İşte bu pancar dolması da o gün yaptığım tarifler arasındaydı.
Pancarın ortasını kabak oyacağı ile oyup, dolma hazırladım.
Dolmayı zeytinyağlı hazırladım, pirinçler pancarın muhteşem rengi ile kırmızıya büründüler.
Üzerine kendi içinden çıkan yuvarlaklardan kapak yaptım.
Servis yaparken sarımsaklı yoğurdun üzerinde servis yaptım.
"Afiyetle Kalın"
PANCAR DOLMASI;
Malzemeler;
4 adet kırmızı kök pancar,
1 büyük çay bardağı pirinç,
1 adet kuru soğan,
3-4 dal maydanoz,
3-4 dal dereotu,
1 yemek kaşığı dolmalık fıstık,
1 yemek kaşığı kuş üzümü,
1 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
Tuz, 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ.
Pişirmek için;
Tuz ve yarım çay bardağı sıvı yağ.
Servis için;
2 su bardağı yoğurt,
2 diş sarımsak.
TARİFİ;
Pancarları yıkayın, kabuklarını soyun.
Kabak oyacağı ile tam ortasından başlayarak, dibi sağlam kalacak şekilde pancarı oyun.
Dolmanın iç malzemesini hazırlamak için;
Soğanları küçük doğrayın veya rendeleyin.
Pirinci, ince ince doğradığınız maydanoz ve dereotunu, diğer malzemeleri, yağını ve tuzunu ekleyerek karıştırın.
İç malzemesini çiğ olarak pancarların içine yerleştirin.
İçini oyarken çıkan yuvarlakları pancarın ağzına kapak yapın.
Hazırladığınız pancar dolmalarını tencerenin içine dizin.
Üzerine tuz serpin ve yağ gezdirin.
Pancarların üzerini biraz aşacak kadar su ilave edin.
Kısık ocakta ağır ağır pişirin.
Pancar sert bir malzeme olduğu için, pişmesi biraz zaman alabilir.
Piştikten sonra soğuyan dolmaları sarımsaklı yoğurdun üzerine yerleştirerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"