Yaz sıcakları tüm hızıyla devam ederken meyveli parfe tarifi vereyim.
Bu yaz kısa kısa gidip gelmek dışında memlekette tam bir tatil yapmadık, İstanbul'un bütün sıcağını burada yaşadık.
Sıcak ve nem yüzünden İstanbul oldukça bunaltıcı günler geçirdi.
1-2 gündür yağmurlu havanın etkisi ile biraz olsun sıcaklar azaldı.
Sıcak hava demek hafif yemekler demek, dondurma demek, parfe demek, buz gibi içecekler demek.
Bende son yayınlarımda hep hafif yemekler, salatalar, içecekler ve dondurma tarifleri verdim.
Bugünkü tarifim olan meyveli parfe çok pratik bir tarif.
İstediğiniz meyvenin püresi ile çok kolay hazırlayabilirsiniz.
Bu tarifte ben çilek ve karadut kullandım ama karadut-çilek-vişne-böğürtlen gibi özellikle renkli olan meyveleri kullanabilirsiniz.
Ben şık sunum, rahat servis yapabilmek için tek kişilik güllü silikon kalıpları kullandım.
İsterseniz baton yada yuvarlak dilimli kek kalıbında bütün yapabilirsiniz.
Bütün yaparsanız içine damla çikolata ekleyebilir, meyve parçalarını dişe dokunur şekilde doğrayarak ekleyebilirsiniz.
Birde muhallebi ile hazırlanan parfeler var, yıllar önce onun tarifini BURADA vermiştim.
"Afiyetle Kalın"
26 Ağustos 2016 Cuma
23 Ağustos 2016 Salı
DOMATES KEBABI (FRENK TAVASI)
Domates kebabı, Frenk kebabı, Frenk tavası bu tarifin bir kaç tane ismi var.
Frenk bazı bölgelerde domatesin diğer adı, eskiden yabancılara "Frenk" denirmiş.
Domates de Türk mutfağına sonradan (19. y.y başları) geldiği için adı Frenk yani "yabancı" olarak anılmış.
Özellikle Urfa'da bu yemeğe domates kebabı değil mutlaka "Frenk Tavası" deniyor.
En güzel domatesler yaz aylarında bulunduğu için tam bir yaz yemeği.
Bu tarifi isterseniz tencerede de yapabilirsiniz ama köfteleri fırında daha güzel piştiği için benim önerim kesinlikle fırında pişirmeniz olacaktır.
Birde tam sığacağı, hiç boşluk kalmayacağı bir kap kullanın, piştikçe domates ve köfte hacmini kaybedip küçüldüğü için yayılmadan daha iyi pişiyor ve görünüyorlar.
"Afiyetle Kalın"
DOMATES KEBABI (FRENK TAVASI);
Malzemeler; (2 kişilik)
4 adet büyük boy domates,
1 çay bardağı su,
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı domates salçası,
Tuz,
Köftesi için;
300 gram orta yağlı kıyma,
1 adet kırmızı biber (çuşka),
1 adet orta boy kuru soğan,
Tuz, karabiber.
DOMATES KEBABI (FRENK TAVASI) TARİFİ;
Kıymayı, rendelenmiş soğan, minik minik doğranmış kırmızı biber, tuz ve karabiber ile iyice yoğurun.
Domatesleri yıkayın, pişireceğiniz fırın kabına sap kısmı aşağı gelecek şekilde dizin.
Bıçakla üzerinden (dibini ayırmadan) bir kaç yerinden kesin.
Hazırladığınız köfte harcını kestiğiniz deliklere eşit şekilde doldurun.
1 çay bardağı su, salça ve tuzu karıştırın, hazırladığınız domateslerin üzerine dökün.
Not;
Sakın çok fazla su kullanmayın, domates piştikçe kendi suyunu bırakıyor.
Üzerini alüminyum folyo ile kapatın.
Fırında 180 derecede pişirmeye başlayın.
15 dakika sonra üzerinde ki folyoyu alarak pişirmeye devam edin.
Sıcak olarak servis yapın.
Frenk bazı bölgelerde domatesin diğer adı, eskiden yabancılara "Frenk" denirmiş.
