YE #54 Şımartan Meyveli Tatlar Etkinliği;
Bu pastayı "Emel'in Mutfağında" blogunda gördüm.
Mutlaka denemeliyim diyerek not aldım.
Kalp Kurabiye blogundan Deniz'in düzenlediği YE #54 Şımartan Meyveli Tatlar Etkinliği içinde aklıma ilk bu pasta geldi.
İçinde bol bol kivi vardı ve görüntüsü de bir etkinliğe katılacak kadar güzeldi.
Üstelik malzemelerine çok kolay ulaşılabilecek oldukça pratik bir pasta.
Kivilerin kararmaması için en son üzerine jöle sürülüyor ama ben hemen pasta tüketileceği beklemeyeceği için jöleyi sürmedim.
Eğer akşamdan sabaha bekleyecekse meyvelerin kararmaması için mutlaka jöle sürülmeli.
Birde benim kasem büyük olduğu için iç malzemesi biraz az geldi, fazladan kek dilimleri ve muz dilimleri ile bu boşluğu doldurdum.
Krem şanti hiç artmadığı için dış süslemesinde kullanamadım.
Bu tariften çok memnun kaldım, bir de çileklisini yaptım.
Tadı ve rengi ile çilekli olan da çok güzel oldu.
Bakınız;Çilekli Kümbet Pasta
"Afiyetle Kalın"
29 Nisan 2010 Perşembe
SULTANİ BEZELYE DİZMESİ
Mart ayında tam mevsimi iken 3 tane sultani bezelye tarifi verdim.
Bu tarif şimdilik elimde ki son sultani bezelye tarifi.
Eğer pazarda körpe bezelye bulabilirsem, Fatoş'un önerdiği gibi mısır ununa bulayıp, pişireceğim.
Bu tarifte Taze fasulye dizmesinden esinlendim.
Zeytinyağlı, hafif bir yemek oldu.
"Afiyetle Kalın"
Bu tarif şimdilik elimde ki son sultani bezelye tarifi.
Eğer pazarda körpe bezelye bulabilirsem, Fatoş'un önerdiği gibi mısır ununa bulayıp, pişireceğim.
Bu tarifte Taze fasulye dizmesinden esinlendim.
Zeytinyağlı, hafif bir yemek oldu.
"Afiyetle Kalın"
26 Nisan 2010 Pazartesi
HODAN-ISPIT YAPRAĞI SARMASI
Geçen hafta eşim ve abim 1 haftalığına memleketimiz Kastamonu'ya gittiler.
Dönüşte yöresel ürünler ve hodan (ıspıt) ile geldiler.
Sağolsun abim hodanı kendisi toplamış.
Hodanı yıllardır ya pazardan alırım yada memleketten gönderilir.
Poşeti ilk açtığımda gözlerime inanamadım, hodanın bugüne kadar aldığım hodanlarda hiç karşılaşmadığım güzellikte, büyüklükte ve bol yaprakları vardı.
Pazarda ki hodanların sapı, çiçeği, 3-4 adette yaprağı olur.
Hemen işe koyuldum, kavurmak ve yumurtalı yapmak için doğramaya başladım.
Ama yaprakları doğramaya içim elvermedi, akşam karalahana dolması saracaktım, dolma içi hazırdı, hemen hodanın yapraklarını ayırdım.
Saplarını ve çiçeklerini doğrayıp, haşladım.
Yapraklar narin olduğu için haşlamadan sadece kaynar suya daldırıp çıkardım, çok rahat sarıldı.
Tadını ve hafif kaygan yapısını kaybetmeden pişti.
"Afiyetle Kalın"
Poşeti açtığım zaman tezgahın üzerine yayılan, hodanın lila-mor renkteki çiçeklerini de bir kaseye toplayıp, resim çekmek için ayırdım.
Resimde görünen çiçekler gerçek hodan çiçekleridir.
HODAN (ISPIT) YAPRAĞI SARMASI;
Malzemeler;
Hodan yaprakları,
İç malzemesi;
200 gram yemeklik kıyma,
1,5 su bardağı pirinç,
Yarım demet incecik kıyılmış dereotu,
2 yemek kaşığı kuru nane,
2 adet robottan çekilmiş yada rendelenmiş kuru soğan,
2 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı zeytinyağ, tuz,
İsteğe bağlı baharat özellikle kırmızı pul biber, karabiber.
