20 Ocak 2021 Çarşamba

ELMA CİPSİ

Muhterem'le Afiyetle
Bugünkü tarifim çayın yanında sağlıklı atıştırmalık arayanlar için çok uygun bir tarif.
Evde sağlıklı cipsler yapmak çok kolay.
Pek çok sebze ve meyveden cips yapabilirsiniz.
Sulu ve nemli olan sebze meyveler (kabak-kivi gibi) biraz zor olsada onlardan bile cips yapabilirsiniz.
Elma, Portakal, Ayva, Armut, Pancar, Yer Elması ve tabii ki patates en kolay cip yapılabilen meyve sebzeler.
Nişastalı yapısı olanlar çok daha kolay suyunu kaybedip çıtırlaşıyorlar.
Cips yapmanın en zor tarafı, en düşük ısıda uzun sürede pişmesini beklemek.
Isıyı biraz yüksek tutarsanız bir anda yanabiliyor.
Cipslerinizi hava almayan kapaklı kaplarda saklayın.
Hava alınca çıtırlığını kaybediyor ama yumuşasa bile tadı şahane oluyor.
Bugünkü tarifte meyve olarak elma kullandım.
Elma cinsi olarak Amasya elması kullandım, pişince bile o muhteşem kokusunu kaybetmedi.
Daha önce tarifini verdiğim elmalı tariflerimin ve cips tariflerimin linkini aşağıya ekledim.

 

Amasya elması
Elma ile hazırladığım diğer tarifler;
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Cips tarifleri
Cips Tariflerim;
 
 
 
 
 
"Afiyetle Kalın"

Apple recipes

ELMA CİPSİ;
Malzemeler;
2-3 adet Elma,
Amasya elması tercih etmenizi öneririm.
Fırın tepsisine sermek için; Yağlı Kağıt.

ELMA CİPSİ TARİFİ; 
Elmaları yıkayın, kabuklarını soymayın.
Elmaları ince olacak şekilde doğrayın.

Ben dilimleme işlemi için mandolin rende kullandım.
Bu aparat sayesinde incecik doğrayabiliyorsunuz.

Büyük boy fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
Elma dilimlerini, birbirinin üzerine gelmeyecek şekilde tepsiye dizin.

Tepsinin yanlarına da elma dizebilirsiniz.
Fırının en düşük derecesinde, elma nemini kaybedip çıtırlaşıncaya kadar (tahminen 1-1,5 saat) pişirin.
Elektrikli fırınlarda, fanlı olarak 100 veya 120 derecede pişirebilirsiniz. 
Ben doğalgazlı fırın kullandığım için en düşük derece olan 1 derecede pişirdim.
Not;
Bazı tariflerde cipsi yapılacak meyve veya sebzenin nemini daha çabuk kaybetmesi için, fırının kapağının çok az aralık bırakılması öneriliyor.

Elmalar biraz piştikten sonra diğer tarafını çevirin.
Fırından çıktığı zaman tepsinin içinde soğumasını ve çıtırlaşmasını bekleyin.
Hemen tüketmeyecekseniz, çıtırlığını ve tazeliğini koruması için soğuduktan sonra kavanoza doldurup kapağını sıkıca kapatarak kaldırabilirsiniz.
Açıkta kalan meyve cipsleri yumuşuyor.

"Afiyet Olsun"
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...