Domates de Türk mutfağına sonradan (19. y.y başları) geldiği için adı Frenk yani "yabancı" olarak anılmış.
Özellikle Urfa'da bu yemeğe domates kebabı değil mutlaka "Frenk Tavası" deniyor.
En güzel domatesler yaz aylarında bulunduğu için tam bir yaz yemeği.
Bu tarifi isterseniz tencerede de yapabilirsiniz ama köfteleri fırında daha güzel piştiği için benim önerim kesinlikle fırında pişirmeniz olacaktır.
Birde tam sığacağı, hiç boşluk kalmayacağı bir kap kullanın, piştikçe domates ve köfte hacmini kaybedip küçüldüğü için yayılmadan daha iyi pişiyor ve görünüyorlar.
"Afiyetle Kalın"
Diğer köfteli tariflerimi görmek için, bakınız; Köfteli Tarifler
DOMATES KEBABI (FRENK TAVASI);
Malzemeler; (2 kişilik)
4 adet büyük boy domates,
1 çay bardağı su,
5-6 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı domates salçası,
Tuz,
Köftesi için;
300 gram orta yağlı kıyma,
1 adet kırmızı biber (çuşka),
1 adet orta boy kuru soğan,
Tuz, karabiber.
DOMATES KEBABI (FRENK TAVASI) TARİFİ;
Kıymayı, rendelenmiş soğan, minik minik doğranmış kırmızı biber, tuz ve karabiber ile iyice yoğurun.
Domatesleri yıkayın, pişireceğiniz fırın kabına sap kısmı aşağı gelecek şekilde dizin.
Bıçakla üzerinden (dibini ayırmadan) bir kaç yerinden kesin.
Hazırladığınız köfte harcını kestiğiniz deliklere eşit şekilde doldurun.
1 çay bardağı su, salça ve tuzu karıştırın, hazırladığınız domateslerin üzerine dökün.
Not;
Sakın çok fazla su kullanmayın, domates piştikçe kendi suyunu bırakıyor.
Üzerini alüminyum folyo ile kapatın.
Fırında 180 derecede pişirmeye başlayın.
15 dakika sonra üzerinde ki folyoyu alarak pişirmeye devam edin.
Sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
19 Ağustos 2016 Cuma
VİŞNELİ ALT ÜST KEK
Vişneli tariflere son hızla devam ediyorum.
Vişne ile hazırladığım tarifler yayınlanmayı bekliyor diye daha önce bahsetmiştim.
Bu kek tarifi dışında bir de vişneli bamya ve vişneli tart kek tarifim olacak.
Bugünkü tarifimiz vişneli alt üst kek, yani vişneleri kalıbın dibine diziyorsunuz üzerine kek hamurunu döküyorsunuz.
Piştikten sonra servis tabağına ters çeviriyorsunuz, vişne taneleri üstte kalmış oluyor.
Bu şekilde alt üst keki hemen hemen bütün meyvelere uygulayabilirsiniz ben daha önce de pek çok meyveye bu uygulamayı yapıp, tariflerini buradan yayınlamıştım.
Bakınız;
Ananaslı Kek
Mürdüm Erikli Bademli Kek
Taze İncirli Kek
Şeftalili Alt Üst Kek
Vişne ile hazırladığım tarifler yayınlanmayı bekliyor diye daha önce bahsetmiştim.
Bu kek tarifi dışında bir de vişneli bamya ve vişneli tart kek tarifim olacak.
Bugünkü tarifimiz vişneli alt üst kek, yani vişneleri kalıbın dibine diziyorsunuz üzerine kek hamurunu döküyorsunuz.
Piştikten sonra servis tabağına ters çeviriyorsunuz, vişne taneleri üstte kalmış oluyor.
Bu şekilde alt üst keki hemen hemen bütün meyvelere uygulayabilirsiniz ben daha önce de pek çok meyveye bu uygulamayı yapıp, tariflerini buradan yayınlamıştım.
Bakınız;
Ananaslı Kek
Mürdüm Erikli Bademli Kek
Taze İncirli Kek
Şeftalili Alt Üst Kek
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)