Son yıllarda ev yapımı olan ürünlere ilgi oldukça arttı.
Evine paket ürün sokmak istemeyen veya içinde kimyasal bir şeyler olması endişesi ile hazır ürün almak istemeyenlerin sayısı bir hayli fazla.
Tabii ki her şeyi evde yapmak mümkün değil ama bazı tariflerle bir kısmını yapabiliyoruz.
Bugünkü ev yapımı konumuz cips; ev yapımı cips serimizin bugünkü malzemesi; Ayva
Ayva sert yapısı olan bir meyve olduğu için çok rağbet görmeyen bir meyve.
Bizde ayvayı meyve olarak çok nadir tüketiyoruz.
Daha çok tatlı olarak, reçel olarak, birde bazı kış sebzelerinde eşlikçi olarak kullanıyorum.
Geçen kış farklı sebze ve meyvelerden cips tarifleri yaparken ayvayı da denedim.
Kesinlikle çok güzel oldu, çok beğendik.
Müthiş aroması cips olunca kaybolmadı, piştiği zaman bile mis gibi kokuyordu.
Daha önce farklı meyve-sebze ve ürünlerle evde cips tarifi vermiştim.
Cips Tariflerim;
Ayva ile hazırladığım tarifler;
"Afiyetle Kalın"
AYVA CİPSİ;
Malzemeler;
2-3 adet Ayva,
Fırın tepsisine sermek için; Yağlı Kağıt. AYVA CİPSİ TARİFİ;
Ayvaları iyice yıkayın, kabuklarını soymayın.
Yıkadığınız ayvaları ince olacak şekilde dilimleyin.
Ben dilimleme işlemi için mandolin rende kullandım.
Bu aparat sayesinde incecik doğrayabiliyorsunuz. Dilimleme aparatı yoksa keskin bir bıçakla ince olacak şekilde dilimleyin.
Büyük boy fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
Dilimlediğiniz ayvaları birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde tepsiye dizin.Fırının en düşük derecesinde, ayva dilimleri nemini kaybedip çıtırlaşıncaya kadar (tahminen 1-1,5 saat) pişirin.
Elektrikli fırınlarda, fanlı olarak 100 veya 120 derecede pişirebilirsiniz.
Elektrikli fırınlarda, fanlı olarak 100 veya 120 derecede pişirebilirsiniz.
Ben doğalgazlı fırın kullandığım için en düşük derece olan 1 derecede pişirdim.
Not;
Bazı tariflerde cipsi yapılacak meyve veya sebzenin nemini daha çabuk kaybetmesi için, fırının kapağının çok az aralık bırakılması öneriliyor.
Not;
Bazı tariflerde cipsi yapılacak meyve veya sebzenin nemini daha çabuk kaybetmesi için, fırının kapağının çok az aralık bırakılması öneriliyor.
Not;
Hızlı ve kısa sürede pişirmek cipslerin kurumadan bir anda yanmasına sebep oluyor.
Bu sebeple, düşük ısı ve uzun sürede yapmak gerekiyor.
Ayvalar biraz piştikten sonra diğer tarafını çevirin.
Fırından çıktığı zaman tepsinin içinde soğumasını ve çıtırlaşmasını bekleyin.
Hemen tüketmeyecekseniz, çıtırlığını ve tazeliğini koruması için
soğuduktan sonra kavanoza doldurup kapağını sıkıca kapatarak
kaldırabilirsiniz.
Açıkta kalan meyve cipsleri yumuşuyor."Afiyet Olsun"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...