Pişirmek için;
Tuz ve 1 çay bardağı zeytinyağı.
Tarifi;
Hodanın saplarını koparıp, yapraklarını yıkayın.
Kaynar suya batırıp, çıkarın.
Hodan yaprakları narin olduğu için kaynatmanızı tavsiye etmiyorum.
İç malzemesini çiğden hazırlayıp, iyice karıştırın.
Hazırladığınız iç malzemesini yapraklara yerleştirip, sarın.
Sardığınız yaprakları önce bir tepsiye dizerseniz, büyük olanları tencerenin dibine, küçük olanları üstlere yerleştirme fırsatınız olur.
Sarmaları tencereye dizin.
Benim sarmaların sayısı az olduğu için küçük bir çorba tenceresine ancak sığdılar : )
Üzerine tuz ve 1 çay bardağı zeytinyağını döküp, sarmaların üzerine çıkacak kadar su ekleyin.
Tencerenin kapağını kapatmadan önce sarmaları sıkı tutması için, sarmaların üzerine bir tabak yerleştirin.
Kısık ateşte pişirin, sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Dönüşte yöresel ürünler ve hodan (ıspıt) ile geldiler.
Sağolsun abim hodanı kendisi toplamış.
Hodanı yıllardır ya pazardan alırım yada memleketten gönderilir.
Poşeti ilk açtığımda gözlerime inanamadım, hodanın bugüne kadar aldığım hodanlarda hiç karşılaşmadığım güzellikte, büyüklükte ve bol yaprakları vardı.
Pazarda ki hodanların sapı, çiçeği, 3-4 adette yaprağı olur.
Hemen işe koyuldum, kavurmak ve yumurtalı yapmak için doğramaya başladım.
Ama yaprakları doğramaya içim elvermedi, akşam karalahana dolması saracaktım, dolma içi hazırdı, hemen hodanın yapraklarını ayırdım.
Saplarını ve çiçeklerini doğrayıp, haşladım.
Yapraklar narin olduğu için haşlamadan sadece kaynar suya daldırıp çıkardım, çok rahat sarıldı.
Tadını ve hafif kaygan yapısını kaybetmeden pişti.
"Afiyetle Kalın"
Poşeti açtığım zaman tezgahın üzerine yayılan, hodanın lila-mor renkteki çiçeklerini de bir kaseye toplayıp, resim çekmek için ayırdım.
Resimde görünen çiçekler gerçek hodan çiçekleridir.
HODAN (ISPIT) YAPRAĞI SARMASI;
Malzemeler;
Hodan yaprakları,
İç malzemesi;
200 gram yemeklik kıyma,
1,5 su bardağı pirinç,
Yarım demet incecik kıyılmış dereotu,
2 yemek kaşığı kuru nane,
2 adet robottan çekilmiş yada rendelenmiş kuru soğan,
2 yemek kaşığı biber salçası,
Yarım çay bardağı zeytinyağ, tuz,
İsteğe bağlı baharat özellikle kırmızı pul biber, karabiber.
Pişirmek için;
Tuz ve 1 çay bardağı zeytinyağı.
Tarifi;
Hodanın saplarını koparıp, yapraklarını yıkayın.
Kaynar suya batırıp, çıkarın.
Hodan yaprakları narin olduğu için kaynatmanızı tavsiye etmiyorum.
İç malzemesini çiğden hazırlayıp, iyice karıştırın.
Hazırladığınız iç malzemesini yapraklara yerleştirip, sarın.
Sardığınız yaprakları önce bir tepsiye dizerseniz, büyük olanları tencerenin dibine, küçük olanları üstlere yerleştirme fırsatınız olur.
Sarmaları tencereye dizin.
Benim sarmaların sayısı az olduğu için küçük bir çorba tenceresine ancak sığdılar : )
Üzerine tuz ve 1 çay bardağı zeytinyağını döküp, sarmaların üzerine çıkacak kadar su ekleyin.
Tencerenin kapağını kapatmadan önce sarmaları sıkı tutması için, sarmaların üzerine bir tabak yerleştirin.
Kısık ateşte pişirin, sıcak olarak servis yapın.
"Afiyet Olsun"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)