Günümüzde o kadar çok çeşitte salata tarifleri çıktı ki, mercimek köftesi eskisi kadar yapılmaz oldu.
Fakat yine de seveni çoktur, eskiyi yâd etmek için, halen çok seveni olduğu için yapılır.
Benim kızımda mercimek köftesini hatta kısırı çok sever.
Bugünkü tarifte gördüğünüz mercimek köftelerini, tatile geldiği zaman kızım için yapmıştım.
Mercimek köftesi yapmayı, Konya'lı olan komşum Meliha abladan 25 yıl önce öğrenmiştim.
Meliha abla bir araya geldiğimizde hemen mercimek köftesi yapardı, oğlumun okul toplantılarına gittiğim günlerde kızıma bakardı.
İyi komşulukların en kötü tarafı, taşınan komşuların arkasından anılarla başbaşa kalmak sanırım 😔
Tarifimize geri dönersek;
Mercimek köftesine şekil verilirken genellikle elle sıkılıp bırakılarak el izi çıkarılır.
Ben o halini değil de kroket görünümünü sevdiğim için bu tarz köfteleri hep kroket şeklinde hazırlıyorum.
Daha önce tarifini verdiğim Patates köftesini de yine bunun gibi kroket şeklinde hazırlıyorum😊
Gün masaları ve mönüleri için kırmızı mercimekle yapılan bir salata tarifim daha var.
Adı "Kırmızı Mercimek Ezmesi" olan tarif 👉BURADA
"Afiyetle Kalın"
MERCİMEK KÖFTESİ;
Malzemeler;
1 su bardağı kırmızı mercimek,
1,5 su bardağı ince bulgur,
1 adet orta boy kuru soğan,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı biber veya domates salçası,
Tuz, kırmızı pul biber, kimyon,
Yarım demet maydanoz,
5-6 adet taze soğan,
Yarım limonun suyu,
Servis için;
Kıvırcık yaprakları,
Limon dilimleri.
MERCİMEK KÖFTESİ TARİFİ;
Kırmızı mercimeği ayıklayıp, yıkayın.
Tencerenin içine mercimekleri koyun, üzerini biraz aşacak kadar sıcak su doldurun.
Mercimekler yumuşadığı zaman, ayıklayıp yıkadığınız ince bulguru ilave edin.
Bulguru ilava ettikten sonra ocağı kapatın.
Bulgur yumuşayıncaya kadar tencerenin kapağını kapalı tutun.
Bulgur yumuşadıktan sonra kapağı açın, bir kaç kere karıştırın.
Kuru soğanı küçük küçük doğrayın.
Küçük bir el tavasına zeytinyağını dökün.
İçine doğradığınız soğanları ilave edin, pişirmeye başlayın.
Soğanlar kavrulmaya başlayınca salçayı ilave edin.
Kırmızı pul biberi, kimyonu da bu aşamada ilave edebilirsiniz.
Hazırladığınız soğanlı-salçalı katığı haşlanmış mercimek ve bulgura ilave edin.
Damak tadınıza uygun tuzunu ilave edin.
Hepsini birlikte yoğurun.
Taze soğanı, maydanozu ince ince doğrayın.
Limonun suyunu sıkın.
Doğradığınız yeşillikleri, limon suyunu, pişmiş olan mercimek ve ince bulgurun içine ekleyin.
Yeşilliklerin fazla hırpalanmaması için yavaşça karıştırarak birbirine yedirin.
Hazırladığınız karışımdan yumurta büyüklüğünde bir parça alıp elinizle şekil verin.
İsterseniz klasik mercimekli köfte şekli olan, elinizle sıkarak el izinizi çıkarın.
Veya resimdeki gibi kroket şeklini verin.
Hazırladığınız mercimek köftelerini yıkayıp, kuruladığınız kıvırcık yapraklarının üzerine dizin.
Ayrıca bol kıvırcık yaprağı ve limon dilimleri ile servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...