8 Ocak 2013 Salı

PANCAR DOLMASI

Geçtiğimiz günlerde size pancarlı tarifler yaptığımdan bahsetmiştim.
İşte bu pancar dolması da o gün yaptığım tarifler arasındaydı.
Pancarın ortasını kabak oyacağı ile oyup, dolma hazırladım.
Dolmayı zeytinyağlı hazırladım, pirinçler pancarın muhteşem rengi ile kırmızıya büründüler.
Üzerine kendi içinden çıkan yuvarlaklardan kapak yaptım.
Servis yaparken sarımsaklı yoğurdun üzerinde servis yaptım.
"Afiyetle Kalın"

PANCAR DOLMASI;
Malzemeler;
4 adet kırmızı kök pancar,
1 büyük çay bardağı pirinç,
1 adet kuru soğan,
3-4 dal maydanoz,
3-4 dal dereotu,
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
1 yemek kaşığı kuş üzümü,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
Tuz, 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ.
Pişirmek için;
Tuz ve yarım çay bardağı sıvı yağ.
Servis için;
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak.

 
TARİFİ;
Pancarları yıkayın, kabuklarını soyun.
Kabak oyacağı ile tam ortasından başlayarak, dibi sağlam kalacak şekilde pancarı oyun.
Dolmanın iç malzemesini hazırlamak için;
Soğanları küçük doğrayın veya rendeleyin.
Pirinci, ince ince doğradığınız maydanoz ve dereotunu, diğer malzemeleri, yağını ve tuzunu ekleyerek karıştırın.
İç malzemesini çiğ olarak pancarların içine yerleştirin.
İçini oyarken çıkan yuvarlakları pancarın ağzına kapak yapın.
Hazırladığınız pancar dolmalarını tencerenin içine dizin.
Üzerine tuz serpin ve yağ gezdirin.
Pancarların üzerini biraz aşacak kadar su ilave edin.
Kısık ocakta ağır ağır pişirin.
Pancar sert bir malzeme olduğu için, pişmesi biraz zaman alabilir.
Piştikten sonra soğuyan dolmaları sarımsaklı yoğurdun üzerine yerleştirerek servis yapın.

"Afiyet Olsun"

6 Ocak 2013 Pazar

YER ELMASI ÇORBASI

Yer elmasını ilk kez 2 yıl önce pişirdim.
Daha önce aldığım pişirdiğim bir sebze değildi.
İlk kez pişirdikten sonra tadının güzel olduğuna kanaat getirdik, o günden beri her kış pazar alış verişlerimin içine yer elması da dahil oldu.
Yer elmasını bir de portakallı zeytinyağlı pişiriyorum o da çok güzel oluyor.
Bir de yoğurtlu kereviz salatası gibi salatasını hazırlıyorum.
Çorbasını hazırlarken rendeleyerek kullanıyorum, piştikten sonra blenderden geçirmiyorum.
Zeytinyağlı yer elması tarifi ve faydalarını yazdığım yazı burada
"Afiyetle Kalın"

Yer elması
YER ELMASI ÇORBASI;
Malzemeler;
3-4 adet yer elması,
1 adet havuç,
1 adet kuru soğan,
2 su bardağı su,
2 su bardağı süt,
2 yemek kaşığı un,
Tuz, sıvı yağ,
Ayrıca; 1 yemek kaşığı tereyağ.
YER ELMASI ÇORBASI TARİFİ;
Soğanı küçük küçük doğrayıp, sıvı yağda sotelemeye başlayın.
İçine rendelenmiş havucu ekleyip, onu da pişirmeye başlayın.
Yer elmasını yıkayıp, kabuklarını soyun.
Tekrar yıkayıp, rendeleyin.
Bekletmeden hemen tencereye ilave edin, biraz da yer elması ile birlikte sebzeleri pişirin.
Üzerine 2 su bardağı su ilave edin.
Su ile birlikte 5 dakika kaynatın.
Unu sütün içinde pürüzsüz oluncaya kadar karıştırın, çorbaya ilave edin.
Topaklanmaması için sürekli karıştırın.
Tuzunu, istediğiniz baharatları (kırmızı pul biber gibi) ekleyin.
6-7 dakika daha kaynattıktan sonra ocağı kapatın.
1 yemek kaşığı tereyağını isterseniz çorba sıcakken tencereye ekleyin, ya da ayrıca eritip, üzerine dökün.
Sıcak sıcak servis yapın.
"Afiyet Olsun" 


4 Ocak 2013 Cuma

BALIK KOKOREÇ

muhteremle afiyetle
Kokoreç denince aklınıza ne gelir?
Genellikle küçük baş hayvanların bağırsağından yapılmış sokak yemeği gelir.
Fakat son dönemde hem balıktan hemde tavuktan yapılmış kokoreç tarifleri görünce hemen denemek istedim.
İlk önce balığın bol bol bulunduğu bugünler de balık kokoreç hazırladım.
Bu tarifi uygularken palamut gibi büyük balık tercih edin, kılçıklarını temizleyip, etlerini çıkarmak çok daha kolay oluyor.
Bol soğanla, biberle pişen, kılçıksız balığı bir de ekmeğin arasına yerleştirdiğiniz zaman çocuklarda seve seve yiyor.
Balık kokoreç bizim evde çok sevildi. 
Bu tarifin tavuklusunu hatta yürekle bile kokoreç yapıyorum ama asla bağırsakla hazırlanan gerçek kokoreçi kimse benden beklemesin : )
"Afiyetle Kalın"

balık kokoreç nasıl yapılır?
BALIK KOKOREÇ;
Malzemeler;
2 adet fileto kesilmiş palamut,
3 adet kuru soğan,
3 adet yeşil sivri biber,
1 adet kırmızı kapya biber,
2 diş sarımsak,
Varsa; bir kaç dal reyhan yaprağı,
Tuz, kırmızı pul biber, sıvı yağ,
Servis için;
Ekmek ve roka yaprakları.

temizlenmiş palamut balığı
BALIK KOKOREÇ TARİFİ;
Palamutları balıkçıdan alırken fileto tarzı kestirin.
İyice yıkayıp, süzün.

Balıkları, balık tavasında ya da ızgarada çok az yağ kullanarak pişirin.

Kuru soğanları, sivri biberi, kırmızı kapya biberi, küçük küçük doğrayın.
Tencereye sıvı yağ dökün içine sırası ile önce soğanları, sonra biberleri ve dövülmüş sarımsakları ekleyerek sote yapmaya başlayın.
Balıkların kılçıklarını çıkarın, ufak parçalar haline getirin.
Balıkları da tencereye ekleyin.
Diğer sebzeler ile pişmeye başlayan balığın üzerine tuzunu serpin, istediğiniz baharatları (mesela kırmızı pul biber gibi) ekleyin.
Ben reyhan yaprağı da ekledim.
Hep birlikte 5-10 dakika daha pişirdikten sonra ocağı kapatın.

Ekmeği yarım veya çeyrek olarak kesin.
Yıkayıp, süzdüğünüz roka yapraklarını dizin.
Üzerine pişirdiğiniz balık sotesinden 1-2 kaşık yerleştirin.
İsterseniz çiğ kuru soğan ya da kornişon turşu da ekleyebilirsiniz.
"Afiyet Olsun"