Savyer bisküvi, nam-ı diğer kedi dili bisküvi pratik tatlılarda bizlere epey bir kolaylık sağlıyor.
Eskiden beri bu bisküviyi biliyordum ama piyasada pek bulamıyordum.
Yaz başlangıcında BİM haftanın ürünü olarak kedi dili bisküvi satıyordu.
Hemen bir paket aldım ama yapılacak-denenecek o kadar çok tarif ve seçenek var ki, kıyıpta hiç birinde kullanamıyordum!
BİM'de zaten ürün anında bitmiş, yeni üründe gelmedi.
Dar günde kullanmak için erzak saklarmış gibi, daha iyi bir tarif çıkarsa diye ben bir paket bisküviyi saklıyordum.
Taki geçen haftaya kadar, geçen hafta bir baktım Kiler'de ekmek bölümünde epey bir stok yapılmış olarak savyer bisküvi satılıyor.
İlk işim evdeki bisküviyle tatlı yapmak oldu.
Nasıl olsa artık Kiler'de bol miktarda var.
*Kemal enişte bu tatlı senin için.
"Afiyetle Kalın"
SAVYER BİSKÜVİLİ TATLI;
Malzemesi;
1 Paket savyer bisküvi,
1 Paket vanilyalı pasta kreması,
1 Litre süt,
1 Paket Dr. Oetker çikolatalı sos,
1 Paket Ülker napoliten çikolata,
3 Kaşık hindistan cevizi,
TARİFİ;
Kedi dili bisküvilerinizin yarısını, bir kaseye koyduğunuz sütle ıslatıp servis tabağına dizin.
Üzerine tarifine uygun hazırladığınız pasta kremasından bolca sürün.
Bisküvilerin diğer yarısını da sütle ıslatıp kremanın üzerine (önceki bisküviyi enine dizdiyseniz, ikinci katı boyuna dizin # bu şekilde) kapatın.
Çikolatalı sosu 2.5 bardak sütle pişirin, sıcakken içine napoliten çikolatayı atıp iyice eritin.
Hazırladığınız sosu tatlınızın üzerine bolca döküp, hindistan cevizini serpin.
"Afiyet Olsun"
30 Eylül 2006 Cumartesi
28 Eylül 2006 Perşembe
KOLYOZ PİLAKİ
Balık yiyemediğim halde bu kadar balık tarifi veriyorsam, balığı sevseydim durum ne olurdu bilemiyorum.
Tabii bu işte eşimin balığı çok sevmesi, eve sık sık balık alıp gelmesininde parmağı yok değil!
Bu ara derseniz, her hafta balık pişirir oldum.
Yazın ne kadar rahattım oysa!
Ramazandan önce eşim kendisi için 1 kilo hamsi almış, bende hadi fazla sızlanmadan pişireyimde balık özlemini gidersin diye düşünürken, bir baktım başka bir poşette değişik bir cins 4 adet balık daha var.
"Bunca balık ne olacak, bunları niye aldın?" diye sordum.
"Değişik bir balık pişirir tarifini sayfanda yayınlarsın diye senin için aldım, üstelik adını bile öğrendim, balığın adı Kolyoz'muş" dedi.
Haydaa, buyrun burdan yakın! Ne diyebilirsiniz ?
Böyle bir laftan sonra, hemen "bana fazla zararı olmayacak şekilde nasıl pişirebilirim?
Kolyoz nasıl pişirilirse iyi olur" derken, rahmetli Tuğrul Şavkay'ın Hürriyet gazetesi için hazırladığı yemek ansiklopedisinin "balıklar" bölümünde, Kolyoz hakkında bir bilgiye rastladım.
"Kolyoz, Uskumru ailesindenmiş, Uskumruya benzermiş ama Uskumru kadar lezzetli değilmiş"
Neyse bir gün önce hamsiyi kızartmıştım, evde hâlâ kokusu vardı "bu seferde balığı fırına vereyim bari" dedim ve pilakisini yaptım.
Bu arada inanılmaz kılçığı var, temizle temizle bitmiyor, yerken de kılçıklarla boğuşmaya iyi geliyorsunuz.
Allah'tan balığı yemem için fazla ısrar olmadı.
