31 Ocak 2022 Pazartesi

AYVA CİPSİ

Muhterem'le Afiyetle

Son yıllarda ev yapımı olan ürünlere ilgi oldukça arttı.
Evine paket ürün sokmak istemeyen veya içinde kimyasal bir şeyler olması endişesi ile hazır ürün almak istemeyenlerin sayısı bir hayli fazla.
Tabii ki her şeyi evde yapmak mümkün değil ama bazı tariflerle bir kısmını yapabiliyoruz. 
Bugünkü ev yapımı konumuz cips; ev yapımı cips serimizin bugünkü malzemesi; Ayva
Ayva sert yapısı olan bir meyve olduğu için çok rağbet görmeyen bir meyve.
Bizde ayvayı meyve olarak çok nadir tüketiyoruz.
Daha çok tatlı olarak, reçel olarak, birde bazı kış sebzelerinde eşlikçi olarak kullanıyorum.
Geçen kış farklı sebze ve meyvelerden cips tarifleri yaparken ayvayı da denedim.
Kesinlikle çok güzel oldu, çok beğendik.
Müthiş aroması cips olunca kaybolmadı, piştiği zaman bile mis gibi kokuyordu.
Üstelik sulu meyvelerden çok daha kolay cips oldu.

26 Ocak 2022 Çarşamba

SİYEZ UNLU, TAHİN PEKMEZLİ TOP KEK

Muhterem'le Afiyetle

Her zaman olmasa da, kış aylarında çayın yanında bir şeyler aranıyor.
Bu genellikle kek çeşitleri, kurabiye, kuru yemiş veya kuru meyve oluyor.
Kalabalık aileler için keki tepside veya kek kalıbında yapmak daha mantıklı çünkü daha bereketli oluyor.
Muffin kapları ve kek kapsullerinin en güzel tarafı ise sunum kolaylığı olması.
Porsiyonlama yapmakla uğraşmıyorsunuz, keserken "ufalandı-eşit dağılmadı-şekli bozuldu" sıkıntısı da olmuyor.
Bugünkü tarifimizde porsiyonluk Muffin-Cupcake kapsüllerinden kullandım.
Muffin genellikle "Top Kek" olarak bilindiği için başlığı o şekilde yazdım.
Tarifimiz hem siyez unlu, hemde tahin-pekmezli bir top kek.
Bu tarif için siyez unu yerine, beyaz un kullanabilirsiniz.
Muffin kapları yerine, büyük kek kalıbı kullanabilirsiniz.

18 Ocak 2022 Salı

MOR HAVUÇLU PİLAV

Muhterem'le Afiyetle

Geçtiğimiz sene, daha önce pek almadığım mor havucu sık sık alıp, çeşitli tariflerde kullandım.
Tadı turuncu havuçtan çok farklı değil, rengi de muhteşem olunca da  benim için kış aylarının vazgeçilmez sebzelerinin arasına girdi. 
Bu yılda mor havuç alıp, tariflere devam ediyorum.
Bence mor havuç, turuncu havuçtan daha sert bir yapıya sahip.
Bu sebeple genellikle pişirilerek hazırlanan tariflerde kullandım.
Çorbasını, taratorunu, salatasını hazırladım.
Tarifini verdiklerimin linkini aşağıya ekliyorum.