11 Ocak 2018 Perşembe

ISPANAK KÖKÜ TURŞUSU

Muhterem'le Afiyetle
Kasım ayında sırayla turşu tarifleri vermiş, "şimdilik turşu tariflerini bitiriyorum" demiştim.
Bugünlerde kış sebzeleri ile hazırladığım turşular olgunlaşmaya başladı.
Onların tariflerini verme zamanı geldi.
Kışlık sebzelerden turşu denince sanırım akla önce lahana turşusu geliyor.
Ben henüz lahana kurmadım, ıspanak kökü, karnabahar ve pancarlı karnabahar turşusu kurdum.
Turşuları çiğden hazırladığım için olgunlaşma süreleri biraz daha uzun oluyor.
Bugünkü tarifimiz olan ıspanak kökü turşusunu da hiç pişirmeden çiğden yaptım.
Son dönemde bütün turşularımda yaptığım gibi bunda da kaynar su kullandım.
Karnabahara göre daha narin bir yapısı olduğu için daha önce oldu.
Hiç ezilmeden, yumuşamadan 15 gün içinde güzel bir turşu oluştu.
Diğer turşu tariflerimde olduğu gibi bunda da bol resimli bir yazı hazırladım.


9 Ocak 2018 Salı

EVLİLİK YILDÖNÜMÜ İÇİN KALPLİ MUHALLEBİ

Muhterem'le Afiyetle
Bugün eşimle 31. evlilik yıldönümümüz.
Her yıl 9 Ocak'ta İstanbul da havalar hem çok soğuk, hemde genellikle karlı olurdu.
Hatta geçen yıl 9 Ocak'ta o kadar çok kar vardı ki evlilik yıldönümü için yapacağım tarifin malzemelerini almaya gidememiştim, evde olan malzemelerle hazırlamıştım.
Bu yıl havalar hep ılıman gitti, bu kış hiç kar yağacakmış gibi durmuyor😕
Bu konu beni kuraklık olurda susuz kalırsak diye düşündürüyor, Rabbim hakkımızda hayırlısını nasip etsin İnşaAllah.
Önce ki yıllarda hazırladığım evlilik yıldönümü pastaları, muffin, kek, kurabiye, tart önerileri için bakınız;
Evlilik Yıldönümü Pastaları


7 Ocak 2018 Pazar

KAĞITTA KOKUSUZ HAMSİ

Muhterem'le Afiyetle
Balık sever misiniz?
Peki hamsi sever misiniz?
Balık sevenlerin çoğu hamsiye bayılır.
Bendeniz ise balıkla aram iyi olmadığı için sadece büyük balıkları (palamut-çinekop) yiyebiliyorum.
Eşim her türlü balığı çok sevdiği için hamsiyi de onun için alıyoruz.
Eşimin balık sevmesi sayesinde balık kategorisine oldukça fazla tarif ekleyebiliyorum.
Son dönemlerde yeni ve farklı tarif veya balık olmadığı için balık tarifi vermemiştim.
Geçenlerde eşim hamsinin kokusuz olarak pişirilmesi ile igili bir video izlemiş, banada gösterince bende hemen ilk aldığımız hamsi ile denedim.
Gerçekten bu yöntemle evde ağır bir koku olmuyor, üstelik fırın-mutfak hatta tava bile kirlenmiyor.
Tek yapmanız gereken hamsileri mısır ununa buladıktan sonra yağlı kagıdın üzerine tava büyüklüğünde dizmek, üzerine tekrar yağlı kağıt kapatıp kenarlarını kıvırmak.
Ondan sonra bu kağıtta ki hamsiyi ocakta tavanın içinde arada bir çevirerek pişirmek.
Hamsi çabuk pişen bir balık olduğu için yağlı kağıt yanmadan pişmiş oluyor.
Servis sırasında üzerinde ki kağıdı keserek çıkarın ve servis tabağına yerleştirin.
Servis tabağınız bile bu şekilde çok az kirleniyor.
Eğer dondurucunuzda yeriniz varsa balıkları bu şekilde hazırlayıp dondurucuya kaldırabilir, istediğiniz zaman uğraşmadan pişirebilirsiniz.
"Afiyetle Kaılın"