"Afiyetle Kalın"
KOLYOZ PİLAKİ;
Malzemeler;
4 Adet Kolyoz balığı,
2 Adet kırmızı biber,
3 Adet yeşil biber,
4 Adet domates,
3 Adet kuru soğan,
1 Demet maydanoz,
Tuz,limon,sıvı yağ
KOLYOZ PİLAKİ TARİFİ;
Bütün sebzeleri sotelik doğrayın.
Fırına dayanıklı bir tepsiye doğradığınız sebzeleri yerleştirin.
Sebzelerin üzerine balıkları yerleştirip, balıkların üzerine birer yemek kaşığı sıvı yağ gezdirin.
Tuzunu serpip,1 su bardağı su ileve edin.
Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kaplayın.
Sıcak fırında yarım saat pişirin, folyoyu açıp 10 dakika daha pişirin.
"Afiyet Olsun"
Tabii bu işte eşimin balığı çok sevmesi, eve sık sık balık alıp gelmesininde parmağı yok değil!
Bu ara derseniz, her hafta balık pişirir oldum.
Yazın ne kadar rahattım oysa!
Ramazandan önce eşim kendisi için 1 kilo hamsi almış, bende hadi fazla sızlanmadan pişireyimde balık özlemini gidersin diye düşünürken, bir baktım başka bir poşette değişik bir cins 4 adet balık daha var.
"Bunca balık ne olacak, bunları niye aldın?" diye sordum.
"Değişik bir balık pişirir tarifini sayfanda yayınlarsın diye senin için aldım, üstelik adını bile öğrendim, balığın adı Kolyoz'muş" dedi.
Haydaa, buyrun burdan yakın! Ne diyebilirsiniz ?
Böyle bir laftan sonra, hemen "bana fazla zararı olmayacak şekilde nasıl pişirebilirim?
Kolyoz nasıl pişirilirse iyi olur" derken, rahmetli Tuğrul Şavkay'ın Hürriyet gazetesi için hazırladığı yemek ansiklopedisinin "balıklar" bölümünde, Kolyoz hakkında bir bilgiye rastladım.
"Kolyoz, Uskumru ailesindenmiş, Uskumruya benzermiş ama Uskumru kadar lezzetli değilmiş"
Neyse bir gün önce hamsiyi kızartmıştım, evde hâlâ kokusu vardı "bu seferde balığı fırına vereyim bari" dedim ve pilakisini yaptım.
Bu arada inanılmaz kılçığı var, temizle temizle bitmiyor, yerken de kılçıklarla boğuşmaya iyi geliyorsunuz.
Allah'tan balığı yemem için fazla ısrar olmadı.
"Afiyetle Kalın"
KOLYOZ PİLAKİ;
Malzemeler;
4 Adet Kolyoz balığı,
2 Adet kırmızı biber,
3 Adet yeşil biber,
4 Adet domates,
3 Adet kuru soğan,
1 Demet maydanoz,
Tuz,limon,sıvı yağ
KOLYOZ PİLAKİ TARİFİ;
Bütün sebzeleri sotelik doğrayın.
Fırına dayanıklı bir tepsiye doğradığınız sebzeleri yerleştirin.
Sebzelerin üzerine balıkları yerleştirip, balıkların üzerine birer yemek kaşığı sıvı yağ gezdirin.
Tuzunu serpip,1 su bardağı su ileve edin.
Tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kaplayın.
Sıcak fırında yarım saat pişirin, folyoyu açıp 10 dakika daha pişirin.
"Afiyet Olsun"
26 Eylül 2006 Salı
DOMATESLİ PİLAV
Yaz bitti!
Gerçek domatesler bitmeden, bir domatesli pilav yapalım diye düşündüm.
Gerçek domateslerle yaptığınız pilav daha lezzetli ve mis gibi domates kokulu oluyor.
Peki pilav pişirme yönteminiz nedir?
Ben evliliğimin ilk yıllarında pilav pişirirken, haşlama usulü denen yöntemle, yani önce yağda şehriyeyi kavurup ölçüyle suyunu ilave edip, kaynayan suya pirinci ekliyordum.
Sonraki yıllarda pirinci kavurup, suyunu daha sonra eklemeye başladım ama bu iki yöntemde de pirinci pişirmeden hemen önce yıkayıp, hiç ıslatmıyordum.
