19 Şubat 2014 Çarşamba

EZOGELİN ÇORBASI

Soup
Ezogelin çorbasını çok severim, benim için 1.sırada ezogelin, 2.sırada mercimek çorbası gelir.
İki çorba birbirine yakın tatlarda gibi gözükse de ezogelinin katıklı yağı, bol baharatı çorbanın tadını farklı yapar.
Bu çorbayı vakit darlığında düdüklü tencerede yapabilirsiniz, basınç altında iyice piştiği için tadı ayrıca çok güzel oluyor.
Benim çocukluğumda hazır çorba pek yoktu, sonra Çapamarka diye bir markanın çorbaları çıktı.
Özellikle Ezogelin çorbası çok popüler oldu, çorbanın paketinde yöresel kıyafetler giymiş tahta kaşıkla çorba içen köylü bir kız resmi vardı.
Çorbanın tadından aklımda kalan tek şey çok baharatlı oluşuydu.
Annem pek hazır çorba almazdı (ne iyi yaparmış) eve hazır çorba nadir girdiği için piştiği zaman baharatı ağzımı yaksa da çok severek içerdim 😊
"Afiyetle Kalın"

soup
EZOGELİN ÇORBASI;
Malzemeler;
1 büyük çay bardağı (ajda bardak) kırmızı mercimek,
2 yemek kaşığı ince bulgur,
1 yemek kaşığı pirinç,
1 yemek kaşığı salça,
1 adet orta boy soğan,
3 yemek kaşığı sıvıyağ,
1 çay kaşığı kimyon,
3-4 su bardağı et suyu, yoksa içme suyu,
Tuz,
Katık için;
2 yemek kaşığı tereyağ,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
1 yemek kaşığı kuru nane.

 soup

EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ;
Mercimek, bulgur ve pirinci ayıklayıp yıkayın.
Tencereye sıvı yağ dökün, soğanı küçük küçük doğrayıp yağda sotelemeye başlayın.
Salçayı ilave edip 1-2 dakika pişirin.
Yıkayıp süzdüğünüz mercimek, bulgur ve pirinci ilave edin, 5 dakika kadar kavurun.
Damak tadınıza uygun baharatları ve tuzunu ilave edin.
Varsa 3-4 bardak et suyunu yoksa normal su ilave edip, kaynamaya bırakın.
Kısık ateşte ağır ağır çorbanızı pişirin.
Not; 
Çorba pişince isterseniz olduğu gibi taneli bırakın, isterseniz el blenderi ile çırparak pürüzsüz hale getirin.
Ben blenderden geçirerek servis yapıyorum.
Katığını hazırlamak için;
Tereyağını eritin, içine kırmızı pul biber ve kuru nane ekleyin, nanenin yanmaması için ocağı hemen kapatın.
Hazırladığınız katığı çorbanın üzerine dökün.
Sıcak sıcak yanında limon dilimleri ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"

15 Şubat 2014 Cumartesi

KİVİ SOSLU MUHALLEBİ

the kiwi fruit pudding
C vitamini deposu kivi ile muhallebi yapmaya ne dersiniz?
Kivi hafif ekşimsi tadı olan bir meyve, hele bir de tam olgunlaşmamış bir kiviyi yerseniz uzun süre ağzınızda ki o buruk tadı atamazsınız.
Bu tarifte muhallebiyi pişirip, üzerine nişasta ve şekerle pişirdiğiniz kivili püreyi ekliyorsunuz.
Nişasta sayesinde püre jöleli gibi duruyor.
"Afiyetle Kalın"
the kiwi fruit pudding
KİVİ SOSLU MUHALLEBİ;
Malzemeler; (5 adet kup için)

1 litre süt,
3 yemek kaşığı nişasta,
2 çay bardağı un,
1 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
Kivili sos için;
3 adet olgun kivi,
2 yemek kaşığı nişasta,
2 yemek kaşığı toz şeker,
Yarım çay bardağı su,
Üzerini süslemek için;
Kivi dilimleri,
Kuruyemiş veya minik çikolata topları.

the kiwi fruit pudding
KİVİ SOSLU MUHALLEBİ TARİFİ;
Muhallebiyi pişirmek için;
Sütü ve diğer malzemeleri tencerede iyice karıştırın.
Dibini tutmaması için düşük ısıda ki ocakta koyulaşıncaya kadar karıştıra karıştıra pişirin.
Pişen muhallebiyi kuplara yada kaselere paylaştırın.
Not;
Kivili sosun üzerini dolduracağı bölüm için kupları tamamen değil 1 parmak eksik doldurun.
Muhallebinin soğuyup, üzerinin kabuk tutması için 10 dakika bekletin.
Soğuyan muhallebinin üzerine kaşıkla kivili sostan yerleştirip, üzerini düzleştirin.
Servis yaparken üzerini kuruyemiş veya minik çikolata topları ile süsleyin.
"Afiyet Olsun" 


11 Şubat 2014 Salı

KALP KURABİYE

Kalp Şeklinde Kurabiye
Sevgililer günü saçmalığı ile hiç bir ilgim yok, baştan söyleyeyim :)
Kalp şeklinde kurabiye bir tek sevgililer gününde lazım olmuyor.
Evlilik yıl dönümlerinde, sevdiğinizin doğum gününde kalp şeklinde kurabiye hazırlayabilirsiniz.
Kurabiye hamuru olarak çok severek kullandığım ıslak kurabiye (browni kurabiye) tarifinde ki hamuru kullanıyorum.
Bu hamur hemen toparlanması, dağılmadan-şekli bozulmadan piştiği için benim favori kurabiye hamurumdur.
Hazırladığım evlilik yıldönümü pastaları, muffin, kek, kurabiye, tart önerileri için bakınız;

Evlilik Yıldönümü Pastaları
"Afiyetle Kalın"