ, limon suyu,
Kırmızı biber, kimyon, tuz.
Üzerine;
2-3 diş sarımsak,
2 su bardağı yoğurt,
5-6 dal maydanoz,
1 adet havuç,
1 tatlı kaşığı biber salçası,
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ,
1 tatlı kaşığı kuru nane.

TARİFİ;
Mercimeyi tencereye alın, üzerini geçecek kadar su ekleyin.
Kaynayıp, suyunu çekene ve yumuşayıncaya kadar pişirin.
Patatesleri haşlayın, kabuklarını soyup sıcakken ezin.
El tavasınada küçük küçük doğradığınız kuru soğanları  kavurun.
İçine biber salçası ekleyip, salçayı da bir kaç dakika pişirin.
Haşlanmış mercimeğin suyunu süzüp, büyük bir kaseye alın.
Üzerine ezilmiş patatesleri, kavrulmuş salçalı soğanı, istediğiniz baharatları, ince ince doğradığınız taze soğanları, yağı, tuzu, limon suyunu ekleyip iyice karıştırın.
Servis yapacağınız tepsiye hazırladığınız karışımı yerleştirip, üzerini düzleştirin.
Sarımsaklı yoğurdu üzerine dökün.
İnce ince doğradığınız maydanozları serpiştirin.
Biraz sıvıyağda biber salçası ve kuru naneyi kavurup, üzerine dökün.
Havuçların kabuğunu kazıyın, halka halka doğrayın.
Çiçek şekli olması için kenarllarına bıçakla çentikler açın.
Maydanozların üzerine yerleştirin.
"Afiyet Olsun"

10 Kasım 2012 Cumartesi

OTLU KREP

Hafta sonu geldi : )
Hafta içi okul ve iş telaşları arasında idareten yapılan kahvaltılar hafta sonu daha bir özenli, daha bol çeşitli olur.
Hele Pazar günü masada mutlaka hamur işi bulunur.
Bu kreplerde böyle bir hafta sonu masada yer aldı.
Maydanoz ve dereotu ile bir sorununuz yoksa bu tarifi yapabilirsiniz.
"Afiyetle Kalın"

OTLU KREP;
Malzemeler;
1 demet dereotu,
Yarım demet maydanoz,
1 adet yumurta,
1 tatlı kaşığı kabartma tozu,
4 su bardağı un,
Tuz,
Pişirmek için;
Sıvı yağ.
TARİFİ;
Maydanoz ve dereotunu  ayıklayıp, yıkayın.
İyice süzdükten sonra ince ince doğrayın.
Büyük bir kasenin içinde doğradığınız yeşillikleri, yumurtayı, kabartma tozu, tuz ve unu ekleyerek karıştırın.
İçine 2-3 su bardağı su ilave edin, karıştırarak kıvamlı ve akıcı bir hamur elde edin.
Eğer hamurunuz katı olursa tekrar su ekleyin, hatta süt bile kullanabilirsiniz.
Tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ döküp, biraz kızdırın.
Not;
Soğuk yağ ve tava krepin tavaya yapışmasına sebep olabilir.
İyice ısınmış olan yağlı tavaya 1 kepçe hazırladığınız krep hamurundan dökün.
Tavayı sağa sola oynatarak hamurun tavanın yüzeyine eşit bir şekilde yayılmasını sağlayın.
Ocağın ateşi çok harlı değil, orta hararette olsun.
Krepin alt tarafı pişince spatula ile diğer yarısını da çevirerek pişirin.
Hamurun geri kalan kısmını da bu şekilde pişirin.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Yaz tatili ile ilgili hazırladığım yazı dizisinin son bölümünde Abana'yı kuş bakışı gören bir yere yapılan Kent Ormanı var.
Bakınız, Muhterem'le Geziye-Abana Kent Ormanı