14 Haziran 2022 Salı

AKŞAM YEMEĞİ-28

Muhterem'le Afiyetle
Bu masayı geçen yaz köyde olduğumuz günlerde hazırlamıştım.
Temmuz ayının ortalarıydı, havaların iyice ısınmaya başladığı günlerdi.
Kastamonu'da Enginar bulamadığım için, giderken İstanbul'dan bol bol Enginar getirmiştim.
Getirdiğim enginarlarla, çocukların köye geldiği günlerde masalar hazırlayıp, tariflerimde kullanırım diye düşünmüştüm.
İlk olarak zeytinyağlı, bezelyeli olarak bu masadaki enginarları pişirdim.
Diğer enginarları pişirmeye fırsat bulamadan 11 Ağustos'ta, Bozkurt'ta sel felaketi oldu.
Daha önce sel felaketi ile ilgili, o günlerde yaşananlarla ilgili bir yazı hazırlamıştım.
Bizim köyümüzde de elektrik, telefon hatları ve internet kesilip günlerce gelmeyince, mecburen toparlanıp, Kastamonu Merkez'e gitmek zorunda kalmıştık.
Sonraki günlerde diğer enginarları Kastamonu'da oğlumun evinde pişirmek kısmet olmuştu.

8 Haziran 2022 Çarşamba

IŞGINLI, SEMİZOTU SALATASI

Muhterem'le Afiyetle
Bugünkü tarifimin ana malzemesi; Işkın.
Işkın'ı yıllardır pazar tezgahlarında, seyyar satıcılarda görüyordum ama alışık olmadığımız bir şey olduğu için almıyordum.
Bahar aylarında bir anda her yerde önüme çıkmaya başlayınca, yenilebilir ot tariflerimin arasında Işkın da bulunsun diyerek 1 demet aldım.
Işkını aldıktan sonra "onunla neler yapabilirim?" Diye araştırdım. 
Daha çok çiğ olarak tüketilen tarifler, salata olarak hazırlanan tarifler karşıma çıktı.
Bende daha çok salata türü tarifler için kullandım.
Birisi bugünkü tarifimiz olan "ışkınlı, semizotu salatası" oldu.
Işkının ekşi tadı tadı ile semizotunun çok iyi uyum sağlayacağını düşünerek böyle bir salata yapmaya karar verdim.
Ekşi lezzetleri sevenler için ortaya çok güzel bir tarif çıktı. 
Ayrıca sıcak günlerde çok güzel iyi giden "Işgınlı Cacık" hazırladım.
Birde şahane bir crumble tarifi karşıma çıktı.
Crumble yapımında, lezzetlenmesi ve ekşiliğini kırması için çilekte vardı.
Ayrıca kırıntı hamurunda yulaf ezmesi kullanılmıştı.
Tabii ki bu tarifi de denedim.
Birde "bu ekşilik soğuk bir içecekte çok iyi olur" diye düşündüm ve Milkshake hazırladım.
Bu tariflerin hepsini ayrıca yayınlayacağım.

1 Haziran 2022 Çarşamba

FIRINDA PATATES PÜRELİ HODAN

Muhterem'le Afiyetle
Bahar aylarının en sevdiğim tarafı taptaze otların ve yeşilliklerin ortaya çıkması oluyor.
Pazarlarda çok çeşitli otlar olsa da insan önce kendi bildiği otları alıp, pişiriyor.
Bugünkü tarifimin ana malzemesi; başka yerlerde Kaldirik-Ispıt-kabalak-tomara gibi isimlerle bilinen, bizim oralar ise "Hodan" olarak bilinen bir ot.
Bahar gelince Hodan özellikle çayırlarda, otlak alanlarda kendini gösterir.
Geçen ay Ramazan bayramı için köye gittiğimizde evimizin çevresi körpecik Hodan'larla doluydu.
Elbette fırsat bulur bulmaz Hodan topladım, haşladım, porsiyonladım ve buzluğa kaldırdım.
Bizde en az 1 poşet hodan buzlukta mutlaka bulunur.
Bu sayede Hodanın olmadığı diğer mevsimlerde de buzlukta ki hodanları kullanıp, tarifler hazırlayabiliyoruz.
Önümüzde ki günlerde farklı otlarla hazırladığım tariflere de yer vereceğim.