5 Şubat 2019 Salı

FIRINDA BEŞAMELLİ PAZI

Muhterem'le Afiyetle
Pazı, kış aylarının yeşil yaprakları sebzelerinden birisidir.
Narin yapraklıdır, fazla pişirilmeye yada haşlanmaya dayanmaz.
Pazı en çok sarma olarak sevilir.
Sarma yaptığınız zaman narin yapraklarını kaynatmadan, kaynar suya batırıp çıkarmanız bile yumuşaması için yeterli olacaktır.
Bugünkü tarifimizde pazı, önce çok az haşlanıyor sonra beşamalle birleşip, üzerinde kaşar peynir ile fırında pişiriliyor.
Beşamelli tariflerde, genellikle beşamel sebzenin üzerine yayılır fakat bu tarifte pazı beşamelle karıştırılıyor.
Bu yazıyı yazarken, daha önce patates püresi ile hazırladığım "Püreli Ispanak Graten" ve "Fırında Püreli Sultani Bezelye" tariflerinde ki gibi "zeminde patates püresi olsa nasıl olurdu?" fikri aklıma düştü.
Eminim o hali de çok güzel olacaktır, daha hacimli olacaktır, içinde ki püre sebebiyle çocukların daha çok ilgisini çekecektir.
En kısa zamanda patates püresi ile pişirmeyi bir kenara yazdım ✏


2 Şubat 2019 Cumartesi

HURMALI TOP KEK

Muhterem'le Afiyetle
Bugünkü tarifimiz, daha çok Ramazan ayında tüketilen hurma ile yapılan top kek tarifi.
Bu tarif şimdi yaramasa da daha sonra işinize yarayacaktır.
Ramazan bu yıl 6 Mayıs'ta başlayacakmış, şunun şurasında Ramazan'a ne kaldı ki😊
Ramazan ayında bazen evde fazla hurma olabiliyor.
Yumuşak ve lezzetli olanlar her zaman meyve veya kuruyemiş niyetine yeniyor ama ya kuru olanlar?
Bir kaç defa kuru ve fazla lezzetli olmayan hurmalarla karşılaşınca hurmaları değerlendirmek için bazı tarifler de kullandım.
Bugünkü tarifim 3. hurma tarifi olacak.
Bu tarifte hurmaları şeker, vanilya, tarçın çubuğu ve bir miktar su ile pişirdim.
Yumuşayan hurmaları, kek hamuruna ekledim.
Minik kek kapsüllerinde pişirdim.
Benim kullandığım kek kapsülleri biraz cansız olduğu için, içine fazla hamur dolduramadım.
Pişirirken mecburen muffin tepsisi kullandım.


22 Ocak 2019 Salı

MERCİMEK KÖFTESİ

Muhterem'le Afiyetle
Mercimek köftesi bir zamanlar beş çaylarının vazgeçilmez salatasıydı.
Günümüzde o kadar çok çeşitte salata tarifleri çıktı ki, mercimek köftesi eskisi kadar yapılmaz oldu.
Fakat yine de seveni çoktur, eskiyi yâd etmek için, halen çok seveni olduğu için yapılır.
Benim kızımda mercimek köftesini hatta kısırı çok sever.
Bugünkü tarifte gördüğünüz mercimek köftelerini, tatile geldiği zaman kızım için yapmıştım.
Mercimek köftesi yapmayı, Konya'lı olan komşum Meliha abladan 25 yıl önce öğrenmiştim.
Meliha abla bir araya geldiğimizde hemen mercimek köftesi yapardı, oğlumun okul toplantılarına gittiğim günlerde kızıma bakardı.
İyi komşulukların en kötü tarafı, taşınan komşuların arkasından anılarla başbaşa kalmak sanırım 😔