Hafta sonu demek en özenli kahvaltı günü demek.
Bu sebeple bugün kahvaltılar için çok iyi bir fikir olan patates püresi tarifi vereceğim.
Kahvaltıda patates kızartmasından, patates salatasından, fırında patatesten sıkıldıysanız bu tarif tam size göre :)
Bu püreyi kahvaltı için, içine şarküteri ürünleri (salam-sucuk-sosis-pastırma) ekleyerek pişirebilirsiniz.
Yine aynı tarifi içine kavrulmuş kıyma veya ıspanak ekleyerek akşam yemekleri için hazırlayabilirsiniz.
Bakınız; Püreli Ispanak Graten
Et-tavuk-köfte gibi ürünlerin yanına çok yakışacaktır.
Ben bu tarifle son 2 haftadır 2 kere kahvaltı misafiri ağırladım.
Birinde tek kişilik kaplarda servis yaptım, kahvaltının resimleri 👉BURADA
Diğerinde ise aşağıda resimlerini gördüğünüz şekilde bütün olarak hazırladım.
31 Ocak 2015 Cumartesi
27 Ocak 2015 Salı
SİLİKON GÜL KALIBINDA POĞAÇA
Son yıllarda silikon kalıplar hayatımıza girdi.
Pek çok kişi silikon kalıpları zararlı bulduğu için almıyor.
Ben silikon kalıplara karşı değilim, kaliteli ve güvenilir markalar olduktan sonra alıp kullanıyorum.
Bu kalıplar tariflerinize şekil vermekte çok kolaylık oluyor, kekiniz-hamurunuz kalıptan çok kolay çıkıyor.
Bu kalıplardan biriside gül şeklinde silikon kalıplar, bende bu kalıplardan aldım.
Silikon kalıpla kek yapılır diye düşünerek kek yaptım, çok kolay şekillendi ve kalıptan çıktı.
(O keklerin resimlerini henüz yayınlamadım)
Sonra bir kaç yerde bu kalıplarla poğaça yapıldığını gördüm, çok hoşuma gitti.
Hemen denedim, gül şeklinde daha önce mayalı poğaça tarifi vermiştim, o tarifte hamura siz şekil veriyorsunuz, fakat hamur mayalı olduğu için piştikçe kenarları açılabiliyordu.
Bu kalıpta bu sıkıntı yok, şekil vermek için uğraşmıyorsunuz, pişerken açıldı mı diye endişelenmiyorsunuz.
"Afiyetle Kalın"
Gül şeklinde ki silikon kalıplarınızı yağlayın.
Yağlamayı poğaçanın daha kolay çıkması için değil, daha iyi kızarması için yapıyoruz.
Silikon kalıpların içine çok ince bir tabaka yumurta sarısı sürün.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın.
Elinizle yuvarlayıp açın, içine maydanozlu peynir yerleştirin.
Uçlarını elinizle birleştirip yuvarlayın.
Kalıba yerleştirirken ek yeri yukarı, pürüzsüz yüzeyi kalıbın içine gelsin.
Not;
Bu malzeme ile 25-26 adet poğaça çıkıyor.
Hazırladığınız poğaçaları 1 saat mayalandırın.
Üzerine yumurta sarısı sürün.
Önceden ısıtılmış, orta hararette ki (175 derece) fırında pişirin.
Not;
Fırında ağır ağır piştiği zaman hem içi, hem kenarları daha güzel kızarıyor.
Piştiği zaman üzerini nemli bir bez ile örtün.
Poğaçalarınız arttığı zaman mutlaka buzdolabı poşetinde veya kapaklı bir kapta ağzı kapalı olarak muhafaza edin.
Sabaha pamuk gibi yenmeye hazır olacaktır.
İsterseniz derin dondurucuya kaldırabilirsiniz, servisten 2-3 saat önce dondurucudan çıkardığınızda poğaçalarınız yenmeye hazır olacaktır.
Pek çok kişi silikon kalıpları zararlı bulduğu için almıyor.
Ben silikon kalıplara karşı değilim, kaliteli ve güvenilir markalar olduktan sonra alıp kullanıyorum.
Bu kalıplar tariflerinize şekil vermekte çok kolaylık oluyor, kekiniz-hamurunuz kalıptan çok kolay çıkıyor.
Bu kalıplardan biriside gül şeklinde silikon kalıplar, bende bu kalıplardan aldım.
Silikon kalıpla kek yapılır diye düşünerek kek yaptım, çok kolay şekillendi ve kalıptan çıktı.
(O keklerin resimlerini henüz yayınlamadım)
Sonra bir kaç yerde bu kalıplarla poğaça yapıldığını gördüm, çok hoşuma gitti.
Hemen denedim, gül şeklinde daha önce mayalı poğaça tarifi vermiştim, o tarifte hamura siz şekil veriyorsunuz, fakat hamur mayalı olduğu için piştikçe kenarları açılabiliyordu.
