30 Nisan 2012 Pazartesi

BADEMLİ KURU KAYISI REÇELİ

Kayısı mevsimi henüz gelmedi ama kuru kayısı ile de reçel hazırlayabilirsiniz.
İçine, kabuklarını soyduğunuz badem ekleyerek hem renk verebilir, hem de lezzetine lezzet katabilirsiniz.
Bu kayısılar Malatya'lı komşumdan geldi.
Gelen kayısılar arasında bir kaç çeşit vardı, gün kurusunu yemek için ayırdım, çok parçalanmış gibi olanları komposto yapmak için ayırdım, dalından daha dün kopmuş gibi rengi olanları da reçel yapmak için ayırdım.
Açıkçası umduğumdan daha güzel oldu.
Reçel yapmak istediğim zaman "bademli kuru kayısı reçeli" seçeneklerim arasında her zaman yer bulacak.
Şimdi taze meyve olarak çilek zamanı, mis kokulu bir çilek reçeli kaynatmak lazım : )
"Afiyetle Kalın"



BADEMLİ KURU KAYISI REÇELİ;
Malzemeler;
1 Kilo kuru kayısı,
5 su bardağı toz şeker,
3,5 su bardağı su,
1 su bardağı badem,
Yarım limon.

TARİFİ;
Kuru kayısıları yıkayın ve büyük olanları ortadan ikiye kesin.
Üzerini geçecek kadar su ekleyin ve hem tozlarından kurtulması için, hem de yumuşaması için 1 gece suyun içinde bekletin.
Kuru kayısıları beklediği suyun içinden  çıkarıp, reçeli pişireceğiniz tencerenin içine yerleştirin.
Üzerine su ve şekeri ilave ederek kaynatmaya başlayın.
Suyunu biraz çekmesini ve şekerinin koyulaşmasını bekleyin.
Reçeliniz kaynadıkça koyulaşmaya ve kıvamını bulmaya başlayacaktır.
Sık sık karıştırmayı ihmal etmeyin.
Bademleri kaynar suda 5 dakika tutun, soğuk suya atın.
Kabuklarını soyun, reçele ilave edin.
Reçel koyulaşmaya başlayınca 3-4 damla limon suyu sıkın 5-10 dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
Reçeli temiz ve kuru kavanozlara yerleştirip, ılındıktan sonra kapağını kapatın.
"Afiyet Olsun"

*Muhterem'le Geziye güncellendi.
İstanbul baharı bütün güzelliği ile yaşıyor, lale mevsimi geçerken, erguvanlar da çiçek açtı.
Bakınız; Muhterem'le Geziye-İstanbul'da Erguvan Zamanı


4 yorum:

  1. ellerine sağlık muhterem ablacm..
    kayısı reçelinin yeri farklıdır benim için.
    çok sewerim.
    tamm kıvamında miss gibi olmuş..
    mutlu haftalar ablacım..
    muhabbetle...
    :)

    ben gezi sayfasına uçtumm bile..
    görseller çekti benii içine..
    :)

    YanıtlaSil
  2. Canım enfes ellerine sağlık o dilimi aldım sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. vay vay...nefiss....aslında nedense kurusundan yapılan reçel,yaşından daha güzel oluyormuş gibi bir his geldi bana:)))))ellerine sağlık....:)

    YanıtlaSil
  4. Ellerine saglik canim afiyetler olsun hayirli aksamlar öptüm.

    YanıtlaSil

Yorum yazmak için;
Google hesabınız yoksa "Anonim" bölümünü işaretleyerek yorum yazabilirsiniz.
İsminizi yazmayı unutmayın!...