Sanki pirinci saatler önceden ıslatırsam şişip, lapa olacakmış gibi geliyordu.
Ne kadar yanıldığımı ve ön yargılı olduğumu bu yaz anladım.
Misafirliğe gittiğimiz bir yerde evin hanımı, pirinci en az üç saat önce sıcak su ile ıslatmıştı.
Kavurarak normal bir şekilde pişirdi ve pirinçler hiç birbirine yapışmadı.
O günden beri bende mümkün olduğunca erken ıslatıp, pilavı öyle pişiriyorum.
Pirinç suyun içinde çekeceği kadar suyu çekiyor, daha az su ekleyerek pilavınızı pişiriyorsunuz.
Ne demiş Albert Einstein "Atomu parçalamak, ön yargıyı parçalamaktan kolaydır"
"Afiyetle Kalın"
Gerçek domateslerle yaptığınız pilav daha lezzetli ve mis gibi domates kokulu oluyor.
Peki pilav pişirme yönteminiz nedir?
Ben evliliğimin ilk yıllarında pilav pişirirken, haşlama usulü denen yöntemle, yani önce yağda şehriyeyi kavurup ölçüyle suyunu ilave edip, kaynayan suya pirinci ekliyordum.
Sonraki yıllarda pirinci kavurup, suyunu daha sonra eklemeye başladım ama bu iki yöntemde de pirinci pişirmeden hemen önce yıkayıp, hiç ıslatmıyordum.
Sanki pirinci saatler önceden ıslatırsam şişip, lapa olacakmış gibi geliyordu.
Ne kadar yanıldığımı ve ön yargılı olduğumu bu yaz anladım.
Misafirliğe gittiğimiz bir yerde evin hanımı, pirinci en az üç saat önce sıcak su ile ıslatmıştı.
Kavurarak normal bir şekilde pişirdi ve pirinçler hiç birbirine yapışmadı.
O günden beri bende mümkün olduğunca erken ıslatıp, pilavı öyle pişiriyorum.
Pirinç suyun içinde çekeceği kadar suyu çekiyor, daha az su ekleyerek pilavınızı pişiriyorsunuz.
Ne demiş Albert Einstein "Atomu parçalamak, ön yargıyı parçalamaktan kolaydır"
"Afiyetle Kalın"
DOMATESLİ PİLAV;
Malzemesi;
2 bardak önceden ıslatılmış pilavlık pirinç,
3 adet büyük boy domates,
1 yemek kaşığı tereyağ, 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz.
DOMATESLİ PİLAV TARİFİ;
Domatesleri rendeleyin, pilav tenceresin de suyunu salıp, çekinceye kadar pişirin.
Domatesin hiç suyunun kalmaması gerekiyor, sıvı yağı ilave edip domatesleri kavurun.
Domatesin üzerine daha önce ıslatıp süzdüğümüz pirinci ekleyip, kavurmaya devam edin.
Uygun ölçüde (pirincin cinsine göre bu ölçü değişiyor ) suyunu ve tuzunu ekleyip pişirin.
Bu arada bu pilav teflon tencerede pişirseniz bile çabuk dibini tutabiliyor, gözünüzü üstünden ayırmayın.
Piştikten sonra kapağını açıp, karıştırarak biraz havalandırın.
"Afiyet Olsun"
Malzemesi;
2 bardak önceden ıslatılmış pilavlık pirinç,
3 adet büyük boy domates,
1 yemek kaşığı tereyağ, 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz.
DOMATESLİ PİLAV TARİFİ;
Domatesleri rendeleyin, pilav tenceresin de suyunu salıp, çekinceye kadar pişirin.
Domatesin hiç suyunun kalmaması gerekiyor, sıvı yağı ilave edip domatesleri kavurun.
Domatesin üzerine daha önce ıslatıp süzdüğümüz pirinci ekleyip, kavurmaya devam edin.
Uygun ölçüde (pirincin cinsine göre bu ölçü değişiyor ) suyunu ve tuzunu ekleyip pişirin.
Bu arada bu pilav teflon tencerede pişirseniz bile çabuk dibini tutabiliyor, gözünüzü üstünden ayırmayın.
Piştikten sonra kapağını açıp, karıştırarak biraz havalandırın.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)