Bu kalıpta bu sıkıntı yok, şekil vermek için uğraşmıyorsunuz, pişerken açıldı mı diye endişelenmiyorsunuz.
"Afiyetle Kalın"
GÜL KALIBINDA POĞAÇA;
Malzemeler;
1 su bardağı süt,
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 yumurta, akı içine sarısı üstüne,
1 paket instant maya (10 gramlık)
2 çay kaşığı tuz,
2 çay kaşığı toz şeker,
Yaklaşık 3,5 yada 4 su bardağı un,
İç malzemesi için;
100 gram beyaz peynir,
4-5 dal maydanoz.
Ayrıca;
Gül şeklinde silikon kalıp.
GÜL KALIBINDA POĞAÇA TARİFİ;
Mayayı ılık sütte eritin.
İçine yumurta beyazı, sıvıyağ, tuz, şeker ve unu ekleyerek
yumuşak bir hamur yoğurun.
Yoğurduğunuz hamurun üzerini örterek 10 dakika bekletin.
Daha sonra küçük bir mandalina büyüklüğünde pezilere ayırıp,
yuvarlayın.
Gül şeklinde ki silikon kalıplarınızı yağlayın.
Yağlamayı poğaçanın daha kolay çıkması için değil, daha iyi kızarması için yapıyoruz.
Silikon kalıpların içine çok ince bir tabaka yumurta sarısı sürün.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın.
Elinizle yuvarlayıp açın, içine maydanozlu peynir yerleştirin.
Uçlarını elinizle birleştirip yuvarlayın.
Kalıba yerleştirirken ek yeri yukarı, pürüzsüz yüzeyi kalıbın içine gelsin.
Not;
Bu malzeme ile 25-26 adet poğaça çıkıyor.
Hazırladığınız poğaçaları 1 saat mayalandırın.
Üzerine yumurta sarısı sürün.
Önceden ısıtılmış, orta hararette ki (175 derece) fırında pişirin.
Not;
Fırında ağır ağır piştiği zaman hem içi, hem kenarları daha güzel kızarıyor.
Piştiği zaman üzerini nemli bir bez ile örtün.
Poğaçalarınız arttığı zaman mutlaka buzdolabı poşetinde veya kapaklı bir kapta ağzı kapalı olarak muhafaza edin.
Sabaha pamuk gibi yenmeye hazır olacaktır.
İsterseniz derin dondurucuya kaldırabilirsiniz, servisten 2-3 saat önce dondurucudan çıkardığınızda poğaçalarınız yenmeye hazır olacaktır.
"Afiyet Olsun"
22 Ocak 2015 Perşembe
KAHVALTI MASASI-45
Bu kahvaltı masasını Aralık ayının son Pazar günü hazırlamıştım.
Bir kaç gün önce patatesçi de çok güzel minik taze patatesler görüp fırında köfte veya etle pişiririm diye almıştım, kahvaltıya kısmet oldular.
Yanına salçalı çiçek sosis pişirdim.
Börek olarak kıymalı börek, salata olarak roka salatası hazırladım.
Reçel benim kahvaltı masalarımın olmazsa olmazıdır.
Gül reçelim vardı, bir gün önceden de portakal reçeli pişirdim.
Bu aralar Cocostar Kek kadar sık yaptığım bir tatlı daha var o da tart kek.
Tart keki hazırlayıp üzerini istediğiniz gibi süslüyorsunuz.
İlk yaptıklarımda hep muzla süsleme yaptım, önümüzde ki günlerde kivi ile, baharda çilekle süsleme yapacağım.
Geçen Pazar günü gelen misafirlerime hazırladığım zaman süslemesinde muz değil, yaprak çikolata kullandım.
KAHVALTI MASASI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.
Bir kaç gün önce patatesçi de çok güzel minik taze patatesler görüp fırında köfte veya etle pişiririm diye almıştım, kahvaltıya kısmet oldular.
Yanına salçalı çiçek sosis pişirdim.
Börek olarak kıymalı börek, salata olarak roka salatası hazırladım.
Reçel benim kahvaltı masalarımın olmazsa olmazıdır.
Gül reçelim vardı, bir gün önceden de portakal reçeli pişirdim.
Bu aralar Cocostar Kek kadar sık yaptığım bir tatlı daha var o da tart kek.
Tart keki hazırlayıp üzerini istediğiniz gibi süslüyorsunuz.
İlk yaptıklarımda hep muzla süsleme yaptım, önümüzde ki günlerde kivi ile, baharda çilekle süsleme yapacağım.
Geçen Pazar günü gelen misafirlerime hazırladığım zaman süslemesinde muz değil, yaprak çikolata kullandım.
KAHVALTI MASASI MENÜSÜ;
Tarifin ismine tıklayarak, tariflere ulaşabilirsiniz.
1- Gül Reçeli
2-Kaymak
"Afiyetle Kalın"
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)