30 Kasım 2011 Çarşamba

ETİMEK SALATASI

Etimek salatasının pek çok tarifi, süsleme ve sunumlarında ise çok emek verilerek hazırlanan nefis yöntemler var.
Ben Etimek'li salatamı hazırlarken iç malzemesi olarak tavuk ve kavrulmuş havuç kullandım.
Misafirlerim gelmeden önce masaya yerleştirmek istediğim için süslemesine fazla önem veremedim.
Bu salatanın menüsünde yer aldığı kahvaltı masasını görmek için, tıklayın.
"Afiyetle Kalın"
ETİMEK SALATASI;
Malzemeler;
1,5 paket Etimek,
1 adet kemiksiz tavuk göğsü,
3 adet orta boy havuç,
4 su bardağı yoğurt,
2 yemek kaşığı mayonez,
3 diş sarımsak,
1 su bardağı mısır konservesi,
Yarım demet maydanoz,
1 adet cherry domates,
Tuz, karabiber, zeytinyağ.
TARİFİ;
Yoğurdun içine mayonez ve ezilmiş sarımsak ekleyin ve çırpın.
Etimekleri önlü-arkalı yoğurdun içine batırıp, tepsiye dizin.

Tavuk göğsünü haşlayıp, didin.
Didilmiş tavuk etlerini tepside ki etimeklerin üzerine yerleştirin.
Üzerine tuz ve karabiber serpin.

Havuçları yıkayıp, dışını kazıyın.
Rendenin büyük tarafında rendeleyin.
Tavada az zeytinyağı ve tuz ile birlikte soteleyin.
Hazırladığınız havucu tavuk etlerinin üzerine yerleştirin.

En son tekrar etimekleri yoğurtlu karışıma bulayıp, havuçların üzerine dizin.
Salatanın üst tarafını yoğurtlu karışımla tamamen kaplayın.
Tepsinin üzerini kapatıp, etimekler yumuşayıncaya kadar 3-4 saat bekletin.
Ben salatamı gece hazırladım, sabah kahvaltıda servis yaptım.
Tam kıvamında yumuşamıştı.
Salatayı servis yapacağınız zaman, üzerine ince ince doğradığınız maydanoz serpin.
Tam ortasına mısır tanelerinden çiçek, cherry domatesten çiçeğin ortasını yapabilirsiniz.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Sonbahar en güzel hali ile şehrin her tarafını sardı.
Sonbahar gezilerimizin ikincisini görmek için, bakınız;
Muhterem'le Geziye-Kemerburgaz-Belgrad Ormanı

28 Kasım 2011 Pazartesi

CEZERYE-HAVUÇLU TOPLAR

Bu tarif Lezzet dergisinin 2010 Nisan sayısında yayınlanmıştı.
Hilal'in doğum gününde bonbon tarzı bir tatlı bulunsun diye son anda menüye eklemiştim.
O gün ilk defa yaptığım halde beni hiç mahcup etmedi.
Hazırlarken hemen kıvama geliyor ve çok lezzetli oluyor.
Bu tarifte havuç püresi bisküvi ile toparlanıyor, bir de muzlu bonbon tarifim var onu kek kullanarak hazırlıyorum, tarifi BURADA
"Afiyetle Kalın"
CEZERYE-HAVUÇLU TOPLAR;
Malzemeler;
3 adet orta boy havuç,
1,5 paket petibör,
1 su bardağı su,
1 su bardağı toz şeker,
1 paket vanilya,
1 yemek kaşığı margarin,
Yarım su bardağı ceviz içi,
1 yemek kaşığı tarçın,
Üzerine serpmek için;
Hindistan cevizi.
TARİFİ;
Havuçları yıkayın, dışını kazıyıp, rendeleyin.
Su, şeker ve vanilya ile birlikte pişirin.
Soğuduktan sonra içine margarin, ceviz içi, tarçın ve bisküviyi ilave edip, yoğurun.
Not;
Cıvık bir hamur olursa kıvamını buluncaya kadar bisküvi ekleyin.
Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar hazırlayın.
Not;
Elinizi ıslatırsanız daha kolay yuvarlayabilirsiniz.
Yuvarladığınız topları hindistan cevizine bulayın.
"Afiyet Olsun"
*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Bugünlerde gezi sayfamda İstanbul'da ki sonbahar görüntüleri olacak.
İlk gezimiz Yıldız Parkı'na, ayrıntılı resimleri görmek hazırladığım videoyu izlemek için, bakınız;

24 Kasım 2011 Perşembe

TARHANALI BULGUR KÖFTELİ ÇORBA (SIKICIK ÇORBASI)

Tarhanalı bulgur köfteli bu çorbanın bir diğer adı da sıkıcık çorbası.
Köfteleri hazırlamak biraz vakit alsa da nefis bir tadı var.
Bulgur köftesini hazırlarken içine un yerine toz tarhana ekliyorsunuz.
Ben suyunun daha kıvamlı olması için, suyuna da 3 kaşık toz tarhana ilave ettim.
Birde 2 kaşık kavrulmuş kıyma ekledim, servis önerisi olan sarımsaklı yoğurt kullanmadım.
"Afiyetle Kalın"

TARHANALI BULGUR KÖFTELİ ÇORBA (SIKICIK ÇORBASI)
Malzemeler;
1 su bardağı ince köftelik bulgur,
1 çay bardağı toz tarhana,
1 adet yumurta,
Köfteleri bulamak için; Un,
100 gram kıyma,
1 adet kuru soğan,
1 yemek kaşığı salça,
Ayrıca 3 yemek kaşığı tarhana,
1 yemek kaşığı kuru nane,

TARİFİ;
Bulguru ayıklayıp, yıkayın ve süzün.
Üzerini örtecek kadar kaynar su ilave edip, yumuşamasını bekleyin.
Yumuşamış olan bulgurun içine toz tarhanayı, yumurtayı ve tuzu ilave edip yoğurun.
Eğer kıvamı tutmazsa biraz un ekleyebilirsiniz.

Hazırladığınız malzemeden fındık büyüklüğünde minik toplar yuvarlayın.
Not;
Elinizi su ile ıslatarak köfteleri daha kolay yuvarlayabilirsiniz.
Hazırladığınız köfteleri içinde un bulunan tepside biriktirin.
Tepsiyi sallayarak köftelerin una bulanmasını sağlayın.

Soğanı küçük küçük doğrayın.
Çorbayı pişireceğiniz tencerede soğanı yağda pişirin.
İçine kıymayı ilave edip, kavurun.
Salçanın yarısını tencereye ekleyin.
Tencereye su ilave edin.
Su kaynamadan önce suyunun daha kıvamlı olması için 3 kaşık toz tarhana ilave edip, karıştırın.
Su kaynayınca içine hazırladığınız köfteleri ilave edin.
Köfteler pişince çorbanız hazır demektir.
El tavasına biraz sıvı yağ ilave edin.
Üzerine salça ve kuru nane ekleyip, hafifçe kavurun ve çorbanın üzerine dökün.
Aklınızda bulunsun;
Çorbanın servis önerilerinden birisi de üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek servis etmek.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
Kastamonu tatilimize ait yazı dizisinin son konusu olan Kastamonu Kalesi ile ilgili ayrıntılı resimleri görmek ve hazırladığım videoyu izlemek için, bakınız;